Agjencia Zhurnal.mk

Kolonia Ndërkombëtare Artistike “Gostivari 2020”

Shoqata e Artistëve të Figurativë “Draudacum” me seli në Gostivar, që nga themelimi i saj 20 vjet më parë e deri më sot, ka organizuar një aktivitet të pasur artistik me karakter vendas dhe ndërkombëtar, qoftë përmes ekspozitave artistike, qoftë përmes kolonive artistike, qoftë përmes organizimit të ekspozitave individuale artistike të artistëve të njohur dhe artistëve të rinj. 

Shoqata e Artistëve Figurativë të Maqedonisë – Draucaum, këtë vit vazhdon me organizimin e suksesshëm të aktiviteteve artistike. Kolonia Ndërkombëtare Artistike “Gostivari 2020” është tradicionale dhe mbahet për herë të 15-të. Këtë vit ngjarja zhvillohet në gusht në Hotelin e bukur “Panorama” -Gostivar.

Janë ftuar një numër i madh i artistëve të njohur dhe të pranuar, prej të cilëve një numër i konsiderueshëm vijnë nga shtetet e huaja.

Përndryshe, Gostivari në rajon njihet si një qytet me traditë të madhe në fushën e artit figurative, me një numër të madh artistësh. Kjo ngjarje kulturore ndërkombëtare e plotëson mozaikun e artit kulturor të qytetit.

Në fillim të kolonisë, është planifikuar një program për mirëpritjen e artistëve, fjalë përshëndetëse e kryetarit të Shoqatës, kryetarit të komunës ose një përfaqësuesi nga Komuna e Gostivarit, si dhe fjalë përshëndetëse e ministrit të kulturës së Republikës së Maqedonisë ose përfaqësues të tjerë të kësaj ministrie. Hapja e kolonisë do të pasurohet me një koktej dhe program artistik kulturor.

 Artistëve do tu mundësohet të krijojnë në mjedise të ndara, duke iu përmbajtur protokolleve mbi pandeminë me Covid-19.

Artistët do të kenë mundësinë të shkëmbejnë përvoja dhe njohuri në fushën e arteve të bukura, të prezantojnë njohuritë dhe aftësitë e tyre në këtë profesion fisnik, të imponojnë dhe justifikojnë të vërtetat dhe filozofitë e tyre artistike. Shoqata do të jetë në dispozicion të tyre me të gjitha resurset e saja, të domosdoshme për nevojat e artistëve dhe do të përpiqet që qëndrimin e tyre bëjë sa është e mundur më produktiv dhe më kreativ.

Pritet që, falë kësaj ngjarje të rëndësishme kulturore, të promovohen më tej artet e bukura në këtë rajon të vendit. Shoqata do të pasurohet me kontakte të reja të artistëve të famshëm në botë, si dhe mundësinë për t’u afruar pranë shoqatave të ndryshme dhe institucioneve kulturore në botë, por edhe për të pasuruar fondin e shoqatës me vepra të reja të artistëve të famshëm.

Për përfundimin e kolonisë, është planifikuar një ekspozitë me punimet e realizuara gjatë qëndrimit të kolonisë, dhe pjesëmarrësve do t’u jepen njohje nga Kolonia Ndërkombëtare e Artit “GOSTIVAR 2020”.

Vlen të përmendet se koncepti i të gjitha këtyre aktiviteteve, për shkak të Pandemia, do të jetë sipas udhëzimeve dhe kushteve të protokollit për organizimin e ngjarjeve, pra sipas rekomandimeve të Ministrisë së Shëndetësisë dhe Ministrisë së Kulturës të Republikës së Maqedonisë Veriore. Sidoqoftë, ky koncept i organizimit sigurisht që nuk do të shkaktojë ulje të afirmimit të arteve të bukura.

Marketing 2/1

Marketing 2/2

Marketing 2/1

Marketing 2/2

R ZH

Lajmet e fundit

Loading...