Kompanitë private në 12 muajt e ardhshëm planifikojnë të investojnë mbi 160 milionë euro

Shkup, 13 shtator – Midis shtatorit 2021 dhe gushtit 2022, 93.8 përqind e kompanive private planifikojnë investime. Shuma e përgjithshme e planifikuar e investimeve të këtyre kompanive është 161,054,020 euro. Këto janë të dhënat nga sondazhi i kryer nga Oda Ekonomike e Maqedonisë mes anëtarëve të saj, me temën “Investimet e kompanive anëtare të SCSM në 12 muajt e ardhshëm (shtator 2021 – gusht 2022)”.

 

Antoneta Manova Stavreska nga Oda Ekonomike në konferencën e sotme për shtyp për të paraqitur gjetjet e sondazhit tha se investimet janë çelësi për rimëkëmbjen e ekonomisë maqedonase në periudhën e pandemisë, por në afat të gjatë për të arritur normat e nevojshme të rritjes së PBB -së mbi 5 për qind. Për të arritur konvergjencë më të shpejtë me disa vende të BE -së.

Krahasuar me vitin 2019, si viti i fundit i krahasuar para pandemisë, 75% e kompanive thanë se investimet e planifikuara në 12 muajt e ardhshëm janë më të larta, 37.5% thanë se rritja në krahasim me vitin 2019 do të jetë më shumë se 51%. Investimet e planifikuara prej 161,054,020 EUR shpërndahen si më poshtë: makineri dhe pajisje 58,674,372.36 EUR ose 64% të shumës totale të investimit të planifikuar; ndërtesa dhe truall 33,811,400 euro ose 21 përqind; TIK dhe softuer 24,927,191.36 euro ose 4.2 përqind; dhe investime të tjera kapitale 36,804,136.78 euro ose 22.9 përqind të shumës totale të planifikuar të investimeve, tha Manova Stavreska.

Kompanitë besojnë se realizimi i investimeve të planifikuara do të kontribuojë më së shumti në efektet e mëposhtme: rritjen e qarkullimit (79.2%), rritjen e fitimit (75%), krijimin e vendeve të punës (72.9%), rritjen e prodhimit (68.8%) dhe rritjen e burimit ( 52.1 për qind).

Efekti i përgjithshëm i shtetit, theksoi ajo, për sa i përket të ardhurave më të larta buxhetore bazuar në taksat, detyrimet, akcizat, kontributet nga pagat, lejet, etj., Është 58,198,026 euro, që është ekuivalente me 36.1 përqind të investimeve të planifikuara.

Për faktorët kufizues që mund të ndikojnë në realizimin e investimeve të planifikuara (me mundësinë e zgjedhjes së disa faktorëve nga një kompani), në periudhën tjetër prej 12 muajsh kompanitë morën parasysh: legjislacionin dhe kostot (taksat, detyrimet parafiskale, lejet – 62, 5 %; infrastruktura – 43.8%; mungesa e punës së kualifikuar në mënyrë adekuate – 41.7%; mungesa e fondeve – 35.4%; kërkesa e reduktuar për prodhuesit / shërbimet – 33.3%, faktorë të tjerë – 18.8 përqind e kompanive.

Related posts

Mot me diell dhe vranësira mesatare

Z H

Konferencë e parë ndërkombëtare në korniza të Forumit të Prespës për Dialog

Z H

Takim i kryetares së Parlamentit bullgar Miteva me revizorin e përgjithshëm shtetëror të RMV-së Acevski

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com