Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni TOP LAJM

Komunat vazhdojnë të presin ‘shpëtim’ nga Qeveria, të ngarkuara me borxh

Shkup, 27 janar – Një total prej 63 milion euro ishte borxhi i ndërmarrjeve publike komunale në shtator të vitit të kaluar, nga të cilat 54 milion euro janë borxhe dhe detyrime të papaguara ndaj shtetit deri në shtator 2020. 9 milion euro të mbetura janë borxhe që ndërmarrjet publike të ngritura nga bashkitë do të duhet të paguajnë këtë dhe vitin tjetër, sipas të dhënave nga raporti i tretë tremujor i Ministrisë së financave, shkruan REL, përcjell Zhurnal.mk

Dhjetë debitorët më të mëdhenj përfshijnë ndërmarrjet publike për furnizimin me ujë nga Kumanova dhe Shkupi, nga të cilat i pari ka gati 8 milion euro, ndërsa kompania e Shkupit ka 6 milion euro detyrime të papaguara.

Në listë në dhjetëshen e parë janë komunat e Tetovës me 9 milion euro dhe Ohrit me gati 7 milion euro borxh dhe komuna e Karposhit me 5 milion euro e detyrimeve të papaguara.

Në prag të zgjedhjeve lokale të këtij viti, qeveria do të ndihmojë komunat të mbulojnë borxhet e ndërmarrjeve publike, të cilat kanë akumuluar borxhe me vite. Ky operacion i ndërmarrjeve publike themeluesit e të cilave janë komunat, do të kursehet nga Qeveria nëse projektligji i paraqitur nga Ministria e Drejtësisë kalon në Parlament. Kjo është hera e dytë në tre vitet e fundit që qeveria po ndihmon baballarët bashkiakë të dalin nga borxhet.

Në zgjidhjen ligjore thuhet se parashikohet fshirja e detyrueshme e interesit nga kreditorët, si dhe riprogramimi i borxheve dhe shpenzimeve të ndërmarrjeve publike, me qëllim funksionimin normal të ndërmarrjeve publike dhe zbatimin e qetë të aktiviteteve të tyre zhvillimore.

Sidoqoftë, një nga problemet është se zgjidhja ligjore nuk përcakton pasojat specifike financiare, dmth. Sa para do të mbetet buxheti pasi qeveria të fal borxhet e ndërmarrjeve publike.

“Ky ligj rregullon kushtet, mënyrën dhe procedurën për shlyerjen e interesit të përllogaritur dhe riprogramimin e borxhit dhe kostove kryesore të ndërmarrjeve publike ndaj organeve publike që dalin nga rastet e paraqitura për ekzekutim para agjentëve të përmbarimit dhe Zyrës së të Ardhurave Publike nga 31.12.2017” , thuhet në zgjidhjen ligjore.

Sipas të dhënave nga Qendra për Komunikime Civile dhe sondazhi i tyre i fundit i 30 ndërmarrjeve publike në periudhën 2015-2019 tregon se gati një e treta e ndërmarrjeve kanë humbur.

Nga ndërmarrjet publike komunale me humbjen më të madhe në vitin 2019, sipas llogarive përfundimtare, ndërmarrja publike “Strezevo” Manastir paraqitet me humbje prej 3.5 milion euro, ndërsa në vitin 2018 humbja e saj arriti në 3.8 milion euro. Menjëherë pas tij në listë është “JSP” Shkup.

“Burimet e financimit tregojnë se kompania ka ngrënë plotësisht burimet e saj të financimit dhe se është një kompani në pronësi të kreditorëve. “Zotësia e kredisë tregon se aftësitë financiare të kompanisë janë të dobëta dhe se vetë-financimi është i paqëndrueshëm,” tha analiza.

Ndërmarrja publike e Shkupit “Parqet dhe gjelbërimi” ka funksionuar me humbje për tre nga katër vitet e analizuara. Me përjashtim të vitit 2016, për vitet e tjera është shprehur një humbje në shumën totale prej 555,000 euro. Në të njëjtën kohë, numri i të punësuarve u ul me 5%. Raporti i të ardhurave financiare dhe shpenzimeve financiare është negativisht mesatarisht dhe është – 92%.

Nga ana tjetër, funksionimi i ndërmarrjes publike Vodovod i Kanalizacija Shkup tregoi përmirësim. Kompania për vitin 2019 bëri një fitim neto, ndryshe nga viti 2018 kur shprehu një humbje në vlerë prej 883 mijë euro. Ajo gjithashtu operoi me humbje në 2015, sipas një raporti nga Qendra për Komunikime Civile.

Ndryshe nga ata, kompania e shërbimeve publike Komunalec, Strumicë operon me fitime. Në periudhën e analizuar, ajo mbulon shpenzimet totale me të ardhurat totale dhe arrin një suficit prej 3% në periudhën e analizuar prej 5 vjetësh.

“Kompania ka rritjen më të lartë të përqindjes në numrin e punonjësve të të gjitha 30 kompanive të analizuara për 5 vitet, me një normë rritje prej 59.2% (nga 240 të punësuar në 2015 në 382 të punësuar në 2019),” tha raporti.

Vetëm dy vjet më parë, shteti u fali komunave gjysmën e borxheve totale, dmth u dha atyre 50 milion euro nga buxheti i shtetit për të paguar borxhet e tyre. Pas dy vitesh, qeveritë lokale janë ende në borxhe të mëdha. Që nga shtatori i vitit të kaluar, komunat kishin borxh 63.8 milion euro.

Një total prej 306 milion euro i detyrohen bashkive, ndërmarrjeve publike, por edhe institucioneve dhe kompanive të krijuara nga njësitë e qeverisjes vendore dhe qendrore për taksat ndaj shtetit, sipas të dhënave nga Ministria e Financave për tremujorin e tretë të vitit 2020.

Postime të ngjashme

Zhurnal mëson / Anketës së Grubit dhe Osmanit e shpalosur në mbledhjen e fundit të kryesisë së BDI-së si në kohën e Enver Hoxhës, diktatorit! Pakënaqësia vazhdon…

R Zh

10 të vdekur, 333 raste të reja dhe 268 të shëruar nga Covid 19

T E

Komuna e Çairit dhe Sarajit nderuan misionarët e diferencuar politik

R Zh

ASH-AA: Politika të largojë duart nga arsimi

R Zh

ANKETA/VMRO prinë para LSDM, dallimi mes BDI dhe ASH vetëm 1 përqind

T E

Maqedonia e Veriut më e korruptuar në Ballkan dhe jo vetëm

T E

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...