Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni TOP LAJM

Kontabilistët, llogaritë vjetore të dorëzohen në fund të prillit

Shkup, 22 janar, Zhurnal.mk – Në vend të fundit të shkurtit, kontabilistët kërkojnë që llogaritë vjetore dhe pasqyrat financiare të dorëzohen më vonë deri në fund të Prillit, pra në mes të majit për dokumentet në formë elektronike. Ata kërkojnë mirëkuptim nga shteti, premtojnë raporte më të mira, por kërkojnë standarde evropiane në rregullimin e profesionit.

“Me shkrim e kemi dorëzuar deri tek Ministria e Ekonomisë zgjatjen e afatit për llogaritë e përfunduara deri më 30 prill në formë letre, dmth deri në 15 maj në formë elektronike”, u shpreh antari i bordit drejtues të odës së kontabilistëve Bllagoja Grozdanov.

Sipas odës së kontabilistëve , afatet përshkruara nga Ligji për Kompanitë Tregtare janë jashtëzakonisht të shkurtra, krahasuar me çdo vend tjetër në rajon dhe më gjerë. Krahasuar me Bullgarinë dhe Serbinë, afati i fundit është 30 korrik në fund të prillit, në Gjermani 31 mars për kompani të mëdha dhe 30 qershori për kampanit e vogla, në Francë dhe Suedi deri më 31 korrik, dhe në vendin tonë afati është 8 shkurt. Në vend të pengesave, kontabilistët kërkojnë që më në fund të formohet një grup punues për të përgatitur Ligjin për Kontabilitetin.

“Në vend të përpjekjeve reale për të rregulluar një profesion që punëson rreth 10,000 profesionistë, strukturat nga Ministria e Financave vazhdimisht po përpiqen të sjellin ndryshime ligjore që vetëm individ kanë përfitim dhe fitim personal, dhe profesioni rrezikohet më tej”, theksoi antarja e bordit drejtues të odës së kontabilistëve Aleksandra Andreva.

Në mënyrë që të rregullohet situata në këtë aktivitet, Oda e Kontabilistëve kërkon nga qeveria ndihmë të pakthyeshme për kompanitë që kryejnë veprimtari kontabiliste. Sipas Andevës, instituti i kontabilistëve është bllokuar për më shumë se tre vjet dhe nuk funksionon, dhe për këtë arsye nevojitet profesionalizimi i tij në mënyrë që të mund të rregullojmë këtë profesion me cilësi.

Likuiditeti i profesionit të kontabilitetit është i dëmtuar, numri i ndërmarrjeve zvogëlohet dhe numri i të punësuarve zvogëlohet. Kjo është arsyeja pse shteti kërkohet të zgjasë afatet për të qenë në gjendje të përmbushë detyrimet cilësore në kushtet e pandemisë me Covid 19, thonë nga Oda e Kontabilistëve.(RTMV2)

Postime të ngjashme

Pendarovski: Armata u kyç në shuarjen e zjarreve, nesër në mëngjes helikopterët shkojnë për të ndihmuar në Koçan

D V

DMSH i mobilizon ekipet për mbrojtje dhe shpëtim nga zjarret, thirrje për t’u përfshirë edhe shoqatat vullnetare zjarrfikëse

D V

Rektorati I Universitetit “Nëna Terezë” në Shkup me apel për vaksinimin e stafit dhe studentëve të UNT-së

D V

Nesër pa rrymë disa nga konsumatorët nga Qendra dhe Buteli

D V

Zjarr i madh nga pasditja po tërbon në Rankovc, ka edhe shtëpi të djegura

D V

Minsitri Filipçe: Pjesa më e madhe e të infektuarve, janë të ardhurit nga jashtë vendi

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...