Agjencia Zhurnal.mk

Legalizimi i objekteve, kusht për anëtarësimin e Maqedonisë së Veriut në BE

Shkup, 5 dhjetor, Zhurnal.mk – Një ndër kushtet e Bashkimit Evropian për anëtarësimin e Maqedonisë së Veriut është edhe rregullimi i dokumentacioneve të shtëpive, pronave private dhe atyre të bizneseve. Brukseli zyrtar nuk do të lejojë që vendi të bëhet anëtarë i tyre pa pasur një pasqyrë të qartë për adresat e qytetarëve, shtëpive të regjistruara si dhe efikasitet në punën e kadastrës, shkruan Zhurnal.mk.

Me fonde ndërkombëtare janë bërë një sërë ndryshimesh dhe avancimesh në kadastrën e Maqedonisë së Veriut, duke mundësuar azhurnim të shpejtë të të dhënave dhe qasje elektronike tek kadastra.

Çdo vonesë në përmbylljen e shpejtë të të gjithë lëndëve të hapura nënkupton kokëdhimbje e probleme për qytetarët, por mbi të gjitha edhe vonim e bllokim të integrimit evropian.

Dëshpërimi i qytetarëve

Ajo që më së shumti ka dëshpëruar qytetarët është se më shumë se gjysma tjetër e dokumentacionit pret nëpër sirtaret e administratorëve të komunave. Në popullatë është krijuar pakënaqësi pasi ka persona që kanë dorëzuar dokumentet para 10 viteve dhe ende nuk kanë marrë një përgjigje adekuate.

Si pasojë e moslegalizimit të objekteve qytetarët ballafaqohen me probleme të ndryshme, si pamundësia për të marrë një kredi bankare, mostransferim i shtëpive dhe patundshmërive në gjeneratat e dyta, mos plotësim të së drejtës për të kërkuar asfaltim, kanalizim ose kushte tjera të rubanizimit nga anae komunave etj.

Dyshimet janë se komunat me qëllim e vonojnë procesin duke mos dashur të urbanizojnë hapësira të caktuara, e cila pastaj nënkupton përgjegjësi dhe angazhime shtesë për komunën. Ata për çdo rrugë të pasfaltuar ose rregullim të kanalizimit dhe ujësjellësit, arsyetohen me faktin se kjo pjesë nuk është e legalizuar dhe nuk kanë obligim ligjor që këtyre qytetarëve t’iu dalin në ndihmë, shkruan Zhurnal.mk.

Kryetarët e komunave kërkojnë vazhdim të afatit

Legalizimi i ndërtesave të reja ilegale do të vazhdojë, por jo për 1 euro për metër katror, ​​por shumë më të lartë. Kushdo që dëshiron të legalizojë ndërtesat e tyre të paligjshme të ndërtuara pas 3 marsit 2011, do të jetë në gjendje ta bëjë këtë, por jo për 1 euro për metër katror, por do të duhet të paguajë të gjitha shërbimet e rregullta, plus një përqindje të caktuar të gjobave, ndoshta rreth 50 përqindja ose gjysma e vlerës së shërbimeve.

Kjo u kërkua nga kryetarët e komunave pas një mbledhjeje të Bordit Drejtues të BNJVL-së, i cili nuk pranoi draftin fillestar të legalizimit të ndërtesave ilegale të përgatitura nga Qeveria, i cili parashikon legalizimin e të gjitha objekteve të ndërtuara deri në fund të 2018-ës.

Një task forcë e ngritur nga kryetarët e komunave dhe përfaqësuesit e Ministrisë së Transportit do të punojë për të përgatitur një zgjidhje të re ligjore, ose për të ndryshuar ligjin aktual, por gjëja kryesore për të cilën kryetari i qytetit të Shkupit do të insistojë, është të ndalet mënyra e tanishme e legalizimit.

Nga ana tjetër, ndërtesat ilegale janë gjithashtu një barrë e madhe për komunat sepse ata krijuan një presion të madh për të ndërtuar rrugë dhe infrastrukturë tjetër.

Për ato ndërtesa pa leje që nuk përshtaten me planet urbanistike të komunave, ato do të duhet të prishen.

Marketing 2/1

Marketing 2/2

Marketing 2/1

Marketing 2/2

R ZH

Lajmet e fundit

Loading...