Agjencia Zhurnal.mk

Lemza tek foshnjat nuk është e rastësishme: Shkenca zbulon se iu ndihmon të kontrollojnë frymëmarrjen

Për prindërit e rinj me ankth, një foshnje me lemzë mund të jetë një tjetër burim shqetësimi.

Por është normale që të sapolindurit të kenë lemzën për tetë minuta në të njëjtën kohë, dhe shkencëtarët tani dyshojnë se e bëjnë atë për të mësuar se si të kontrollojnë frymëmarrjen e tyre.

Kur foshnjat kanë lemzën, studiuesit kanë zbuluar se ata kanë dy valë të trurit të lidhura me ndjenjën në gjoks, dhe një e treta mendohet të jetë një reagim ndaj tingullit ‘hic’ që ndodh së bashku me tkurrjen.

Lemzat shkaktojnë një lëvizje të papritur të diafragmës, kështu që valët e trurit mund të trajnojnë foshnjat se si të kontrollojnë këtë muskul.

Është e rëndësishme të mësoni se si të merrni frymë me vetëdije, nëse të shëroheni nga stërvitja ose të merrni frymë thellë në situata stresuese.

Studiuesit nga Universiteti College London rekrutuan 217 foshnje për studimin e tyre, duke arritur të gjejnë 13 me lemzë të vazhdueshme. Duke përdorur elektroda në kokën e tyre, ata identifikuan valët e rëndësishme të trurit të shkaktuar nga secila gjendje e lemzës.

VIDEO

Dr Lorenzo Fabrizi, autor i studimit nga UCL, tha se nga përvoja personale gruaja e tij dikur shqetësohej vërtet kur vajza e tyre foshnje kishte lemzën.

”Si i rritur, shqetësohemi se është e bezdisshme dhe e panevojshme për ta, por këto gjetje sugjerojnë se mund të ketë një qëllim të caktuar”, shprehet ai.

”Aktiviteti që vjen nga ky refleks i mistershëm, mund të ndihmojë trurin e foshnjës të mësojë se si të monitorojë muskujt e frymëmarrjes në mënyrë që përfundimisht frymëmarrja të kontrollohet vullnetarisht duke lëvizur diafragmën lart e poshtë”.

Foshnjat në mitër fillojnë të kenë lemzën që në nëntë javë në shtatzëni, dhe foshnjat e parakohshme mund të kalojnë 15 minuta në ditë duke e bërë atë.

Studiuesit shikuan foshnjat që ishin nga 30 deri në 42 javë, nga të cilët 10 bënë lemzën ndërsa ishin zgjuar dhe tre gjatë gjumit aktiv, njofton Klan Kosova.

Marketing 2/1

Marketing 2/2

Marketing 2/1

Marketing 2/2

L E

Lajmet e fundit

Loading...