LSM i përkujton punëdhënësit nga sektorët privat dhe publikë të paguajnë regres për pushim vjetor

Shkup, 7 shtator – Regresi për pushim vjetor është e drejtë e vendosjes përmes dialogut midis përfaqësuesve të punëtorëve në rastin konkret, Lidhjes së sindikatave të Maqedonisë dhe përfaqësuesve të punëdhënësve, dhe duke marrë parasysh se kjo është e drejta e rregulluar në përputhje me nënshkrimin e marrëveshjes kolektive, pritet që punëdhënësit të përmbushin plotësisht detyrimin që kanë ndërmarrë vullnetarisht, informon LSM.

 

“Në bazë të nenit 35 të Marrëveshje së përgjithshme kolektive (MPK) për sektorin privat në fushën e ekonomisë, pagesa e pushimeve paguhet në shumën prej të paktën 40 përqind të bazës, me kusht që punonjësi të ketë punuar për të paktën gjashtë muaj në vitin kalendarik tek i njëjti punëdhënës “, thuhet në kumtesë.

Nga LSM përkujtojnë se baza për llogaritjen e kompensimit të punëtorëve është paga mesatare mujore neto për punëtor në Republikën e Maqedonisë e paguar në tre muajt e fundit.

“Me marrëveshjen kolektive në nivelin e veprimtarisë ose një marrëveshje kolektive në nivelin e punëdhënësit, rekursi për pushim vjetor mund të përcaktohet në një sasi më të madhe se shuma e përcaktuar me këtë marrëveshje kolektive. Pagesa për pushime paguhet një herë në vit, dhe shuma përcaktohet sipas bazës që është e vlefshme në ditën e vendimit për pagesë”, thonë nga LSM-ja.

Lidhja e sindikatave apelon tek punëdhënësit në sektorin publik dhe privat ku kjo e drejtë e punës rregullohet me një marrëveshje kolektive për ta përmbushur atë sa më shpejt që të jetë e mundur, duke qenë se nuk ka kufizime ligjore dhe është një e drejtë e rregulluar sipas Ligjit dhe Kolektivit Marrëveshje dhe është pagesë e rregullt.

Ky obligim ligjor nga LSM thonë se kontribuon shtesë në mbrojtjen dhe realizimin e kësaj të drejte kushtetuese dhe ligjore të punëtorëve sipas Ligjit për ndryshimet në Kodin Penal, dhe për vitin e kaluar tashmë janë ngritur disa kallëzime penale nga ana e LSM-së.

Related posts

Rritje për 75% të transaksioneve online në 3 muajt e parë të këtij viti

Z H

Në “Tabanoc” pritet deri në 1 orë për dalje nga vendi

Redaksia

Qeveria do të mbajë mbledhjen e rregullt të 101-të

Z H

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com