Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni TOP LAJM

Maleski: Rruga për në NATO na çonte përmes Athinës, sot rruga për në BE na çon përmes Sofjes

Shkup, 9 janar – “29 vjet më parë, në fillim të vitit 1992, Portugalia u bë presidente e re e KE. Në atë vit … pritjet tona nga presidenca portugeze ishin po aq të larta sa tonat. Pra, shumë e madhe

Sidoqoftë, shpejt u bë e qartë për mua që anëtari i vogël i KE-së, i përfaqësuar nga Ministri i Punëve të Jashtme me një prani kaq të madhe – Joao di Deus Rogado Salvador Pinheiro, kishte gjëra më të mençura sesa të humbte momentin e triumfit të tij politik për Maqedoninë.

Kisha përshtypjen se gjatë gjashtë muajve të privilegjit për të kryesuar vendet e fuqishme të Evropës, Pinheiro kaloi për interesat e vendit të tij dhe, me mend, për veten e tij, shkruan profesori dhe shefi i parë i diplomacisë maqedonase pas pavarësisë, Denko Maleski.

“Duke marrë përsipër presidencën e BE, Portugalia, nga goja e ambasadorit të saj në Francë, në fillim të këtij 2021 tha disa të vërteta. Së pari, që çështja e zgjerimit është shumë e madhe për aftësitë dhe pozicionin e saj në hierarkinë e brendshme të BE-së, dhe për këtë arsye nuk do të jetë një përparësi e politikës së saj të jashtme. Se përparësitë e saj janë marrëdhëniet me vendet e Afrikës, ku ajo ishte kolonizuese në të kaluarën dhe çështja e refugjatëve që mund të arrijnë brigjet e saj.

Më në fund, ai tha një të vërtetë famëkeqe që asnjëherë nuk mund ta kuptojmë: ai unanimitet është metoda e vendosjes për fillimin e negociatave me vendet kandidate siç është Maqedonia.

Me fjalë të tjera, ashtu si rruga për në NATO dikur çonte përmes Athinës, sot rruga për në BE të çon përmes Sofjes.

“Këto deklarata të ambasadorit Portugez në Paris u plotësuan sot nga Ministri i Punëve të Jashtme, i cili premtoi se Portugalia do të përpiqet ende të njihet me problemin e fundit ballkanik, marrëdhëniet midis Maqedonisë dhe Bullgarisë,” tha Maleski.

Postime të ngjashme

Xholev: Për arrestin shtëpiak të Mijallkovit gjykata ka vepruar me korrektësi

D J

HAN, VARHEJI DHE XHENTOLINI: Maqedonia vazhdon në rrugën reformuese

D J

Ministria e Kulturës anashkalon festivalin “Bletëzat”

D J

Zaev: Analizohen mundësitë për zgjidhje të re ligjore për falimentuesit

D J

Xhaferi pret zgjidhje në lidhje me mosardhjen e deputetëve nga shumica qeverisëse në seanca

D J

Shtëpia botuese “Shkupi” kërkon nga Ministria e Kulturës të pranohet programi i tyre aplikues për projektet botuese

Bexhet Musliu

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read more...