Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni

Mariçiq: Nuk do të ketë gjykime në katër sy, as në telefon

Shkup, 24 shtator – Në marrëveshjen e koalicionit qartë definuam  se ligji do të vlejë njëjtë për të gjithë dhe se  drejtësia dhe qeverisja e së drejtës është prioritet së bashku me ekonominë  dhe integrimet evropiane dhe se së bashku  në ekip do të punojmë në zbatimin e kësaj detyre. Mbështetje absolute për atë kemi nga BDI-ja, ndërsa  këtë sot e konfirmuam edhe me zëvendësministrin Agim Nuhiu. Unë deri tani nuk kam dilema për këtë.

Këtë e potencoi ministri i Drejtësisë Bojan Mariçiq  në emisionin e sontëm Analiza në TV 24 dhe shtoi se  tashmë tre vjet  në vend nuk ka  gjykime  në telefon  në llogari të luftës së rritur për efikasitet më të madh  dhe pavarësi të gjyqësisë dhe në përgjithësi  nuk bëhet fjalë  për të drejtën bazike të gjykatësve të sjellin vendim.

“Nuk do të ketë gjykime në katër sy, as në telefon.  Presim gjykatësit  të vendosin  sipas vullnetit të tyre dhe sipas ligjit pa përzierje  të pushtetit ekzekutiv dhe  me mbajtje të ndarjes së pushtetit. Besimi në gjyqësi do të thotë besim edhe në sistem sepse  kur qytetarët nuk kanë besim në gjyqësi  nuk kanë as në sistem. Kemi parakushte për ta rritur besimin në një nivel më të lartë”, tha Mariçiq.

Sipas tij, më së miri do të ishte  Këshilli gjyqësor dhe Këshilli i prokurorëve publik të bëjnë revizion të rasteve  sipas zgjedhjes së rastit dhe të kontrollojë pesë për qind të lëndëve.

“Së pari KSHPK duhet të bëjë kontroll të pronës, ndërsa nga ana tjetër të fillojë filtrimi dhe ekzaminimi i atyre rasteve ku ka ngecje të mëdha ose ku ka vjetërsim dhe ka mundësi të bëhet  analizë  se për ç’farë arsye ka ndodhur”, sqaroi Mariçiq.

“Kemi raporte të Pribes dhe Departamentit të shtetit në të cilat shumë qartë janë saktësuar strukturat në gjyqësi dhe  te njerëzit individual. Një pjesë e atyre tashmë  nuk janë në pjesën e gjyqësisë,  pjesa më e madhe janë, por treguam  se gjyqësia  ka fuqi  kur dëshiron të reagojë  në ato raste. Nëse e përfundojnë punën njerëzit në Këshillin gjyqësor dhe në Këshillin  e prokurorëve publik dhe japin rezultate do të ndërrohet atmosfera dhe perceptimi për gjyqësinë”, theksoi Mariçiq.

Nuk është çështja, shtoi, të ketë gjykatës  tuaj dhe tanë,  por gjykatës  të cilët janë profesionistë dhe punojnë sipas ligjit dhe porosisin për drejtësi efikase, gjykatës dhe prokurorë publik të cilët ishin nën ndikim të caktuar nga  partia politike, biznesi ose interesi personal.

“Lufta është se si të vendoset pikë  në sistemin e gjyqësisë  në të cilin dominon ndikimi. Hapa të mirë janë bërë, megjithatë ka  ende shumë për t’u bërë. Opozita  do të ketë dorë të zgjatur nga ne gjatë gjithë kohës që të ndihmojë në atë proces”, potencon Mariçiq.

Ekziston, potencoi tashmë proces i filluar  për ndërrim të Ligjit për procedurë penale i cili ende është në fazën e hershme.

“Kjo është mundësi e mirë të shqyrtohet edhe në nivel të ekspertëve dhe nivel politik, çka është ajo që duhet të ndërrohet, si ne si politikanë  do t’i hiqnim duart  nga drejtësia, ndërsa t’u jepet  mundësi dhe përgjegjësi  gjykatësve dhe prokurorëve në mënyrë efikase ta  udhëheqin procedurën. Grupi i punës ende nuk është formuar dhe së pari Ministria e Drejtësisë  do të bëjë për Kodin Penal dhe Ligjin për  procedurë penale. Paralelisht punohet edhe në ndërrimin e anëtarit për keqpërdorim të  veprimtarisë zyrtare dhe përpunohet  Kod i ri penal sipas modelit gjerman dhe me ekspertë gjerman”, tha Mariçiq.

Ai premtoi se nga viti në vit do të përforcohet  buxheti gjyqësor.

“Nga viti 2021  do të ketë  rritje graduale të buxhetit gjyqësor dhe buxhetit të prokurorëve dhe Gjykatës Kushtetuese, gjegjësisht  gjithkund ku duhet të përforcohet pavarësia”, tha Mariçiq.

Postime të ngjashme

Punësime në Gjevgjeli, Dellçevë dhe Berovë të maqedonasve të deklaruar si shqiptarë?

Dafina Vidishiqi

Fadil Zendeli ia then bastionin ASh-së, Gostivari radhit pas Zendelit

Dafina Vidishiqi

Azem Sadiku nga PDSH do të rikandidojë për kryetar të Komunës së Studeniçanit

R Zh

Dokumentet personale, MPB azhuron sistemin, vonesa deri të martën

Dafina Vidishiqi

Ruzhin: Makron dhe Merkel mund ta zgjedhin problemin mes RMV-së dhe Bullgarisë

R Zh

Lëvizja BESA vazhdon ristrukturimin, sonte u themeluan nëndegët e fshatit Çajlë dhe Forinë

R Zh

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...