Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni

MASH ju bën thirrje shkollave të mesme profesionale dhe kompanive të paraqiten për grantet e Bankës Zhvillimore gjermane

Shkup, 23 shkurt – Shkollave të mesme profesionale dhe kompanive ju ngelen qasje për mjete financiare për pajisjen e punëtorive dhe laboratorëve të nevojshëm për realizimin e mësimit praktik dhe arsimit dual, përmes Fondit Rajonal për Sfidat.

Fondi Rajonal për Sfidat funksionon me autorizim nga Unionin Gjerman ministri për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim (BMZ) dhe është i mbështetet nga Banka Gjermane për Zhvillim KFW. Ka për qëllim që të forcojë rëndësinë e tregut të punës në marrëdhënie të arsimit dhe trajnimit profesional përmes financimit të investimeve në pajisje dhe infrastrukturë për subjektet të cilat sigurojnë trajnim dhe që marrin pjesë në aktivitete të përbashkëta për trajnim me kompanitë partnere.

Siç kumtoi MASH, në uebinarin e organizuar nga Fondi rajonal për sfida, i cili vepron në kuadër të Forumit investues të odave të Ballkanit Perëndimor, ishte promovuar thirrja e parë për shprehjen e interesit për financimin e projekteve për bashkëpunimin lidhur me arsimin dhe trajnimin profesional.

Ministrja Carovska theksoi se Fondi Rajonal do të kyç dinamikë të re sepse hyrja e mjeteve financiare dhe mundësia të mbështeten idetë e shkollave dhe kompanive, do të inkurajojë bashkëpunimin ndërmjet tyre dhe më në fund do të shihet se kompanitë dhe shkollat ​​përfitojnë nga ky proces, ndërsa rezultati se janë nxënës të aftë.

“Mjetet do të mund të përdoren për realizimin e projekteve në lidhje me prokurimin e pajisjeve, trajnimet e mentorëve dhe gjithçka tjetër që është e nevojshme për realizimin cilësor të programeve arsimore në shkollat ​​profesionale. Mbështetja financiare do të mundësojë që më shumë kompani të kyçen në trajnime praktike dhe arsim të dyfishtë”, thekson MASH.

Nën moton “Mëso me mençuri, dhe puno me profesionalizëm”, Ministria e Arsimit dhe Shkencës tashmë vetëm se ka realizuar konsultime me kompanitë, odat ekonomike dhe vetëqeverisjet lokale për nevojën për të hapur profile dhe paralele të reja në shkollat ​​e mesme profesionale në të gjithë vendin nga viti i ardhshëm shkollor .

“Para nesh qëndrojnë shumë sfida, si pajisjet në shkollat, ekipi në kompanitë në marrëdhënie të mentorëve, por sfidë është ta kthejmë shkëlqimin e arsimit të mesëm profesional që përmes viteve është i humbur dhe tash po përpiqemi ta kthejmë vlerën e tij . Bëhet fjalë për ndryshimin e perceptimit të prindërve dhe nxënësve ndaj shkollave të mesme profesionale. Ata duhet të jenë plot me nxënës në mënyrë që të presim si rezultat i kryer nxënës profesional, të cilët më pas do të mund të kyçen në proceset e punës”, theksoi Ministrja Carovska.

Ministria e Arsimit dhe Shkencës, në bashkëpunim me Odat Ekonomike bëri hulumtim në të cilin morën pjesë 450 kompani nga i gjithë vendi, dhe rreth 85 për qind e tyre shprehën gatishmëri që të bashkëpunojnë me shkollat ​​e mesme profesionale dhe të pranojnë nxënës në mësimin praktike, tha Carovska, duke shtuar se në rrjedhë është procesi i lidhjes së komponentëve, shkollës me kompaninë, me qëllim realizimin me sukses të arsimi profesional. (Zhurnal.mk)

Postime të ngjashme

Qeveria e miratoi Protokollin shëndetësor për zbatimin e regjistrimit

T E

Analistët për Zhurnal: Problemi me bullgarët do të jetë më shumë serioz se ai grek

Z H

Qeveria miraton Propozim ligjin për shpallje të malit Sharr si Park Kombëtar

T E

Georgievski: Nëse i falëm serbët, pse mos falim dhe bullgarët

T E

Delegacioni kuvendor mori pjesë në onlajn takimet e shkurtit të AP-së së NATO-s

R Zh

Mariçiq: Fillimi i negociatave kyçe në definimin e ritmit të reformave

T E

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...