Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni TOP LAJM

MATURA SHTETËRORE/Tri kushtet e Unionit të nxënësve për kompromisin!

Shkup, 15 shkurt – Unioni i nxënësve të shkollave të mesme e pranoi opsionin që t’i japin dy provime eksterne dhe dy interne nga matura shtetërore, gjegjësisht provimi i tretë ekstrën të jetë intern por që vendimi të jetë tërësisht i pranuar i vendosi tri kushte. Kërkon të formohet grup i punës në të cilin krahas përfaqësuesve të tyre, do të ketë prej Qendrës Shtetërore të Provimeve, mësimdhënës të arsimit të mesëm dhe me të të kryesojë një përfaqësues i Kabinetit të kryeministrit, informon Zhurnal.mk

Grupi i punës duhet të vendosë për programet e shkurtuara mësimore të cilat kanë të bëjnë me provimet eksterne (gjuhë amtare, gjuhë të huaj, matematikë), dhe për atë se cilat përmbajtje nuk do të kyçen në provime. Ai duhet ta mbarojë punën e vet nga mesi i marsit ndërsa drejtori i QSHP do të duhet t’i zbatojë rekomandimet e grupit. Me këtë do të përmbushet kërkesa e tyre për programe mësimore të shkurtuara.

Kushti i dytë i Unionit të nxënësve të shkollave të mesme është mësimdhënësit t’i ndajnë me maturantët materialet e provimeve për provimet interne, ndërsa autoritetet arsimore të sigurohen se mësimdhënësit do t’i ndajnë materialet e provimeve për provimet interne me nxënësit e tyre të paktën tre javë para ditës së provimit.

Kërkesa e tretë është ndryshimi i koeficientit për marrjen e pikëve për provimin ekstrën jopërkatës. Modeli aktual nënkupton se nëse provimi ekstrën është jopërkatës për regjistrimin në fakultet, ky provim mund të sjellë të paktën pesë pikë. Ndryshimi i koeficienteve tek provimet interne, siç theksoi Unioni, do të thotë se provimi intern jopërkatës do të sillte më shumë pikë se provimi ekstrën jopërkatës (gjashtë pikë në raport me pesë).

“Prandaj, kërkojnë që koeficienti për provimin jopërkatës ekstrën të ndryshojë në 0,7. Kjo do të thotë se një provim ekstrën jopërkatës do t’i sillte shtatë pikë”, theksoi Unioni i nxënësve të shkollave të mesme, përcjell Zhurnal.m k

Nga UNSH shtojnë se këto tri kushte tregojnë se edhe krahas kompromisit do të vazhdojnë të luftojnë që të dëgjohet zëri i nxënësve të shkollave të mesme dhe se autoritetet duhet ta pranojnë, siç thekson, se ky vit shkollor nuk është si çdo vit tjetër dhe se matura shtetërore duhet të pësojë ndryshime. (Zhurnal.mk)

Postime të ngjashme

Bullgaria e zhgënjyer me rezolutën e miratuar në Shkup

Z H

Thyhen disa drunj në stadiumin e Tetovës, kërkohen autorët

Z H

Xhaferi-Gërvalla Shvarc: Intensifikim i politikave dhe marrdhënieve ekonomike Maqedoni – Kosovë

Z H

Pendarovski nuk do t’i nënshkruajë ndryshimet në Kodin Zgjedhor

Z H

Ambasadori çek Toman vizitoi Ministrinë e Bujqësisë

Z H

Zaev: Parlamenti ta mbështesë reformën e administratës

Z H

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...