Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni

Megjashi: Nuk arritëm të mësojmë të rinjtë të mos urrejnë njëri tjetrin

Shkup, 6 prill – Zhurnal.mk – Ambasada e parë e fëmijëve në botë Megjashi ka filluar një fushatë me temë “Inkurajoni PAQE”, e cila përqendrohet në ndërmarrjen e veprimeve dhe inkurajimin e ndryshimeve në nivelin lokal dhe individual. Fushata do të zhvillohet onlajn, duke postuar përmbajtje të shkurtër inkurajuese në platformat sociale të Ambasadës së fëmijëve.

Qëllimi i fushatës është ngritja e nivelit të përgjegjësisë shoqërore, ndërtimi dhe ruajtja e paqes, dhe siç thanë nga Megjashi, paqja ndërtohet vetëm nëse pranojmë se nuk është në mungesë të luftës ose situatës aktuale, por proces i vazhdueshëm që varet drejtpërdrejt nga veprimet tona.

Kryetari i Ambasadës, Dragi Zmijanac theksoi se kur bëhet fjalë për paqen, ne jetojmë në një shoqëri të ndarë, mbi baza etnike, fetare, ekonomike, arsimore, ideologjike.

“Ne jetojmë me marrëdhënie të ashpra, agresive, të dhunshme dhe mosrespekt për të ndryshmen dhe të llojshmërinë nga vetvetja, jo vetëm në përpjekje, por edhe në qëndrime. Ne e shohim atë çdo ditë në rrjetet sociale. Ne jetojmë në një shoqëri pa vlera të pranuara përgjithësisht në të cilat do të besojmë të gjithë, një shoqëri në të cilën ne nuk arrijmë t’i mësojmë brezave të rinj të mos e urrejnë njëri-tjetrin, por të jetojnë së bashku. Ne jetojmë në një shoqëri arsimore të veçuar ku studentë nga bashkësi të ndryshme etnike studiojnë në shkolla speciale, ne jetojmë në një shoqëri ku edhe pse të gjithë flasim gjuhën tonë amtare, rrallë kuptohemi kur duhet të ndërtojmë besim, vlera të përbashkëta dhe jeta Ne jetojmë në një shoqëri ku varfëria është e përditshme, ku shohim se lypja në rrugë po bëhet e përditshme, ku shteti dështon të merret jo vetëm me varfërinë e fëmijëve, por edhe abuzimin e fëmijëve dhe punës së tyre”, tha Zmijanac në fjalimin e tij në onlajn konferencën e sotme për shtyp.

Fatime Ajdari dhe Ana Bitolanu, anëtare të ekipit të Ambasadës, folën për mënyrën në të cilën do të mbahet fushata për të cilën dizajni është vepër e OXO. Mesazhet me përmbajtje të shkurtër inkurajuese në disa gjuhë do të publikohen në onlajn rrjetet sociale të Ambasadës së fëmijëve Megjashi.

“Fushata është përpunuar në kuadër të programit për edukimin për paqe të Ambasadës së fëmijëve Megjashi. Programi filloi në vitin 2011 si një program pilot në tre shkolla të mesme në Shkup dhe tani pas dhjetë vjetësh është program i qëndrueshëm i vendosur në disa qytete dhe shkolla në të gjithë vendin”, tha Bitolanu.

Në program, siç shpjegoi, punojnë mësues që vazhdimisht kryejnë veprimtari të ndryshme në lidhje me ndërtimin e paqes. Bitolanu theksoi se përmes këtij programi ata janë të përkushtuar ndaj ndryshimeve shoqërore, por angazhimi i Megjashit është më i gjerë sesa të punosh përmes institucioneve arsimore dhe synon, siç theksoi, të inkurajojë diskutimin mbi këto tema në një bazë më të gjerë për të ndërtuar një vend më të mirë për të jetuar.

Postime të ngjashme

Radev: Rruga e RMV drejt BE kalon përmes Bullgarisë

R Zh

Petkovski: Duhet të mbahet një referendum konsultativ mbi kushtet e vendosura nga Bullgaria

Dafina Vidishiqi

Akuza për grupin nga Shkupi e Kumanova, të dyshuar për terrorizëm

Dafina Vidishiqi

Gjobiten 330 shoferë në Maqedoni

Dafina Vidishiqi

LSDM-ja nis aktivitetet për zgjedhjet lokale

Dafina Vidishiqi

Shahpaska: Personat mbi 60 vjeç dhe gratë shtatzëna të mos shkojnë në punë gjatë valës së nxehtë

Dafina Vidishiqi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...