Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni

Mihailoski: Me ngritjen e standardit ekonomik, të rinjtë do arrijmë t’i mbajmë këtu të bëjnë të ardhme dhe karierë

Shkup, 27 shkurt – Ai është kreu i Rinisë Social Demokrate të Maqedonisë për disa muaj tani. E pyetëm Marko Mihailoski, i cili është privatisht dhe jashtë politikës, nëse ka ndonjë hobi, çfarë duhet të presë rinia e LSDM-së për periudhën tjetër. Për 24 info Mihailovski thotë se partia dhe rinia përmes një qasjeje të hapur, gjithëpërfshirëse monitoron kërkesat dhe nevojat e të rinjve, i analizon ato dhe i përkthen në politika rinore cilësore, të qëndrueshme në nivelin lokal dhe qendror.

Marko Mihailoski është i njëjtë si në politikë, ashtu edhe në atë private. Kam mbaruar shkollën e mesme në Tetovë, dhe më pas vazhdova universitetin në Shkup. Unë jam një dizajner grafik me profesion, megjithëse rrethanat e jetës më kanë çuar në një fushë tjetër, dizajni është ende pasioni im dhe kohën e lirë e shfrytëzoj për të hartuar, mjaft shpesh për nevojat e rinisë së LSDM.

Unë kam një kompani të madhe, si në Tetovë ashtu edhe në Shkup. Dy miqtë e mi më të mirë janë nga Tetova, unë rri me ta që nga fillimi. Në parti takova shumë miq dhe të njohur që janë bërë pjesë e jetës sime, për të cilën jam jashtëzakonisht mirënjohëse. Mundohem ta kaloj kohën time të lirë me të dashurit e mi, miqtë dhe familjen, për një shëtitje nëpër male.

Çfarë duhet të presin të rinjtë e LSDM-së për periudhën tjetër, dhe çfarë lidhje me kolegët tuaj të tjerë jashtë partisë?

Së bashku me ekipin tim, ne së pari u angazhuam për forcimin e strukturës organizative, formuam 7 degë të reja lokale dhe krijuam një mënyrë edhe më të drejtpërdrejtë të komunikimit me secilin nga anëtarët tanë.

Opinioni i të gjithë të rinjve është i rëndësishëm për ne, jo vetëm anëtarët tanë, kështu që përmes klubeve lokale ne jemi në kontakt të vazhdueshëm me të rinjtë në nivelin lokal, me organizatat rinore, rininë tjetër politike dhe grupet e tjera informale të të rinjve.

Brenda rinisë në LSDM, formohen departamente dhe komisione, në zona të ndryshme, puna e të cilave duhet të rezultojë në propozime për përmirësimin e jetës dhe statusit të të rinjve. Në periudhën e ardhshme ne do të hapim një debat të gjerë mbi përparësitë dhe kërkesat e të rinjve, së bashku me ta do të zbulojmë nevojat në nivelin lokal dhe do t’i shndërrojmë ato në masa dhe politika konkrete që do t’u propozohen institucioneve për më tej zbatimi.

Kongresi i LSDM-së po afron. Cili është veprimi juaj në periudhën që pason dhe çfarë prisni pas kongresit?

Zgjedhjet e para të drejtpërdrejta brenda-partiake për zgjedhjen e presidentit të LSDM-së do të mbahen në mars, e cila po ndodh për herë të parë në vendin tonë dhe është një tipar i një partie progresive, moderne dhe evropiane. Zgjedhjeve paraprihen nga një proces i azhurnimit të anëtarësisë, si dhe pranimi i anëtarëve të rinj në LSDM dhe rinia.

Rinia është e përfshirë në mënyrë aktive në këto dy procese, propozon anëtarët e saj në komisionet komunale, të rinjtë janë pjesë e ekipeve azhurnuese që vizitojnë të gjithë anëtarët në terren dhe do të luajnë një rol kryesor në përgatitjen e procesit zgjedhor dhe Kongresit në 21 mars.

Si kryetar i rinisë, unë jam gjithashtu pjesë e Komisionit Qendror të Zgjedhjeve, i cili është përgjegjës për përgatitjen e të gjitha kushteve për zgjedhjet për president të LSDM-së në 21 Mars që do të mbahen.

Pas Kongresit dhe zgjedhjes së organeve dhe organeve të reja të LSDM-së, rinia do të forcojë pjesëmarrjen e saj brenda LSDM-së dhe në proceset e vendimmarrjes, sepse me ndryshimet e fundit statutore pjesëmarrja e të rinjve në strukturën e LSDM-së është rritur në 33%.

Cili do të jetë roli i rinisë në zgjedhjet e ardhshme lokale në vjeshtë?

Rinia përmes një qasjeje të hapur, gjithëpërfshirëse monitoron kërkesat dhe nevojat e të rinjve, i analizon dhe i përkthen ato në politika rinore cilësore, të qëndrueshme në nivelin lokal dhe qendror. Ne tashmë kemi filluar me përgatitjen e programit zgjedhor për zgjedhjet e ardhshme lokale, ku përmes një procesi të gjerë konsultimi do të përfshijmë të rinjtë dhe do të dëgjojmë propozimet e tyre për masa dhe politika specifike, specifike për komunën në të cilën ata jetojnë dhe ato do të jenë e përkthyer në program.

Në këto zgjedhje do të ketë propozimet e veta në listat e këshilltarëve në Këshillat komunaë, si dhe propozimet për kryetarët e komunave që vijnë nga radhët e rinisë, sepse ne besojmë se të rinjtë duhet të jenë në pozicione vendimtare dhe të kenë një pjesëmarrje të drejtpërdrejtë në bërjen e politikave.

Fotografitë me përmbajtje të qartë janë përhapur në rrjetet sociale, duke shkatërruar privatësinë e dikujt dhe jetën e dikujt. Si i shihni gjërat, a është bërë kjo një trend i të jetuarit mes të rinjve?

Dhoma publike është një problem serioz, në të cilin shumë gra dhe vajza janë viktima të dhunës me bazë gjinore, abuzimit të të dhënave personale dhe shkeljes së privatësisë duke postuar foto dhe video pa lejen e tyre. Raste të tilla lënë një traumë të thellë në të gjithë shoqërinë dhe për këtë arsye institucionet duhet të angazhohen për adresimin dhe zgjidhjen e këtyre problemeve, si dhe për të siguruar mbrojtjen e duhur, mbështetjen dhe ndihmën për viktimat.

Ligji mbi Parandalimin dhe Mbrojtjen nga Dhuna ndaj Grave dhe Dhuna në Familje, Konventa e Stambollit, por edhe ndryshimet në Kodin Penal duhet të sigurojnë një mbrojtje më të gjerë dhe parandalim më efektiv të dhunës dhe ndëshkimit të autorëve të krimit, viktimave, për t’i mbështetur ata, për të mos i dënuar ata dhe për të qëndruar me ta. Përveç kësaj, është e nevojshme të rritet arsimimi i të rinjve për të parandaluar këto fenomene negative.

Negociatat janë duke u zhvilluar për provimin e maturës për studentët e vitit të katërt. Sipas mendimit tuaj, a duhet të zvogëlohet numri i lëndëve që do të merren ose, përfundimisht, a duhet të ndryshojë i gjithë koncepti i dhënies së provimit të maturës shtetërore?

Ne mirëpresim dhe mbështesim fuqimisht dialogun midis studentëve dhe institucioneve dhe ne do të vazhdojmë të mbështesim procese të tilla në të cilat të rinjtë janë në tryezën e negociatave dhe marrin pjesë aktivisht në krijimin e zgjidhjeve, për të vazhduar në të ardhmen.

Maturantët dhe studentët që dinë më mirë se si dhe si duhet të ndryshohet procesi i dhënies së provimit të maturës shtetërore. Prandaj, në bashkëpunim me Ministrinë e Arsimit dhe Shkencës, përmes një procesi të hapur me përfshirjen e të gjithë aktorëve, besoj se zgjidhja më e mirë do të gjendet për të ndryshuar konceptin e dhënies së provimit të maturës shtetërore. Ndryshimet në konceptin e diplomimit janë padyshim të nevojshme dhe tashmë janë duke u përgatitur për vitin e ardhshëm, ato ndryshime do të vijnë pikërisht nga përvojat e studentëve, mësuesve, prindërve dhe bazuar në ndryshimet që ndodhin në arsim në tërësi. Asnjë i diplomuar nuk duhet të dëmtohet dhe konceptimi i ri duhet të jetë në interesin më të mirë të të gjithë studentëve.

Pandemia është bërë një sfidë për të gjithë – më të rinjtë, nxënës të shkollës së mesme, mësues, prindër. Prandaj, vendimi i marrë nga të diplomuarit dhe Ministria e Arsimit dhe Shkencës, siguroi respektimin e të drejtës së të gjithë të diplomuarve për t’u regjistruar në fakultete, dhe nga ana tjetër siguroi mbështetje dhe kuptim të plotë të rrethanave.

A keni ndonjë sugjerim se si të përmirësoni jetën kulturore dhe ngritjen e kolegëve tuaj, si të edukoni të rinjtë të mos ngacmojnë, nëse duhet të futet edukimi seksual?

Edukimi gjithëpërfshirës seksual është një nevojë reale në sistemin tonë arsimor, por edhe në shoqërinë tonë dhe programi pilot për futjen e VSE në disa shkolla është një fillim i shkëlqyeshëm.

Edukimi dhe ndërgjegjësimi i publikut janë faktorë të rëndësishëm në zvogëlimin e dhunës mbi baza gjinore, rritjen e ndërgjegjësimit për infeksionet seksualisht të transmetueshme, parandalimin dhe mbrojtjen e tyre, tolerancën, mos-diskriminimin dhe pranimin e diversitetit dhe çrrënjosjen e shfrytëzimit seksual. Në ato vende ku është futur edukimi seksual, tashmë ka rezultate të dukshme.

Si të mbajmë mendjet e reja në vend, krijohet përshtypja se mezi presin të diplomohen dhe të shkojnë jashtë vendit?

Në tre vitet e kaluara, Qeveria e udhëhequr nga LSDM krijon dhe zbaton politikat rinore, përmes masave dhe projekteve specifike që synojnë të përmirësojnë standardin e jetesës dhe të përmirësojnë cilësinë e jetës së të rinjve në vendin tonë.

Masat aktive për vetëpunësimin, mbështetjen për inovatorët, krijimin e vendeve të reja të punës dhe të paguar mirë, kanë kontribuar në uljen e papunësisë së të rinjve. Angazhimi ynë si një punë e përkushtuar është që papunësia e të rinjve të jetë nën 17% deri në fund të mandatit. Pjesë e masave në programin zgjedhor që do të kontribuojnë në uljen e papunësisë, dhe zbatimi i së cilës tashmë po fillon janë grante për të rinjtë nga 5 në 15 mijë euro, rimbursim i tatimit mbi të ardhurat personale për të rinjtë e sapo punësuar deri në 29 vjet, mbështetje prej 20.000 euro për fermerët e rinj.

Duke avancuar standardin ekonomik të të rinjve, duke forcuar pavarësinë financiare dhe duke siguruar standardet evropiane në shtëpi, ne do të jemi në gjendje t’i mbajmë të rinjtë këtu për të ndërtuar një të ardhme dhe një karrierë.

Postime të ngjashme

Në Dibër edhe një viktimë nga Kovid-19, deri më tani gjithsej 40

R Zh

Despotovski: Përkundër pandemisë, kompanitë në zonat TIR kanë rezultate pozitive ekonomike

R Zh

Sela: Është gënjeshtër që koalicioni ASh-AAA ka bllokuar pakon e pestë ekonomike

R Zh

MASH: Programe të reja mësimore për filloristët – bazë dhe nxitje për qasje kreative në mësim

R Zh

Qyteti i Shkupit së shpejti do të fillojë me implementimin e qarkullimit – transport i shpejtë me autobusë

R Zh

Takim me Sektorin për statistika të FMN-së: Banka popullore publikon të dhëna statistikore të cilësisë së lartë

R Zh

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...