Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni

Mileski: Decentralizimi drejt vetëqeverisjes lokale do ta karakterizojë vitin 2021

Shkup, 24 dhjetor – Tani është koha e duhur për të bërë një hap përpara dhe për të decentralizuar përfundimisht vendin, gjë që tashmë po diskutohet me Ministrinë e Financave për dinamikën e decentralizimit fiskal, ndërsa vitin e ardhshëm do të jemi të përkushtuar ndaj kësaj, njoftoi sot ministri i Vetëqeverisjes Lokale, Goran Mileski.

“Ne tashmë jemi duke bërë planet tona dhe viti 2021 do të shënohet nga procesi i decentralizimit. Të gjithë ministrat duhet të jenë të vetëdijshëm se një pjesë e kompetencave të tyre duhet të transferohen në vetëqeverisjen lokale, e cila është shtylla e parë. Shtylla e dytë është decentralizimi fiskal, pra më shumë mjete për komunat përmes TVSH-së, e cila duhet të shkojë në faza, në disa vite buxhetore, duke rritur tarifën e të ardhurave personale. Dihet që ata që kanë më shumë pronë do të paguajnë më shumë tarifë dhe të gjitha ato mjete do të shkojnë për qeverinë lokale, e cila do të jetë një ndihmë për komunat. Gjithashtu, përmes projekteve të barazimit, ne duam të stimulojmë komunat që paguajnë tarifa më të larta, të shpërblehen me më shumë mjete, por gjithashtu të ndihmojmë komunat që kanë mbetur prapa në zhvillim të kapin hapat e tjerë. Shtylla e tretë është një reformë në vetëqeverisjet lokale, por me decentralizimin për të mos krijuar njerëz të pushtetshëm lokalë dhe për të transferuar të gjithë pushtetin tek kryetarët e komunave, për shkak të së cilës ne do të punojmë në përforcimin e këshillave komunalë”, tha Mileski.

Ministri Mileski njoftoi se në njërën nga seancat e ardhshme të Qeverisë do të formohet zyrtarisht një grup punues, i cili tashmë po punon në mënyrë jozyrtare me BNJVL-në dhe Ministritë e tjera.

Pas zbatimit të reformave të decentralizimit gjatë vitit pauses, zbatimi i tyre pritet të fillojë në vitin 2022, pra me kryetarët e komunave të sapozgjedhur dhe këshillat komunal.

Postime të ngjashme

Vestager: Të respektohen rregullat e BE-së në planet kombëtare të rimëkëmbjes

T E

Lefkov: Për lëshimet e platformës së regjistrimit nuk është fajtor populli

T E

Qeveria e miratoi Protokollin shëndetësor për zbatimin e regjistrimit

T E

Analistët për Zhurnal: Problemi me bullgarët do të jetë më shumë serioz se ai grek

Z H

Qeveria miraton Propozim ligjin për shpallje të malit Sharr si Park Kombëtar

T E

Georgievski: Nëse i falëm serbët, pse mos falim dhe bullgarët

T E

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...