Agjencia Zhurnal.mk

Mjeku shqiptar: Pse ata në moshë mbi 35 vjeç janë më të mbrojtur prej koronavirusit

Mjeku epidemiolog, profesor Eduard Kakarriqi, argumenton që në rastin e BCG apo vaksinës së turbekulozit nuk ka antikorpe humorale, sepse BCG jep apo krijon atë që quhet imuniteti i ndërmjetësuar me qeliza (Cell-mediated immunity).

Pra, krijon atë imunitet që është bazamenti i imunitetit. Kjo vaksinë ka nisur të aplikohet në vendin tonë që prej vitit 1968, por në raport me pjesën tjetër të popullatës ata në moshë mbi 35 janë më të mbrojtur. Kjo jo pa shkak.

“Nëse marrim moshën mbi 35 vjeç apo 40 vjeç, ata nuk kanë bërë vetëm BCG-në që bëhet në lindje siç bëhet sot, por kanë bërë BCG në lindje, kanë bërë BCG në moshën 1 vjeç, dy vjeç, 6 vjeç, 12 vjeç, 14 vjeç. Pra, kanë bërë 5 apo 6 doza BCG gjatë fëmijërisë së tyre. Të lindurit nga 1974 apo 1975 me siguri që kanë marrë 4 apo 5 doza. Deri në vitin 2000 kanë marr 2 doza. Dhe pas viteve 2000 e deri në momentin që flasim sot, marrim nga një dozë në lindje”, bën me dije profesori.Infektivi-mjeket-tamponet-analiza-koronavirusi-terreni-kontrollet-testet (22)

Lidhur me mundësinë e qarkullimit të virusit që prej janarit, profesori thotë se kjo mund të provohet lehtësisht edhe përmes një ankete, ku mund të pyeten individët mbi shqetësimet që kanë pasur. Temperatura e zgjatur, sipas profesorit, nuk është karakteristikë e gripit stinor.

Marketing 2/1

Marketing 2/2

Marketing 2/1

Marketing 2/2

T E

Lajmet e fundit

Loading...