Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni

Mosndëshkimi për dhunën në familje – nuk ka dënim efektiv me burg në vitin 2020 në Tetovë

Tetovë, 27 mars – Ndëshkimi i dobët ose pothuajse hiq është tipar i shumë veprimeve negative shoqërore në vend, përfshirë dhunën në familje si një formë e dhunës me bazë gjinore. Për shumë vite, publiku është informuar përmes mediave për situatën në të cilën autorët e dhunës në familje nuk përballen me ndëshkimet e duhura, megjithëse shoqëria ka një trend në rritje të paraqitjes të sulmeve fizike, psikologjike dhe seksuale brenda familjes.

Treguesit statistikorë, por edhe përvojat e njerëzve në këtë fushë provojnë mosndëshkimin, gjë që e bën dhunën në familje një nga sfidat më serioze me të cilat institucionet duhet të përballen. Kjo është veçanërisht e vërtetë për pjesët provinciale të vendit, siç është rajoni i Tetovës, më i madhi në kryeqytet.

Duke analizuar veprimin institucional të dhunës në familje në rajonin e Tetovës, mund të shihet se ka shumë autorë të veprimeve të tilla, dhe rastet më të vështira kryesisht janë pezulluar. Të tillë janë shembujt e rasteve të regjistruara të dhunës në familje për të cilat ishte zhvilluar një procedurë në Gjykatën Themelore Tetovë të cilat më parë ishin raportuar në Sektorin për Punë të Brendshme në Tetovë.

Në vitin 2020, nuk ka asnjë dënim me burg efektiv për ndjekje penale për dhunë të kryer më parë me bazë gjinore në formën e dhunës në familje në rajonin e Tetovës. Këtë e tregojnë të dhënat e gjykatës në Tetovë, ku janë zhvilluar 24 procedura gjyqësore. Nga ana tjetër, në polici përgjatë vitit 2020, u regjistruan gjithsej 257 vepra penale, shkelje të ligjit dhe ankesa të dhunës në familje. Këto statistika, si dhe puna e njerëzve në këtë fushë, tregojnë se ka shumë raportime nga viktimat në polici, por pastaj vetëm një numër i vogël i autorëve të paraqitur përballen me dënime më të ashpra si një mënyrë për të parandaluar një përsëritje të gjinisë dhuna në të ardhmen.

Zëdhënësi i SPB Tetovë, Marjan Josifoski, thotë se sipas të dhënave të qendrës së tyre analitike, nga numri i përgjithshëm i 74 vepreave penale, më të shumtat janë ato me përdorimin e forcës fizike dhe shkaktimin e lëndimeve trupore si dhe rrezikimin sigurinë. Sipas statistikave, autorët e dhunës dominohen nga dhuna me bazë gjinore.

Përvoja e Verica Timosievska, si avokate, këshilltare ligjore dhe këshilltare tregon më së saktë mosndëshkimin në rastet e dhunës në familje në rajonin e Tetovës. Për 20 vitet e kaluara, ajo ka punuar si avokate dhe si konsulente në Qendrën për ndihmë juridike të organizatës joqeveritare “Forumi i Grave” në Tetovë.

Shoqata vendore e Avokatëve të Rinj me projektin “Krijimi i kulturës drejt barazisë gjinore”, me disa aktivitete ka për qëllim ngritjen e vetëdijes publike dhe parandalimin e dhunës ndaj grave.

Postime të ngjashme

Shkupi i hutuar, njëkohësisht është optimist por edhe pesimist për zgjidhje me Bullgarinë

Bekim Laçi

Hapet zyrtarisht ambasada e Maqedonisë së Veriut në Bratislavë

Zekirija Haxhiu

Taksë ekologjike për derivatet dhe zvogëlim të TVSH-së për energjinë elektrik

Zekirija Haxhiu

Peloni: Duam marrëdhënie të mira me vendin fqinj

Zekirija Haxhiu

Stefoska: Kemi dërguar një letër interesi për programin e ri të BE-së për kulturë

Zekirija Haxhiu

Përsëri asnjë viktimë nga Covid në Maqedoni, shënon 29 raste të reja

Zekirija Haxhiu

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...