Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni

NATO nuk komenton moslëshimin e çertifikatave të sigurisë

Shkup, 12 shkurt – Megjithëse filmat spiunë dhe drama të tjera të sigurisë së lartë bëhen në vendin tonë pas refuzimeve të tilla, informacioni mbi procesin e verifikimit të NATO-s tregon se arsyeja më e zakonshme për mos lëshimin e certifikatave është shumë prozaike – kreditë e larta ose borxhet e aplikantëve të certifikatave.

NATO nuk i komenton grindjet politike në vend rreth certifikatave të sigurisë. Aleanca tha se ne jemi duke vendosur procedurat për pastrimin e sigurisë dhe se angazhimi ynë për të qenë në përputhje me standardet e NATO-s vlerësohet prej tyre.

“NATO mbështet fuqimisht angazhimin e Maqedonisë Veriore për të qenë në përputhje me standardet e sigurisë së NATO-s, përfshirë edhe kur bëhet fjalë për kontrollimin e personelit të lejes së sigurisë. Standardet e NATO-s kërkojnë një rishikim gjithëpërfshirës me kërkesa specifike për pozicione specifike. “Autoritetet kombëtare janë përgjegjëse për krijimin e procedurave të tyre në lidhje me lejet e sigurisë, kështu që ne do t’ju referojmë tek autoritetet në Maqedoninë Veriore për çdo koment,” na tha zëdhënësja e NATO-s Ioanna Lungescu.

Kjo, sigurisht, nuk do të ndalojë ndjekjen politike se kush fitoi dhe kush nuk fitoi, dhe kush në përgjithësi është e nevojshme të merret një certifikatë sigurie e konfirmuar nga Brukseli. Sipas asaj që mësohet, Maqedonia shkoi shumë larg me kërkesën për leje sigurie dhe, kur kjo u përcaktua, kërkesat u përgjysmuan. Kush është përfshirë në këtë listë nuk thuhet, por përgjegjësia për përpilimin e saj është e Drejtorisë për Sigurinë e Informacionit të Klasifikuar.

Me përjashtim të Ministrit të Mbrojtjes dhe Presidentit të vendit, nuk është me të vërtetë e nevojshme që të gjithë anëtarët e Qeverisë të kenë një dokument të tillë për qasje personale në dokumentet konfidenciale të Aleancës. Nëse ndiqet logjika jonë, Presidenti Bullgar Rumen Radev nuk duhet të ketë një çertifikatë të tillë, sepse e gjithë fushata në Bullgari kundër tij bazohet në faktin se ai është në favor të Rusisë, ndërsa Ministri i Mbrojtjes Krasimir Karakachanov është edhe më i qartë shembull sepse ai ka komunikim të drejtpërdrejtë me NATO-n dhe konsiderohet si një ish-bashkëpunëtor i shërbimit sekret Bullgar nga ish-sistemi i ndërlidhjes së KGB-së. Vetë fakti që ai po nënshkruan marrëveshje për të blerë aeroplanë luftarakë të SHBA, të cilat konsiderohen konfidenciale brenda NATO-s, është një konfirmim në Bullgari se ai ka një çertifikatë sigurie, përveç pjesëmarrjes në takimet kryesore të Aleancës.

Postime të ngjashme

Biznesmenë nga Koçani dhe Berova me interes për masën “Diversifikimi i fermave dhe zhvillimi i bizneseve të vogla”

Z H

Republika Çeke do të dhurojë vaksina për Maqedoninë e Veriut

Z H

Qeveria do të mbajë mbledhjen e rregullt të 92-të dhe tre mbledhje tematike

Z H

Vazhdon debati i përgjithshëm për ribalancin e plotësuar të Buxhetit

Z H

Moti sot në RMV

Z H

Seanca të tre komisioneve kuvendore

Z H

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...