Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni TOP LAJM

Në Institutin e mjekësisë fizikale është përgatitur reparti për pacientët për rehabilitim post-covid

Shkup, 25 dhjetor, zhurnal.mk – Në Institutin e Mjekësisë Fizikale dhe Rehabilitim me mbështetje të Ministrisë së Shëndetësisë është përgatitur reparti i cili do të synohet për pacientë për rehabilitim post-kovid.

“Këta pacientë, të cilët me ditë, disa edhe javë, janë të hospitalizuar për shkak të Kovid-19, përballen me vështirësi si në frymëmarrje ashtu edhe në lëvizje, të cilat më shpejtë dhe më lehtë tejkalohet me ndihmë profesionale, në kuptim të ushtrimeve të frymëmarrjes dhe ushtrimeve fizikale për kthimin e tyre ndaj aktiviteteve normale të jetës. Ajo që kemi parë deri më tani si rezultat i rehabilitimit është një përparim i jashtëzakonshëm tek këta pacientë. Disa vijnë me karroca, pa lëvizur, të rraskapitur dhe vetëm pas dy javësh shkojnë vetë, pa ndihma. Me këtë, në praktikë, ne shkojmë një hap më tej në kujdesin e pacientëve me Covid-19. Ne kujdesemi jo vetëm për parandalim, me vaksinat që janë në paralajmërim dhe mjekim, por edhe rehabilitim i cili është një segment vërtet i rëndësishëm i çdo sistemi të përparuar shëndetësor”, tha Ministri i Shëndetësisë, Venko Filipçe.

Procesi i rehabilitimit kryhet në përputhje me protokollet më të fundit për rehabilitimin e pacientëve post-kovid nga një ekip specialistit, specialistit internist dhe fizioterapistë që afrohen individualisht sipas gjendjes funksionale të pacientit.

“Rehabilitimi i këtyre pacientëve zgjat ndryshe, në varësi të rëndësisë së fotografisë klinike dhe pasojave që sëmundja i ka lënë pacientit, por mesatarisht nga 2 deri në 4 javë. Shumica e pacientëve tregojnë përmirësim të ndjeshëm të funksionit të frymëmarrjes, lehtësim nga ankthi dhe depresioni, zvogëlim të komplikimeve, zvogëlim të aftësisë së kufizuar, vertikalizim më të shpejtë dhe trajnim për kthim më të shpejtë dhe më efektiv në funksionet e jetës së përditshme”, thotë Dr. Maja Manoleva, drejtoreshë e Institutit të Mjekësisë Fizikale dhe Rehabilitim.

Pacientët të cilët janë mjekuar në shtëpi ose janë lëshuar tashmë nga repartet infektive, por prapë ndihen të dobët dhe kanë probleme me komplikime të sëmundjes, mund të vijnë në Institutin për ekzaminim përmes Termini Im, por edhe përmes klinikave ambulatore në institucion, në mënyrë që të referohen për rehabilitim të mëtejshëm ambulator ose spitalor.

Postime të ngjashme

Zendeli: Problemi qëndron te BDI-ja e jo te shumica qeveritare

Z H

Lençe Ristovska e kënaqur me 12 vitet burg për Mijallkovin

D J

Filipçe: Kriza me Kovid-19 e tregoi rëndësinë e terapisë inovative për pacientët me sëmundje të rralla

D J

“Eko Guerilla” në letrën drejtuar kryeministrit kërkon përgjigje në lidhje me dëmet e ujit të pijshëm për shkak të ndërtimit të hidrocentraleve

D J

Shilegov: Kemi rezultate dukshëm më të mira me cilësinë e ajrit

D J

Carovska: Punojmë në zgjodhje të re ligjore për konfirmim më bashkëkohor të materialeve në arsim

D J

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...