Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni

Nga gjithsej 142 institucione, vetëm katër gra rome janë të punësuara në pozicione udhëheqëse

Shkup, 24 dhjetor, zhurnal.mk – Të dhënat janë tronditëse që tregojnë se në 142 institucione të monitoruara në nivel kombëtar, vetëm katër gra rome janë të punësuara në pozicione udhëheqëse. Ndërkohë, punësimi i grave rome është 0,47 për qind, deklaroi sot, Grupi i përfaqësimit për mundësi të barabarta gjatë punësimit, i përbërë nga aktiviste të grave rome që punojnë në korniza të HERA – Shoqata për Edukim Shëndetësor dhe Hulumtim, gjatë prezantimit të gjetjeve të Raportit mbi situatën e grave rome në tregun e punës.

“Nga analiza e gjithsej 54 NJVL-ve, u morën informacione vërtet të pavaforshme për punësimin e ulët dhe mos përfaqësimin e përgjithshëm të romëve në pozitat udhëhqëse, përfshirë komunën e Shuto Orizarës, e cila konsiderohet komuna më e madhe ku jeton popullata rome, ku të punësuar janë gjithsej 18 persona, nga të cilët vetëm 8 janë romë, dhe asnjë nga të lartëpërmendurit nuk është në pozitë udhëheqëse”, tha Sibela Mamudoska nga Grupi i përfaqësimit për mundësi të barabarta gjatë punësimit.

Sipas grupit, me qëllim për të përgatitur këtë analizë, u krye monitorimi i punësimit të grave rome në institucionet publike në nivel kombëtar, në lidhje me faktin nëse ato janë në pozita udhëheqëse apo jo-udhëheqëse – të ndara sipas gjinisë, dhe organet e pavarura u monitoruan. , organet e Qeverisë së RMV-së, ministritë, organet e pavarura shtetërore, njësitë e vetëqeverisjes lokale, qendrat për punë sociale dhe qendrat e punësimit. Nga monitorimi i kryer ata thonë se nuk kanë marrë informacion të kënaqshëm në shumicën e institucioneve dhe politikave të monitoruara, të cilat tregojnë një shkallë të lartë të papunësisë së grave rome në nivelin kombëtar që është 49,7 për qind.

Grupi i përfaqësimit për mundësi të barabarta të punësimit për gratë rome apelon që ato do të përpiqen, vitin e ardhshëm kalendarik, për të përmirësuar punësimin e grave rome në institucione në nivelin kombëtar, por edhe për të arritur barazinë gjinore.

Gjetjet e Raportit mbi situatën e grave rome në tregun e punës u prezantuan në një konferencë të organizuar në kuadër të projektit “Gratë rome paraqesin mundësi të barabarta punësimi”, i cili mbështetet financiarisht nga Fondacioni suedez “Kvinna Till Kvinna”.

Postime të ngjashme

Bilall Kasami: 2 deputetë të opozitës shqiptare do t’i bashkohen shumicës

R Zh

Editorial në News Week / Biden të luftojë për drejtësinë në Ballkan

R Zh

Ministri Hoxha takon prodhuesit e orizit

T E

Votëbesimi i Qeverisë mund përsëri të vendoset në test, pa kaluar 90 ditë

T E

Zjarr tek liqeni Treska, dyert e mbyllura e zjarrfikësit nuk mund të hyjnë?

T E

Kasami: Grafa etnike do të bëhet realitet

R Zh

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...