Niko Peleshi merr pjesë në Konferencën e Ministrave të Mbrojtjes të vendeve të Ballkanit

Me iniciativë të Ministrisë së Mbrojtjes së Austrisë u zhvillua në Krems të Austrisë Konferenca e ministrave të Mbrojtjes të vendeve të Ballkanit Perëndimor, Formati – “Graz”. Me ftesë të palës austriake në takim morën pjesë ministrat e Mbrojtjes dhe përfaqësues të nivelit të lartë të Austrisë, Shqipërisë, Bosnje-Hercegovinës, Malit të Zi, Maqedonisë së Veriut dhe Serbisë.

 

Delegacioni shqiptar kryesohej nga ministri i Mbrojtjes, z. Niko Peleshi.

Konferenca ka për qëllim zbatimin e Strategjisë së BE-së për Ballkanin Perëndimor në drejtim të qëndrueshmërisë, stabilizimit të rajonit dhe pre-anëtarësimit në Politikat e Përbashkëta të Sigurisë dhe Mbrojtjes (CSDP). Pjesëmarrësit u njohën mbi inovacionet më të fundit të CSDP nga përfaqësues të nivelit të lartë të Komisionit Evropian.

Gjatë takimit u shkëmbyen mendime mbi politikat e mbrojtjes, për të promovuar bashkëpunimin rajonal në formën e programeve dhe aktiviteteve, me qëllim rritjen e ndërveprimit rajonal për Operacionet e Mbështetjes së Paqes (PSO) të drejtuara nga BE-ja, operacionet ndërkufitare të menaxhimit të fatkeqësive natyrore dhe transmetimin e vlerave ushtarake/kulturore të Evropës Perëndimore, për të promovuar rritjen e stabilitetin dhe besimit reciprok në rajon.

Ministri i Mbrojtjes, zoti Niko Peleshi, ndër të tjera vuri në dukje rëndësinë që ka për çdo iniciativë rajonale “Politika e Dyerve te Hapura” për të gjitha vendet e rajonit. Përfshirja e Kosovës dhe të gjitha shteteve të Ballkanit Perëndimor mbetet parimi themelor ku mbështet zhvillimi rajonal në të gjitha fushat.

Në përfundim të takimit u nënshkrua Deklarata e Përbashkët me të cilën synohet rritja e bashkëpunimit rajonal në fushat e “Dialogut Strategjik” dhe “Ndërtimit të Kapaciteteve”. Gjithashtu u ra dakord se të gjitha vendet pjesëmarrëse mbeten të angazhuara për një “Politikë të Dyerve të Hapura”, duke mirëpritur çdo vend i cili ndan të njëjtat parime dhe kontribuon në sigurinë rajonale.

Gjate kësaj konference, ministri Peleshi zhvilloi takime të shkurta informale me homologët e tij nga Austria, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut, Bosnja dhe Hercegovina dhe Serbia.

Related posts

“Gati për Shqipërinë”, zhvillohet sesioni i 15-të i prezantimit të të rinjve aplikantë

D V

“Gjaku lahet me gjak!”, ky është mesazhi që u gjet në vendin ku u vra i riu shqiptar në Itali

D V

Pse po shkëlqejnë të rinjtë e Kosovës?

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More