Një implant truri i mundësoi një njeriu të paralizuar të “shqiptonte” fjali të tëra

Pajisja, e quajtur një “neuroprotezë e të folurit”, bëri një arritje të madhe, pasi interpretoi me sukses fjalët dhe fjalitë e një njeriu të paralizuar. Një implant truri që dekodon fjali të tëra nga aktiviteti nervor u zhvillua nga një ekip nga Universiteti i Kalifornisë, San Francisko.

 

Pajisja u testua tek një burrë i cili, për arsye të privatësisë, kërkoi të ishte nën pseudonimin BRAVO1. Tani në fund të të 30-ave, BRAVO1 pësoi një goditje në adoleshencë, gjë që e la të paralizuar dhe të paaftë për të folur.

Edhe pse zgjati disa muaj, BRAVO1 kaloi vetëm 22 orë duke punuar me një ekip nga Universiteti i Kalifornisë. Ata filluan duke futur në mënyrë kirurgjikale një elektrodë përmes korteksit motorik të fjalës, pjesa e trurit që është më përgjegjëse për prodhimin e të folurit.

Ndërsa BRAVO1 u rikuperua nga ndërhyrja, studiuesit e sollën rregullisht atë për të shqyrtuar një listë me 50 fjalorë të fjalëve të zakonshme. Ndërsa BRAVO1 po përpiqej të “shqiptonte” këto fjalë, implanti i tij nervor “ushqeu” inteligjencën artificiale me aktivitet të trurit, i cili përfundimisht e mësoi atë se si të përdorë aktivitetin e trurit për të interpretuar atë që BRAVO1 donte të thoshte.

Pjesa më interesante e studimit ishte gjatë testit të përgjigjes. Kur ekipi hulumtues pyeti BRAVO1 “Si jeni sot?”, ai përdori trurin dhe implantimin e tij për t’iu përgjigjur: “Ndihem shumë mirë”. Kjo është hera e parë që shkencëtarët deshifrojnë aktivitetin e trurit për të kuptuar një fjali të tërë.

Related posts

Snapchat heq filtrin që u bë shkak për shumë aksidente

D V

BMW paraqet një “karrige futuristike” të lojërave

D V

Shtetet amerikane do të njohin patentë shoferin në iPhone

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com