Një përbërje kimike e vezëve të kalbura është zbuluar në një planet pak më i madh se Jupiteri

nga D V

Planet HD 189733b, i zbuluar në vitin 2005, njihej tashmë si një vend mjaft ekstrem: një gjigant gazi, pak më i madh se Jupiteri, me ngjyrë të kaltër kobalti me dushe xhami të shkrirë që fluturojnë horizontalisht për shkak të erërave të forta atmosferike.

Si e kryeni këtë? Shtoni sulfid hidrogjeni, përbërësi kimik përgjegjës për erën e vezëve të kalbura. Shkencëtarët thanë sot se të dhënat e reja nga teleskopi hapësinor, James Webb dhanë një pamje më të plotë të planetit HD 189733b, i cili tashmë është ndër planetët më të studiuar jashtë sistemit diellor.

Në atmosferën e tij janë zbuluar sasi të vogla të sulfurit të hidrogjenit, i cili ende nuk është regjistruar në asnjë planet jashtë Sistemit Diellor.

Është një lloj i quajtur “Jupiteri i nxehtë” dhe i përket gjigantëve të gazit të ngjashëm me planetin më të madh në sistemin tonë diellor, të cilët janë dukshëm më të nxehtë për shkak të afërsisë së tyre me yjet e tyre mëmë. Ky planet është 170 herë më afër yllit të tij mëmë sesa Jupiteri me Diellin.

Temperatura në anën e planetit përballë yllit është rreth 930 gradë Celsius. “Ata janë mjaft të rrallë. Ata janë në pak më pak se një sistem diellor në 100”, tha Fu për Jupiterët e nxehtë.

Ky planet ndodhet 64 vite dritë nga Toka, brenda galaktikës sonë të Rrugës së Qumështit, në yjësinë e Dhelprës.

“Distanca e afërt e bën atë të ndritshëm dhe të përshtatshëm për studime të hollësishme. Për shembull, zbulimi i sulfurit të hidrogjenit i regjistruar këtu do të ishte shumë më i vështirë në planetë të tjerë, më të largët”, shpjegoi Fu.

“Edhe pse nuk po kërkojmë jetë në HD 189733b, është shumë e nxehtë, e përbërë kryesisht nga hidrogjen dhe helium, jo si Toka e kështu me radhë, të kuptuarit e atmosferës së saj na lejon të kuptojmë se si fizika dhe kimia sillen në mjedise të ndryshme dhe të fillojmë të përpiloi një ‘recetë’ për formimin e planetit”, tha ai. 

TË REKOMANDUARA

Kush jemi ne

Zhurnal.mk është Agjenci e Lajmeve e pavarur, e themeluar në vitin 2009, që e mbulon Maqedoninë, Kosovën, Shqipërinë edhe lajmet nga bota.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More