Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni

Panovski: Kujdestaret u infektuan para hapjes së çerdheve

Shkup, 12 shtator – Të punësuarat në çerdhe që rezultuan pozitive me kovid-19 janë infektuar para se të hapen çerdhet sqaron mikorbiologu, Panovski.  

Ai thotë se kjo është pritur dhe do të ndodh vazhdimisht pasi që në vend kemi rrth 2000 persona pozitiv. Rastet e dy të punsuarve në kopshte nuk duhet ti friksojn prindërit, thot Panovski, duke theksuar se në çerdhe ka viruse dhe bakterie shumë më të rezikshme për fëmijët se sa Kovid -19, por ato kanë punuar.   

“Ato fëmijë që për së pari herë shkojn në çerdhe, më shumë janë në shtëpi se në çërdhe, ajo është mënyrë e imonizimit. Nëse qëndrojn kështu të ndar, çka do të ndodh kur do të kaloj pandemia,do të jetë e frikshme. Paramendoni të gjithë fëmijët të qëndrojn në shtëpi dhe përmnejëherë takohen me një numër të madh të viruseve, ndërsa kështu duke shkuar në cerdhe fëmijët krijojn rezistenc. Nëse nuk hapen çerdhet tani do të hapën në pranverë dhe prap nuk do të ketë as një dallim”, u shpreh mikrobiologu Nikolla Panovski.   

Skriningu i të punusuarve në çerdhe është investim I shtrejt por me efekt të vogël dhe kjo nuk do të thotë se ato do të jenë të mbrojtur nga virusi, thot profesori Panovski. Sipas tij fëmijët virusin më së shpeshti e kalojn si ftohje ose pa simptome.   

“Tani që do të fillojn ftohjet te fëmijutë nuk do të mirret vesh se çka është. Me këto protokolle nuk do të ketë as ftohje, çështja është a mundet fëmijët eventualisht të bartin virusin nga çerdhja te familjarët. Por për vetë fëmijët nuk ka rrezikshmëri, ose thën ndryshe nuk ka rezikshmëri më të madhe se sa sëmudjet tjera virusale dhe bakteriale”, theksoi Panovski.   

Mikrobiologu Panovski vlerëson se çerdhet është dashur të hapen që në muajin maj, pasi këtë e ka mundësuar edhe moti, që hapsirat të ajrosen ndërsa fëmijët të luajn jashtë. 

Postime të ngjashme

Shallenberg: Shkupi dhe Sofja të zgjidhin kontestin dypalësh, Austria u qëndron në dispozicion si ndërmjetësues

B L

Interpelancat në Kuvend, “ping – pong” i qeverisë me opozitën

R Zh

Vazhdon mbledhja e Komisionit për çështje historike, debati mbi figurën e Goce Dellçevit

B L

Gjendja me Kovid-19 po qetësohet, kërkohet vigjilencë në periudhën që vijon

B L

Rrugët në disa vende të lagështa, intensiteti i komunikacionit mesatar

B L

Nuhiu takon Isenin / Gjuha shqipe edhe do të shkruhet edhe do të mbrohet gjithandej

R Zh

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...