Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni Rekomanduar TOP LAJM

Papunësia e të rinjve në Maqedoni, dy herë më e lartë se mesatarja e BE-së!

Shkup, 27 janar – Sa është përparësia apo pengesa mosha në punësimin e popullatës së re në Maqedoni? Kjo dilemë është ngrit si shqetësim nga koalicioni i OJQ-ve rinore ballkanike “Sega”, në formën e një dokumenti me rekomandime për integrim më të mirë të të rinjve në procesin arsimor. Dokumenti vë në dukje se papunësia e të rinjve në Ballkanin Perëndimor është përgjithësisht e lartë. Në Maqedoni, nga ana tjetër, është dy herë më e lartë se mesatarja e BE-së. Dokumenti thekson se shumica e të rinjve, ose 36.6 përqind, janë të papunë për një kohë të gjatë, dhe nga këto, më shumë janë gratë midis moshave 25 dhe 29 vjeç që vijnë nga zonat rurale dhe kanë një nivel të ulët të arsimit fillor, informon Zhurnal.

Ndërkohë, hulumtimi i Bankës Botërore për këtë çështje tregon se në Maqedoni të rinjtë kalojnë mesatarisht dy vjet e gjysmë nga diplomimi deri në momentin kur gjejnë një punë të qëndrueshme, me të cilën zakonisht janë të kënaqur. Sipas Bankës Botërore, pikërisht pritja për një vend pune zvogëlon shanset e punësimit. Organizata në raportin e saj të fundit për këtë temë për Maqedoninë paralajmëron se të ngujuarit në shtëpi dhe mos gjetja e një pune për disa vite, të rinjve ua pamundëson mundësin të fitojnë ndonjë përvojë që do t’u japë atyre një avantazh në çdo punësim të mëvonshëm. “Shumë të rinj do të dekurajohen nga gjetja e punës nëse presin për punë mesatarisht pesë vjet”, thuhet në analizën e Bankës Botërore për diagnostikimin sistematik për Maqedoninë, shkruan Zhurnal.

Në anën tjetër, në programin e partisë në pushtet LSDM thuhet se shkalla e papunësisë për të rinjtë e moshës 15-29 do të ulet ndjeshëm, në nën 17% deri në vitin 2024. Disa nga premtimet e eksponentëve të pushtetit në fushën e papunësisë së të rinjve, ndër të tjera, ishin sigurimi i pakthyeshëm nga 5 deri në 15 mijë euro për të rinjtë për biznes, rimbursimi i taksës së të ardhurave personale për dy vjet për punonjësit e rinj deri në 29 vjet, kredi pa interes për të rinjtë për digjitalizimin e biznesit dhe bursa të profesioneve qumështit. Ndërsa, prestigjiozja “Ekonomist” kohë më parë e vendosi Maqedoninë në vendin e tetë për sa i përket ikjes së trurit, emigrimit të njerëzve me arsim të lartë dhe të talentuar në botë. Ndërkohë, të dhënat zyrtare në Maqedoni, thonë se 14 mijë të rinj kanë humbur vendin e tyre të punës brenda një viti, si rezultat i krizës së shkaktuar nga pandemia Covid-19. (Zhurnal.mk)

Postime të ngjashme

Aleanca për Shqiptarët: Fton Qeverinë të jenë më të përgjegjshëm në parandalimin e rreziqeve nga zjarret

D V

Mickoski niset drejt Koçanit

D V

Bullgaria do të dërgojë ndihmë për shuarjen e zjarreve në Maqedoni

D V

Zaevi: Unë dhe disa ministra jemi nisur drejt Koçanit

D V

Në territorin e Qytetit të Shkupit intervenime për 16 zjarre, të gjithë janë lokalizuar

D V

Po evakuohen personat e palëvizshëm dhe prona pas zjarrit në lokalitetin Pasjak në rajonin e Pehçevës-Dellçevës

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...