Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni Rekomanduar TOP LAJM

Parashikimet e diplomatëve në Bruksel: Këtë vit vështirë datë për bisedime, krizë ekonomike dhe dobësim i koalicionit qeveritar!

Shkup/Bruksel, 21 shkurt – Çështja e fillimit të bisedimeve të anëtarësimit të Maqedonisë në BE nuk ka gjasa të hapet deri në Korrik. Kjo mund të nënkuptojë dobësimin e koalicionit qeverisës dhe forcimin e elementeve nacionaliste në vend. Popullariteti i së Majtës po rritet. Zaev dëshiron të rizgjidhet në pozicionin udhëheqës në LSDM dhe do të bëjë gjithçka për të rritur shumicën parlamentare. Kjo, së bashku me ndërlikimin e mundshëm të zbatimit të Marrëveshjes së Prespës, janë pjesë e parashikimeve të administratës së Brukselit për zhvillimet në Maqedoni në vitin 2021, mësohet kështu nga burime diplomatike në Bruksel.

Është e qartë për analistët e Brukselit se çështja e fillimit të bisedimeve të anëtarësimit të Maqedonisë në BE mbetet një përparësi për qeverinë aktuale. Por parashikimet e tyre janë se dështimi i kësaj dhe vonesa në negociatat me Bullgarinë do të dobësojnë progresivisht koalicionin qeverisës dhe do të forcojnë elementët nacionalistë. Zgjedhjet në Bullgari dhe Maqedoni do të thotë se koha për të zgjidhur këto çështje është e shkurtër dhe ndoshta asgjë nuk do të ndodhë këtu para korrikut.

Opinioni publik në Maqedoni është se BE nuk e trajton vendin në mënyrë të drejtë pavarësisht sakrificave që ka bërë deri më tani. Shtyrja e mëtejshme e datës për negociata do të dobësojë pozicionin e atyre që mbështetën ndryshimin e emrit dhe do të forcojë elementët nacionalistë që kundërshtojnë ndryshimin e emrit. Partia e Majtë forcohet përpara zgjedhjeve lokale. Dështimi i mundshëm me fillimin e negociatave të anëtarësimit në BE në 2021 do të komplikojë zbatimin e Marrëveshjes së Prespës, e cila lidhet drejtpërdrejt me anëtarësimin në BE dhe hyrja e Maqedonisë në tregun e përbashkët rajonal do të pranohet si një alternativë e dobët ndaj anëtarësimit në BE.

Analistët e BE arrijnë në përfundimin se në Parlamentin e Maqedonisë bashkëpunimi midis qeverisë dhe opozitës është i parëndësishëm, se qeveria po kërkon mënyra për të zvogëluar debatin parlamentar, i cili ngre çështjen e legjitimitetit të qeverisë, kështu që opozita tashmë kërkon herët zgjedhjet. Një ndarje e re në Parlament po shihet pas njoftimit të ndryshimeve ligjore në lidhje me përdorimin mjekësor të kanabisit dhe lehtësimin e rregulloreve për përdorimin e kanabisit. Opozita e sheh këtë si një lëvizje në favor të biznesit privat të Zaev.

Mungesa e koordinimit midis qeverisë dhe opozitës në lidhje me ligjet do të çojë në rritjen e përdorimit të flamurit të BE në një përpjekje për të shkurtuar procedurat në Parlament.

Në këmbim të datës së negociatave, e cila ishte baza e politikës së koalicionit aktual qeverisës, qeveria aktuale ka vendosur Agjendën 21, reformat e përqendruara në shtetin e së drejtës, luftën kundër korrupsionit, mbrojtjen e mjedisit, energjinë dhe reformat ekonomike sipas Standardet e BE-së. Sipas diplomatëve të Brukselit, qeveria ka vendosur një qëllim tjetër ambicioz, i cili është ristrukturimi i administratës shtetërore, zvogëlimi i numrit të ministrive, agjencive dhe organeve rregullatore. Është planifikuar të zvogëlohet numri i ministrive dhe organeve qeveritare në nivelin qendror, organet rregullatore dhe agjencitë, inspektimet nga 139 në 85 dhe të bashkohen 9 organe rregullatore. Kjo reformë do të përballet me rezistencë dhe interes të reduktuar, është parashikimi i BE. Kapaciteti i vendit për të përdorur ndihmën financiare të BE është provuar të jetë joadekuat, thonë diplomatët.

Lidhur me regjistrimin, thirrje për bojkot nga opozita është e mundur, parashikojnë diplomatët e Brukselit. Nëse nuk ka marrëveshje për një interpretim të lirshëm të procedurës për regjistrimin e popullsisë jo-rezidente, tensionet me komunitetin shqiptar janë të mundshme. Është shumë e rëndësishme që qeveria të arrijë një konsensus mbi regjistrimin në mënyrë që të shmanget bojkot i mundshëm nga VMRO-DPMNE, e cila po bën presion për një shtyrje.

Partitë shqiptare gjithashtu mund të komplikojnë procesin duke kërkuar përfaqësimin e tyre të duhur në komisionin e regjistrimit. Të gjithë bien dakord që ky të jetë një operacion statistikor, jo politik. Por të gjithë po politizojnë regjistrimin dhe po rrezikojnë këtë operacion statistikor për të provokuar tensione midis komuniteteve.

Në vjeshtë, zgjedhjet lokale mund të forcojnë pozicionin e VMRO-DPMNE dhe udhëheqësit të saj Hristijan Mickoski. Në VMRO-DPMNE, duket se Mickoski ka arritur t’i rezistojë të gjitha presioneve dhe përpjekjeve për t’u larguar nga pozita udhëheqëse dhe forcimi i tij i plotë i pozitës pritet pas zgjedhjeve lokale, parashikojnë analistët e Brukselit.

Në BDI, pakënaqësia brenda-partiake me zgjedhjen e Artan Grubit dhe Bujar Osmanit në pushtet është e qetë tani për tani. Sidoqoftë, gjykimet në Hagë mund të ndikojnë në situatën brenda partisë të partisë. Ky vit do të shënojë 20 vjetorin e Marrëveshjes së Ohrit. Do të jetë një shans i mirë për shqiptarët të rikthejnë debatin publik për të drejtat e tyre, për zbatimin e marrëveshjes.

Për udhëheqësin e ri të bashkësisë fetare islamike, Shaqir Fetahu, vlerësimi është se ai është një person që mund të çojë në përmirësimin e marrëdhëniet religjioze.

Vaksinimi dhe çështjet e hapura me Bullgarinë do të jenë kushtet kryesore për të ardhmen politike të qeverisë dhe do të ndikojnë në besueshmërinë e BE. Perceptimet pozitive të numrit të reduktuar të koronavirusëve të infektuar rishtas mund të ndryshojnë shpejt me vaksinimin e vonuar. Mbështetja e qartë e BE në lidhje me sigurimin e vaksinave do të jetë shumë e rëndësishme për zhgënjimin aktual në Bruksel pas dështimit të negociatave.

Rimëkëmbja ekonomike do të varet nga suksesi i imunizimit të popullsisë dhe situata në partnerin kryesor tregtar të Maqedonisë, i cili është BE dhe kryesisht Gjermania. Qeveria parashikon që këtë vit rritja e BPK-së do të jetë 4.1%, por burimet qeveritare janë të dobëta për arritjen e një rritje të tillë dhe për ndihmë më serioze ekonomike për kompanitë vendore, krahasuar me vitin e kaluar. Një përsëritje e krizës financiare të vitit 2008 ka të ngjarë të shkaktojë një krizë afatgjatë dhe një kohë për të dalë.

Vonesat në çështjet kryesore gjyqësore, kryesisht për shkak të krizës Covid-19, do të çojnë në rritjen e korrupsionit në gjyqësor në një përpjekje për t’i bërë çështjet të vjetruara, thonë diplomatët e Brukselit.

Prognoza e tyre është se problemi i Bullgarisë me praninë e Frontex në Maqedoni do të zvogëlojë transparencën e numrit të migrantëve që kalojnë kufirin dhe informacionin për transportin e tyre të paligjshëm. Ndërsa moti shkon drejtë ngrohjes, numri i kalimeve ilegale në kufijtë e Maqedonisë do të rritet dhe mund të kalojë numrin nga viti 2020, i cili ishte i madh krahasuar me ato të mëparshëm.

Postime të ngjashme

Vazhdojnë bisedimet mes historianëve nga Maqedonia dhe Bullgaria

T E

Komuna e Tetovës vazhdon debatin për transportin publik

T E

Zv/ministri i Kulturës Sulejmani i kundërpërgjigjet Stefoskës: Keni bërë diskriminim etnik në vlerësimin e projekteve

Bexhet Musliu

Zejdi pyet për “Monstrën” në Kuvend!

Bexhet Musliu

A po zgjerohet fuqia e grupit të “zjarrt” kundër Artan Grubit ?

Bexhet Musliu

582 raste dhe 374 të shëruar nga Covid 19

T E

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read more...