Pavllova: Fillimisht të analizohen leksionet e mësuara, pastaj të planifikohen investimet

Shkup, 7 shtator – Maqedonia e Veriut është një fotografi e bukur, rezultatet tona financiare këtu janë shumë të mira. Ne shohim stabilitet politik, integrim rajonal, përmirësim të infrastrukturës, sundim të ligjit. Këto janë gjërat që investitorët po kërkojnë. Por ne duhet të punojmë në perceptimin e vendit, për të shpjeguar mirë se ku është, çfarë ofron, cilat janë potencialet e tij, tha sot nënkryetari i BERZH-it, Jurgen Rigterink.

 

Gjatë panelit të katërt të konferencës mbi rimëkëmbjen ekonomike pas Kovid-19, Rigterink theksoi se vendi është shumë i rëndësishëm për BERZH-in. Kumulativisht, mbi dy miliardë euro janë investuar këtu dhe rreth 150 milionë euro investohen çdo vit, 50 për qind në publik dhe 50 për qind në sektorin privat.

“Natyrisht, duhet të merren parasysh kufizimet e Maqedonisë së Veriut, një popullsi deri në dy milionë, vend kontinental që nuk mund ta bëjë vetëm, por kjo është arsyeja pse ne jemi këtu, miq dhe partnerë të tjerë që mbështesin infrastrukturën dhe mbështesin plani i qeverisë për pranimin në BE sepse ne besojmë se të gjitha gjërat së bashku do t’i mundësojnë investitorëve të huaj të rizbulojnë Maqedoninë e Veriut”, theksoi nënkryetari i BERZH-it.

Liljana Pavllova nga Banka Evropiane e Investimeve (EIB) iu referua mbështetjes për digjitalizimin dhe inovacionin. Është shumë e rëndësishme, tha Pavllova, të zgjedhim instrumentet e duhura për përdorimin maksimal të fondeve në dispozicion, veçanërisht nga BE-ja.

“Fillimisht të analizohen leksionet e mësuara, pastaj të planifikohen investimet. Është e rëndësishme që të shfrytëzohen sa më mirë financat e BE-së përmes instrumenteve të ndryshme në dispozicion, instrumente që mobilizojnë kapitalin privat dhe mbështesin investimet private. Për të identifikuar se cilët janë më të mirët, për të pasur skemë garancie dy-dimensionale, një për sektorin privat, për t’u përqëndruar në digjitalizimin dhe burimet e energjisë së rinovueshme”, tha Pavllova.

Banka Evropiane e Investimeve, shtoi ajo, është e gatshme t’i sigurojë vendit mbështetje teknike, financiare dhe këshillimore për përzgjedhjen e instrumenteve dhe fondeve të duhura për përdorimin e suksesshëm të fondeve të qasshme të BE -së.

“Maqedonia e Veriut ka bërë përparim të madh në programin e reformave dhe shpresoj se rruga drejt pranimit në BE do të jetë hapi tjetër i rëndësishëm”, tha Pavllova.

Drejtori Rajonal i IFC-së për Evropën Qendrore dhe Juglindore, Ari Naim, u përqëndrua në Partneritetet Publiko-Private (PPP) si një model që mund të sjellë njohuri dhe ekspertizë praktike, veçanërisht në fushën e projekteve të infrastrukturës, por gjithashtu ta vendosë vendin në hartën e investimeve. Kjo është sinjal, tha ai, se vendi është i hapur për biznes, konkurrencë, angazhim dhe bashkëpunim në mes sektorit publik dhe privat.

“Vendet në zhvillim në kohra normale duhet të investojnë pesë për qind të BPV-së në infrastrukturë në vit, dhe Maqedonia e Veriut, për konkurrencë dhe ndërlidhje më të madhe, duhet të investojë edhe më shumë. Ne gjithashtu duhet të investojmë në digjitalizimin e ekonomisë, në tranzicionin e gjelbër, në një sistem më të mirë shëndetësor dhe arsimor. Ne mund të kemi ndikimin më të madh në Maqedoninë e Veriut nëse ndihmojmë Qeverinë të zhvillojë dhe zbatojë një numër më të vogël të partneriteteve strategjike publike-private në infrastrukturë që do të ndihmojnë në tërheqjen e kapitalit privat dhe më shumë. Mundësia për të tërhequr ekspertizë dhe përvojë, më e mira në botë, është gjithashtu e rëndësishme në PPP. Asnjë qeveri sot nuk mund të sjellë risi, ekspertizë, njohuri dhe përvojë siç mund ta bëjnë partneritetet”, tha Naim.

Përfaqësuesit e odave të treta më të mëdha të tregtisë në vend gjithashtu dhanë pikëpamjet e tyre në këtë panel.

Related posts

Sela: U dogjën të gjallë 14 njerëz, tani mbani larg duart nga familjarët dhe mjekët

N E

Sela dhe Gashi në takim me përfaqësuesit e OEMVP-së

D V

Pavllova nga BEI: Masat e qeverisë ndihmuan në zbutjen e krizës, nevojitet mbështetje e mëtejshme

R Zh

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More