Pendarovski: Kam marrë konfirmimin se Greqia respekton Marrëveshjen e Prespës dhe dëshiron zbatim të plotë

Athinë, 5 tetor – Në takimet, mu konfirmua se Marrëveshja e Prespës, pavarësisht nga pikëpamjet që disa prej atyre aktorëve kishin ndër vite po respektohet, është e vlefshme dhe se ata duan zbatimin e saj të plotë, tha presidenti i Maqedonisë së Veriut, Stevo Pendarovski në një deklaratë për mediat maqedonase në Athinë, pas takimeve me udhëheqjen shtetërore greke, raportoi korrespondentja e MIA -s nga Athina.

Së bashku me konfirmimin që mori nga pala greke, presidenti e theksoi edhe angazhimin tonë për zbatimin e plotë të Marrëveshjes “deri në pikën dhe presjen e fundit”, ndërsa me presidentin e Greqisë, duke qenë se të dy janë juristë, tha se mund të rakordoheshin “rreth një prej parimeve juridike pas zbatimit të Marrëveshjes së Prespës, domethënë marrëveshjet duhet të ruhen, të mbrohen dhe të zbatohen”, diçka që në të drejtën romake është një nga parimet kryesore dhe një shenjë se shteti është serioz ose personi në rastin e një marrëveshjeje individuale është serioz kur e nënshkruan atë dokument.

“Ne jemi absolutisht seriozë në atë pjesë. Ne kemi një qëllim të qartë politik për të zbatuar gjithçka që është shkruar brenda dhe në atë kuptim kërkova një angazhim më të madh edhe nga ana jonë në lidhje me disa elementë, përbërës të Marrëveshjes së Prespës e cila për shkak të KOVID-it është kryesisht në stend baj. Bëhet fjalë për dy komisionet që janë krijuar, ndërkohë ka edhe një Këshill që duhet të vlerësojë atë që është arritur. E para është këshilli ndërqeveritar që bëri një vlerësim të tillë në vitin 2019, që këtej e tutje nuk ka një vlerësim tjetër”, tha presidenti dhe shpjegoi se këshilli punon në atë mënyrë që të dy qeveritë të dërgojnë përfaqësuesit e tyre më të lartë politikë dhe të kontrollojnë atë që po bëhet, çfarë nuk bëhet dhe pse nuk bëhet.

Lidhur me komisionet për markat tregtare dhe çështjet arsimore, historike dhe arkeologjike, ai përsëriti atë që tha në fillim të takimit me presidentin grek se janë dhënë data të caktuara që ato komisione të fillojnë sërish takimet pas një pushimi prej një viti e gjysmë.

Ai shpjegoi se Komisioni për Çështjet Arkeologjike, Historike dhe Arsimore kishte mbajtur gjashtë takime para pandemisë dhe “ajo që është pozitive është se katër nga procesverbalet e para tashmë janë miratuar, harmonizuar dhe miratuar dhe nënshkruar nga të dyja palët”, dhe dy procesverbalet e tjera ka të ngjarë të harmonizohen dhe nënshkruhen deri në fund të vitit nëse zhvillohet takimi që është paralajmëruar.

Në takime u diskutua edhe për zbatimin e Marrëveshjes së Prespës nga pala greke, gjegjësisht ndryshimin e tabelave në vend, diçka që, sipas Pendarovskit, është diskutuar me ambasadorin grek në Shkup, dhe shpjegimi është identik “thonë se kanë ndryshuar tabelat vetëm në kalimet kufitare, ato që janë Brenda vendit nuk janë ndryshuar sepse sipas ligjeve të tyre ishte kompetencë e komunave “.

Lidhur me tre memorandumet që ende nuk janë ratifikuar në Parlamentin Grek, presidenti tha se shpjegimi që mori nga bashkëbiseduesit e tij në Athinë ishte se “dinamikat e brendshme politike të Greqisë janë specifike pavarësisht nga KOVID-i, por edhe disa kushteve dhe konstelacioneve të brendshme dhe se prej tyre varet edhe ratifikimi i atyre marrëveshjeve”.

“Në këtë pjesë, ata kërkuan, të dy bashkëbiseduesit, mbi të gjitha kryeministri, që duhet t’i propozojë në Parlament dhe Parlamenti duhet t’i ratifikojë, për t’i votuar, kërkuan durim. Ai thotë se ne nuk kemi asnjë arsye politike për të shkelur Marrëveshjen e Prespës dhe në momentin e parë të përshtatshëm politik kur do të jetë e mundur ne do ta dorëzojmë atë për ratifikim. Pra, nuk ka qëllim të pengohet Marrëveshja, as të pengohet bashkëpunimi dypalësh me Republikën e Maqedonisë së Veriut. Varet kryesisht, citoj frazën e tij që ai e përdori, nga dinamika e brendshme politike në Republikën e Greqisë”, shpjegoi presidenti.

Ne presim mbështetje nga Greqia në Samitin BE-Ballkani Perëndimor në Slloveni

Në takimin me kryeministrin grek, një temë e veçantë e bisedës, siç tha presidenti Pendarovski, ishte edhe Samiti në Slloveni, duke qenë se pas bisedimeve, Micotakis u nis menjëherë për në Slloveni ku do të marrë pjesë në një takim të Partisë Popullore Evropiane dhe Samitit BE – Ballkani Perëndimor.

“E pyeta si një anëtar me ndikim të Partisë Popullore Evropiane, vitet e fundit dhe si kryeministër i një shteti anëtar, i cili duhet të dijë emrin e plotë të Marrëveshjes së Prespës, se kjo marrëveshje nuk është vetëm për të zgjidhur dallimet në emër, por edhe për të krijuar një partneritet strategjik të Maqedonisë së Veriut dhe të Republikës së Greqisë, që në atë pjesë ne presim mbështetjen dhe ndihmën e tij me ata përfaqësues të shteteve anëtare që janë akoma skeptikë kryesisht me Bullgarinë, dhe natyrisht me të tjerët që ndoshta do të kishin një vërejtje negative rreth vendit të dytë që trajtohet joformalisht me ne në një paketë, Republikës së Shqipërisë”, shpjegoi presidenti.

Ai tha se nuk kërkoi asnjë garanci apo ndonjë premtim sepse nuk varej prej tij.

“Por unë mora një angazhim të qartë dhe një deklaratë të qartë prej tij që ai këtë e ka bërë deri më tani, dhe do të vazhdojë ta bëjë, dhe ai përmendi disa politikanë me ndikim të shteteve anëtare të BE -së të cilët nuk janë të përfshirë drejtpërdrejt në mosmarrëveshje, natyrisht, por mund të përpiqen të ndikojnë në prapavijë dhe në atë tubim pan-evropian të shpjegojnë se cila është kauza, cili është shkaku pse Ballkani Perëndimor në përgjithësi duhet të afrohet më shumë me Brukselin, dhe tani ai nuk po afrohet”, tha Presidenti.

Mosmarrëveshja me Sofjen duhet të zgjidhet në mënyrë bilaterale

Në një deklaratë për mediat maqedonase pas vizitës së tij zyrtare në Greqi, duke folur për situatën me Bullgarinë, ai shpjegoi se kontesti duhet të zgjidhet kryesisht në mënyrë bilaterale.

“Kontesti midis Shkupit dhe Sofjes duhet të zgjidhet kryesisht në mënyrë bilaterale dhe të gjithë të tjerët duhet të krijojnë një mjedis dhe të krijojnë një atmosferë në të cilën do të bëhet e qartë për të gjithë, për BE -në, për të gjitha shtetet anëtare se çështja e integrimit jo vetëm e Maqedonisë së Veriut në BE por edhe i gjithë Ballkanit Perëndimor, vitet e fundit është bërë një çështje gjeostrategjike dhe prandaj ka një peshë shtesë në përqendrimet e brendshme politike në Bruksel që nuk duhet të presim, ka lojtarë ekstra rajonalë, siç i quajmë ne, ka entitete që avokojnë modele dhe qeverisje të ndryshme politike, ne nuk duhet të lejojmë një alternativë ndaj qëllimit evropian dhe euroatlantik të vlerave”, tha presidenti.

Ai shpjegoi se ka kontakte pune mes dy ministrive të jashtme, megjithëse Bullgaria ka një qeveri teknike dhe është përsëri në fushatë, dhe nuk e përjashtoi mundësinë, megjithëse nuk ka konfirmim zyrtar, se do të ketë një takim të përfaqësuesit tonë në Slloveni dhe përfaqësuesit bullgar.

“Ajo që është e rëndësishme është që BE-ja dhe Presidenca sllovene të ushqejnë shpresën dhe të provojnë në çdo mënyrë të mundshme që aktorët kryesorë dhe ata në prapavijë që i ndihmojnë ata dhe ua bëjnë më të lehtë dhe që janë në tryezë ta përfundojnl të gjithë punën deri në fund të vitit dhe ndoshta, nëse pajtohemi ndonjëherë me miqtë tanë në Sofje që kjo të ishte në periudhën nga 21 nëntori kur përfundon raundi i dytë i zgjedhjeve në Bullgari dhe deri në 10-15 ditët e para të dhjetorit”, shpjegoi presidenti Pendarovski.

Related posts

Udhëkryqi qendror në komandën e NATO-s e mori emrin e “Shkupit”

Z H

Maqedoni, 13.166 raste aktive me coronavirus dhe 6.214 viktima

D V

Çmimet e shërbimeve të hotelerisë mbeten në nivel të njejtë me atë të muajit korrik

N E

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More