Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni TOP LAJM

Profilet profesionale do të krijohen sipas kërkesave të kompanive dhe komunave

Shkup, 1 shkurt – Në bashkëpunim dhe konsultime me komunat, odat ekonomike dhe sektorin real, do të konfirmohen profilet e reja për regjistrim në shkollat ​​e mesme profesionale të vitit shkollor 2021/2022, të cilat do të përgjigjen në nevojat e tregut të punës të kompanive dhe vetë komunave.

Procesin konsultativ nën moton “Mëso me mençuri, puno profesionalisht”, MASH sot e filloi nga Shtipi, ku ministrja Mila Carovska theksoi se jo vetëm që do të përgjigjen në nevojat e ndërmarrjeve, por konfirmimi i nevojës për profile të caktuara profesionale është gjithashtu i rëndësishëm për rritjen ekonomike dhe zhvillimi e vendit sepse prej vitesh, tha ajo, përballemi me mungesën e kuadrit profesional në ekonomi.

“Në këtë mënyrë mundohemi t’i sjellim programet më afër nevojave në sektorin real, por edhe t’i harmonizojmë në nivel rajonal dhe vetëqeverisjes lokale, sipas nevojave të kompanive, por ato do të marrin pjesë në partneritet me ne në trajnimin e stafit, jo vetëm në shkrimin e programeve, por edhe në praktikën që studentët do të kenë në kompani. Në atë mënyrë, ne do të harmonizojmë nevojat e furnizimit dhe kërkesës në tregun e punës, por gjithashtu do të stimulojmë regjistrimin e studentëve në shkollat ​​e mesme profesionale. Sepse ata krijojnë personel më të paguar se institucionet e arsimit të përgjithshëm sepse ato mundësojnë zhvillimin e ekonomisë dhe kompanitë synojnë të paguajnë më shumë ata punëtorë që janë në mungesë”, tha Carovska, përcjell Zhurnal.mk

Përkujtoi se MASH për herë të parë këtë vit siguroi mjete për bursa për shkenca teknike dhe se ka rezultate sepse stimuloi studentët që të regjistrohen në shkollat ​​profesionale.

Natasha Janevska nga Oda Ekonomike e Maqedonisë deklaroi se qëllimi është që të krijohen programe të cilat kërkohen në tregun e punës, sepse mungon kuadri  profesional dhe aftësitë të cilat ndikojnë në konkurrencën e ndërmarrjeve dhe tregun e jashtëm, që zvogëlon produktiviteti dhe likuiditeti. Prandaj, është e nevojshme të ndryshohet politika e regjistrimit dhe oferta e profileve dhe është e nevojshme të keni arsim profesional fleksibël dhe funksional që do t’u japë kompanive kuadër cilësor.

“Nga ndërmarrjet e analizuara, 65 për qind thanë se ka mungesë në tregun e punës, dhe profesionet më të kërkuara janë puna manuale – kasapë, kasapë, bravandreqës, saldatorë, teknikë mekanikë, teknikë elektrikë”, tha Janevska, e cila tha se rezultatet do të merrni vetëm përmes një bashkëpunimi të tillë, dhe jo sektori real dhe arsimi të jenë dy botë paralele.

Por edhe vetë kompanitë, theksoi ajo, duhet të hapin dyert për trajnimin praktik të studentëve, ku ata do të ndërtojnë aftësi, të organizojnë ngjarje promovuese dhe të ndajnë stimuj shtesë si kompensim për punën e studentëve që do të jenë me ta në praktikë.

Idenë e përshëndetën kryetarët e komunave të Shtipit dhe Probishtipit, Sasho Nikollov dhe Dragan Anastasov, sepse ata besojnë se kjo qasje mundëson përfshirjen e komunave në krijimin e profileve profesionale të cilat do të rrisin konkurrencën në nivelin lokal, rajonal dhe kombëtar. (Zhurnal.mk)

Postime të ngjashme

Osmani: Ilindeni, festë që do të na bashkojë

Z H

SHBA-të urojnë gjithashtu ditën e Ilindenit

Z H

Një orë pritje në kufirin Maqedoni-Greqi

Z H

Blerim Bexheti: Komuna e Sarajit çdoherë do mbështesë aktivitetet kulturore

R Zh

Në Krushevë është hapur manifestimi “10 ditë të Republikës së Krushevës”

Z H

Zaev përkujton viktimat dhe uron kryengritjen e Ilindenit

Z H

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...