Propozimi në Zvicër: Kush refuzon vaksinën, paguan vetë shpenzimet spitalore?

Ekspertët shëndetësorë zviceranë po bëjnë presion për njerëzit që zgjedhin të qëndrojnë të pavaksinuar për të paguar shpenzimet e tyre të kujdesit shëndetësor nëse sëmuren me Covid.

 

Ndërsa vaksinimi i Zvicrës është ende duke vazhduar, ekspertët shëndetësorë janë të shqetësuar për skepticizmin e vaksinimit.

Rreth 75 deri 90 përqind e popullsisë zvicerane ka treguar që ata duan të vaksinohen, duke lënë pas një numër të madh skeptikësh dhe njerëz hezitojnë të marrin vaksinën, shkruan The Local.

Megjithëse autoritetet zvicerane kanë thënë në mënyrë të përsëritur vaksinimi nuk do të bëhet i detyrueshëm, ata kanë miratuar disa metoda për të trajtuar hezitimin dhe skepticizmin e vaksinimit.

Një epidemiolog i shquar zviceran i tha medias “20 Minuta” se vendi mund të arrijë skeptikët e vaksinave përmes portofolit të tyre.

“Nëse njerëzit e pavaksinuar përfundojnë në spital për shkak të Covid, kompanitë e sigurimeve shëndetësore duhet të jenë në gjendje të rekursohen kundër këtyre njerëzve më vonë,” tha ai.

Eksperti, i cili tërhoqi emrin e tij për shkak të frikës nga kërcënimet me vdekje nga mbrojtësit e anti-vaksinës, tha se siguruesit shëndetësor nuk duhet të detyrohen të paguajnë kostot e njerëzve që “përhapin me pakujdesi sëmundjen”.

Rui Biagini nga nisma Protect the Kids, tha se vaksinimet duhet të bëhen të detyrueshme për të gjithë njerëzit që hyjnë në institucionet arsimore.

“SHBA-të kanë treguar rrugën e vaksinimit në kampus, ku studentët dhe mësuesit u vaksinuan në një fazë të hershme. Ata që nuk janë të vaksinuar nuk duhet të kenë më qasje në kampus”, tha ai.

“Pa një vaksinim, ne rrezikojmë që t’i dërgojmë studentët përsëri në mësimin në distancë,” tha ai.

Të tjerë e kanë kritikuar idenë, përfshirë politikanët zviceranë që dyshojnë se një masë e tillë do të ishte e ligjshme, përcjell tutje albinfo.ch.

Këshilltari Kombëtar i FDP, Philippe Nantermod tha se do të krijonte një shpat të rrëshqitshëm, i cili më pas do të kërkojë nga pijet, duhanpirësit dhe njerëzit mbi peshë të paguajnë për kujdesin e tyre shëndetësor, në vend që të mbulohet nga sigurimet.

“Të dënosh për shtrimin në spital do të ishte një vaksinim i detyrueshëm dhe privim i lirisë,” tha ai.

Kolegu i FDP i Dobler, Philippe Nantermod tha se ndëshkimi duhet të shmanget, me një qasje më të mirë për të inkurajuar njerëzit përmes sigurimit të stimujve.

“Nuk ka asnjë bazë ligjore për këtë, popullata nuk do ta kuptonte atë,” tha ai.

“30 deri në 40 përqind që nuk vaksinohen do të fajësohen nëse ka një valë tjetër. Ju mund të bëni diçka për këtë, por mos e bëni këtë”.

Nantermod sugjeroi të vinte më shumë privilegje në dispozicion vetëm për ata që janë vaksinuar, të tilla si darka në restorante.

“Njerëzit që nuk vaksinohen natyrisht nuk kanë frikë nga sëmundja. Por mbase përjashtimi i mundshëm nga jeta shoqërore i frikëson ose të paktën i inkurajon ata të bëjnë diçka”.

Simon Wieser, një ekonomist shëndetësor nga Universiteti i Shkencave të Zbatuara të Cyrihut, tha se një masë e tillë do të ishte jashtë hapit me rregullat aktuale në lidhje me format e tjera të vetë-shkaktimit të dëmit.

“Zbatimi do të ishte shumë kompleks dhe do të kishte pak kuptim. Për shembull, do të ishte e nevojshme të përcaktoheshin arsyet pse dikush përmbahet nga vaksinimi,” tha ai.

“Këto arsye mund të jenë të shumëllojshme dhe të rëndësishme: Për shembull, disa njerëz kanë sëmundje psikologjike që i ndalojnë ata të bëjnë një vaksinim.”

Christoph Berger, Shef i Sëmundjeve Infektive në Spitalin Universitar të Fëmijëve në Cyrih dhe President i Komisionit Federal për Çështjet e Vaksinimit, tha se komunikimi i sinqertë ishte nxitja më e mirë.

“Argumenti më i fortë është: Ne pamë që vaksinimi funksionon. Efektet anësore janë të menaxhueshme, asgjë më e keqe nuk ka ndodhur”.

“Varianti Delta është ngjitës. Do të ketë më shumë raste nga sa kemi menduar deri më tani. Me vaksinimin mund të parandalojmë sëmundje të rënda”.

Related posts

Lajm i mirë rreth vaksinave kundër COVID-19: Pfizer dhe AstraZeneca janë efektive edhe kundër variantit Delta

D V

Punonjësit e administratës publik detyrohen të vaksinohen në Slloveni

N E

Britania e Madhe regjistron më shumë vdekje sesa lindje në 44 vitet e fundit

N E

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com