Agjencia Zhurnal.mk
Kulturë

Propozohet trashëgëmia kulturore e arbëreshëve për në UNESCO

Komuniteti i arbëresheve në Itali ka kërkuar që trashëgimia kulturore arbëreshe të bëhet pjesë e UNESCO-s si pasuri jo materiale e njerëzimit.

Katedra e Albanologjisë në Universitetin e Calabrias dhe ajo në Universitetin e Palermos nën koordinimin e Fondacionit universitar “Prof Papas Francesco Solano” të Calabrias kanë dorëzuar në Komitetin Italian të Helsinkit kandidaturën që ritet arbëreshe të stinës së pranverës të quajtura ndryshe “Moti i Madh” të njihen në listën e pasurive kulturore jo materiale të njerëzimit.

Në këto rite përfshihet gjuha e letërsia e pasur gojore e arbëreshëve, tradita e “Valles” në festën Pashkëve, ritet e vdekjes në traditën fetare orientale, traditat ceremoniale të riteve të dasmës, këngë arbëreshe laike e fetare, produkte karakteristike të zejtarisë arbëreshe, kostumet e pasura tipike të veshjes së grave, prodhime të artit të endjes, arti i kuzhinës me gatime rituale e tradicionale, si dhe shprehje të kulturës e riteve tipike arbëreshe.

Njohja si pasuri e UNESCO-s e kulturës arbëreshe “Moti i Madh” synon vlerësimin e konfirmimin e vlerave shkencore që tiparet arbëreshe kanë luajtur në krijimin e bazës së kulturës së përbashkët antike të Europës.

Kandidatura është shoqëruar nga rreth 40 studime tekniko-shkencore të grupeve të punës që inkurajuan procesin procedurial me kërkimet në terren për identifikimin, zbulimin e përshkrimin e një sërë ritesh e traditash të komunitetit të arbëreshëve të Italisë, gjatë stinës së pranverës.

Materiali i plotë i prezantimit të kësaj kandidature u përgatit nga specialistë e studiues italianë e shqiptarë të Albanologjisë, Antropologjisë, Etnomuzikologjisë, Historisë së Kulturave e juristë të fushës në Universitetet e Milanos, Venezias, Salento, Palermo e Calabria.

Postime të ngjashme

Ministria e Kulturës në vitin 2021 me mbështetje të projekteve për zhvillim, afirmim dhe promovim të kulturës

D J

Mesazhi në kryeveprën “Britma” hap kapitull të ri në biografinë e Munchut

S.B.

Filmi shqiptar korr sukses në Toronto

S.B.

Marjana Kondi feston 60- vjetorin e lindjes dhe në mes të qindra dhuratave tërhoqi vëmendje ajo e veçanta

T E

Ansambli Vokal i Filharmonisë së Kosovës me koncert në Maqedoninë e Veriut

S.B.

“L’Albanese D’Italia”, gazeta e parë shqiptare

S.B.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read more...