Pse vazhdimisht mendojmë për ushqimin kur jemi në dietë?

Mendimet e shpeshta për ushqimin, edhe kur mendojmë se duhet ta zvogëlojmë atë na shtyjnë të hamë më shumë! Ushqimi i shijshëm, por jo i shëndetshëm shfaqet papritur kudo, sa herë që përpiqemi ta shmangim dhe shkencëtarët pohojnë se më në fund kanë zbuluar arsyen.

Hulumtuesit në Universitetin e Birminghamit kërkuan nga 90 vullnetarë që të mësonin përmendësh një fotografi të ushqimit, siç është pica, dhe më pas të identifikojnë pozicionin e një rrethi në ekran kur një imazh i parëndësishëm u duk se i shpërqendronte ata.

Në disa teste, imazhi i dytë pranë rrethit ishte ai i ushqimit, ndërsa në të tjerat imazhi i parëndësishëm. Eksperimenti u përsërit, duke u kërkuar vullnetarëve të mësonin përmendësh një fotografi pa ushqim, siç është çelësi.

Studiuesit, të udhëhequr nga Dr. Suzanne Higgs, zbuloi se të gjithë pjesëmarrësit kishin më shumë vështirësi në gjetjen e rrethit kur imazhi i ushqimit u përdor si imazh i dytë. Në fakt, ata zbuluan se ishte edhe më e vështirë për pjesëmarrësit të kishin sukses në eksperiment kur në fushën e tyre të shikimit ishte imazhi i ushqimit dhe ai i parëndësishmi!

Vini re këtu se rreth gjysma e vullnetarëve ishin mbipeshë, ndërsa pjesa tjetër ishin normale. Rezultatet e studimit, të publikuara në International Journal of Obesity, treguan se efekti i këtij eksperimenti ishte më i madh te pjesëmarrësit obezë.

Të gjithë vullnetarët peshuan një vit pas studimit, sipas një raporti të Shoqërisë Psikologjike Britanike dhe zbuluan se ata që përjetuan më shumë vështirësi gjatë studimit kishin më shumë gjasa të shtonin peshë.

Higgs paralajmëron se në planin afatgjatë, ky lloj ushqimi i rastësishëm, kur p.sh. Ne hamë thjesht sepse ushqimi është në fushën tonë të shikimit, mund të çojë në shtim në peshë dhe sugjeron përfshirjen në hobi të ndryshëm, siç janë fjalëkryqet ose lojërat mobile për të na shpërqendruar nga ushqimi.

Related posts

Studimi i fundit: Një në dy persona vuajnë nga “Covid i zgjatur”

D V

Pica është një opsion më i shëndetshëm për mëngjes sesa drithërat me sheqer, thotë ekspertja

D V

Le t’i thyejmë mitet: Këto janë ushqimet më të shëndetshme të ngrira

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More