Agjencia Zhurnal.mk
Ekonomi Maqedoni

Qeveria do të marrë vendim për taksën ekologjike dhe TVSH më të vogël për energjinë

Shkup, 22 qershor – Qeveria sot në seancë duhet t’i shqyrtojë dhe të marrë vendim për të dyja zgjidhjet ligjore të cilat kanë të bëjnë në uljen e paralajmëruar të TVSH-së në energjinë elektrike dhe vendosjen e takës ekologjike për karburantet. Ministri i Financave Fatmir Besimi dje deklaroi se Qeveria do të shkojë me propozim masat të vlejnë nga 1 korriku dhe me pritje se deri atëherë Kuvemdi do të arrijë t’i votojë.

“Qeveria duhet t’i shqyrtojë ata nesër dhe të vendosë për dy masat. Ne kemi propozim për ligjin për TVSH-në për ulje në periudhën tranzitore, pra për të ndihmuar amvisëritë gjatë liberalizimit të tregut të energjisë elektrike. Amvisëritë do të marrin lehtësim në drejtim të çmimeve të energjisë elektrike duke ulur pjesën e TVSH-së, e cila është masë konkrete që ndikon drejtpërdrejt në buxhetin e familjes”, tha ministri Besimi, duke iu përgjigjur pyetjeve të gazetarve pas nënshkrimit të marrëveshjes me EIB për një linjë krediti prej 100 milion euro.

Duke specifikuar që Qeveria nuk po konsideron tërheqjen dhe se Qeveria do të marrë vendim nesër, por duke theksuar se nuk mund të flasë në emër të të gjithë Qeverisë, në lidhje me kohën kur vendimet merren në një seancë qeveritare, se kompetenca e Ministria e Financave është vetëm për TVSH, ndërsa tarifa mjedisore është nën juridiksionin e Ministrisë së Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor.

Sipas propozimit, TVSH-ja e energjisë elektrike për familjet duhet të ulet nga 18 në pesë për qind nga 1 korriku i vitit 2021, pastaj vitin e ardhshëm të jetë në nivelin e 10 për qind dhe viti i tretë të kthehet në 18 për qind. Qëllimi është të ndihmojmë familjet në periudhën tranzit të liberalizimit të tregut të energjisë elektrike.

Sa i përket tarifës mjedisore, ai theksoi se i referohet një ligji tjetër që është në kompetencë të Ministrisë së Mjedisit Jetësorë dhe Planifikimit Hapësinor dhe se është për një shumë shtesë të asaj që tashmë ekziston në zgjidhjen ligjore për të mbështetur projektet e gjelbra , dhe jo si pjesë e mëparshme e akcizës së karburantit.

Masat janë paraparë me ribalancin e Buxhetit i cili tashmë është miratuar nga Qeveria dhe duhet të kalojë në Kuvend. Nga taksa ekologjike planifikohen 54 milionë euro

Postime të ngjashme

Deri në tre orë pritje në kufirin Serbi-Maqedoni! Mërgimtarët ankohen: Kjo është e tepërt

D V

Këto vendime solli kryesia qendrore e ASH-së

D V

Bexheti në mbështetje të vlerave kulturore e artistike

D V

Mersel Bilalli: Në duart e Besës është “çelësi i qeverisë”

D V

Ohri mbeti në listën e UNESCO-s, do të jetë nën mbikëqyrje të rreptë

D V

U harxhuan miliona, por shatërvanët në qendër të Shkupit nuk punojnë!

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...