Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni TOP LAJM

Qeveria ‘humb’ 130 mil euro nga fondet europiane për ndërtime kapitale, paaftësia lidhet me virusin Covid 19

Shkup, 24 dhjetor – Informacioni në media se Republika e Maqedonisë humbi 130 milion euro nga fondet evropiane trondit opinionin. Qeveria, e cila thuhet se po lufton për hyrjen e vendit në Bashkimin Evropian, si dhe hyrjen në fondet e BE, nuk ishte e interesuar në propozimin e projekteve të infrastrukturës për të financuar fondet e pranimit.

Fatkeqësisht, me këtë qëndrim të Qeverisë ndaj fondeve të BE-së, ajo ndjek investitorët, dhe kështu nuk siguron vende të reja pune. Shteti mund të përdorë paratë për rrugë, hekurudha dhe projekte të tjera të infrastrukturës që do të sillnin para të reja në ekonomi në një recesion.

Pyetja është nëse qeveria nuk ka vullnet politik apo kapacitet për të menaxhuar fondet për investime kapitale nga fondet e BE-së. Sipas presidentit të partisë më të madhe të opozitës VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, ato fonde nuk janë në vend sepse administrata e menaxhuar nga Zaev nuk është në gjendje t’i përdorë ato.

Dhe si do të ishin në gjendje kur veprimtaria kryesore e qeverisë është krimi, gënjeshtra dhe shitja e identitetit. Qeveria mbi parimin e “gënjeshtrës për të ngrënë bukë” nuk do të arrijë askund. Mbi të gjitha, paratë në kartat e ryshfetit do të përfundojnë, dhe çfarë tjetër?

Pastaj, sigurisht, i njëjti film nga qeveria, një orë gënjeshtra, një orë ballafaqimi me opozitën dhe ndjekjet, një orë shitja e identitetit. Njerëzit do t’i japin fund këtij filmi. Sepse gjërat po ziejnë!, Thotë Mickoski. Është një fakt i njohur se qeveria e udhëhequr nga LSDM dështoi me realizimin e investimeve kapitale. Vetëm këtë vit, niveli i investimeve kapitale është i dëshpëruar 1.67 përqind. Prandaj, ekspertët besojnë se qeveria duhet të kishte përdorur ato para, veçanërisht pasi niveli i investimeve kapitale në tre vitet e fundit është më i ulti që nga pavarësia.

Maqedonia nuk matet më me Slloveninë dhe Austrinë, siç ishte matur më parë gjatë Qeverisë së VMRO-DPMNE-së, por tani matet me Kosovën dhe ka në numra absolutë dyfish më shumë investime kapitale, dhe në numra relativë është 30 përqind më e lartë investime kapitale, e cila është një humbje për qeverinë e udhëhequr nga LSDM.

Si rrjedhojë, në fund del se me fonde nga buxheti i Maqedonisë dhe fonde nga fondet e BE-së, Qeveria nuk di se çfarë të bëjë me ato para, sepse nuk ka një vizion dhe plan të qartë për zhvillim kryesisht të ekonomisë.

Postime të ngjashme

Vestager: Të respektohen rregullat e BE-së në planet kombëtare të rimëkëmbjes

T E

Lefkov: Për lëshimet e platformës së regjistrimit nuk është fajtor populli

T E

Qeveria e miratoi Protokollin shëndetësor për zbatimin e regjistrimit

T E

Analistët për Zhurnal: Problemi me bullgarët do të jetë më shumë serioz se ai grek

Z H

Qeveria miraton Propozim ligjin për shpallje të malit Sharr si Park Kombëtar

T E

Georgievski: Nëse i falëm serbët, pse mos falim dhe bullgarët

T E

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...