Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni TOP LAJM

QEVERIA/Regjistrimi i diasporës do të parandalojë emigrimin!

Shkup, 9 shkurt – Regjistrimi i personave shtetas të Republikës së Maqedonisë së Veriut të cilët në periudhën e zbatimit të Regjistrimit 2021 jetojnë ose qëndrojnë jashtë vendit do të kryhet përmes vetë-regjistrimit, përkatësisht vetë-regjistrimit përmes një aplikacioni onlajn të disponueshëm në ueb faqen e Entit shtetëror për statistikë (ESHS), në periudhën nga 1 mars deri më 21 prill të vitit 2021, kumtoi Qeveria.

“Këta qytetarë hyjnë në kategorinë e popullsisë për të cilët do të sigurohen të dhëna nga regjistrimi nën emrin “popullsi e përgjithshme jorezidente” dhe ata janë persona, shtetas të Republikës së Maqedonisë së Veriut, të cilët gjatë Regjistrimit qëndrojnë jashtë vendit më shumë se 12 muaj (një vit) për punë ose arsye të tjera, si dhe anëtarët e familjeve të tyre që qëndrojnë me ta”, informon pres-shërbimi qeveritar.

Kusht për vetë-regjistrim është numri i saktë amë i identifikimit të qytetarit (EMBG). Mënyra e regjistrimit të këtyre personave është në përputhje me Metodologjinë për përgatitjen, organizimin dhe zbatimin e Regjistrimit të popullsisë, familjeve dhe banesave në Republikën e Maqedonisë së Veriut në vitin 2021 dhe Udhëzimeve për vetë-regjistrimin e personave që janë jashtë vendit, që i sjell sjell drejtori i ESS.

Për personat me vendbanim të zakonshëm në Republikën e Maqedonisë së Veriut, të cilët gjatë Regjistrimit janë jashtë vendit dhe nuk janë regjistruar vetë përmes aplikacionit në internet, regjistrimi kryhet në vendbanimin e tyre të fundit të zakonshëm në Republikën e Maqedonisë së Veriut, nëse në atë adresë ka një anëtar të familjes së rritur ose person tjetër që mund të sigurojë të gjitha informacionet e nevojshme për këta persona.

Siç thekson pres shërbimi qeveritar, për këta persona të dhënat jep një anëtari i rritur i familjes ose një person tjetër i rritur i cili më së mirë i din të dhënat për ata persona. Ofruesi i të dhënave është i detyruar të bashkëngjisë një dokument të përshtatshëm nga i cili mund të merret numri personal i identifikimit të personit që numërohet, si dhe një dokument i përshtatshëm nga i cili mund të merret numri i tij personal i identifikimit (duke garantuar kështu saktësinë e të dhënave të dhëna ) Të dhënat jo të plota gjatë numërimit të këtyre personave nuk do të pranohen nga aplikimi dhe kështu refuzohet mundësia e numërimit të personave me të dhëna të pasakta.

“Regjistrimi i këtij grupi të qytetarëve do të sigurojë informacion mbi kapitalin njerëzor, numrin dhe strukturën e njerëzve që kanë lënë, arsimimin e tyre, moshën, në mënyrë që të marrin politika dhe masa socio-ekonomike që do të zvogëlojnë dhe parandalojnë migrimin. Ky informacion do të ndihmojë në planifikimin e vendeve të reja të punës në lidhje me kërkesën në tregun e punës, krijimin e politikave të përparuara të të rinjve dhe parandalimin e të ashtuquajturit “ikjen e trurit”, gjegjësisht largimin e njerëzve shumë të trajnuar dhe të kualifikuar”, thekson shërbimi qeveritar për informim.

Në kumtesë shtohet se Regjistrimi, si operacioni më i rëndësishëm statistikor, përcaktohet sipas kornizës ligjore dhe në përputhje me standardet e Kombeve të Bashkuara dhe Eurostat, si dhe rregulloreve të tjera ndërkombëtare dhe të brendshme.

“Regjistrimi i popullsisë, familjeve dhe banesave si një operacion serioz do të sigurojë një bazë themelore për përgatitjen e politikave cilësore për zhvillimin social dhe ekonomik të vendit, të cilat janë me interes për të gjithë qytetarët dhe për këtë arsye është e nevojshme që të gjithë të përfshihen në Regjistrimi i vitit 2021”, thuhet në kumtesën e pres-shërbimi qeveritar. (Zhurnal.mk)

Postime të ngjashme

DMSH i mobilizon ekipet për mbrojtje dhe shpëtim nga zjarret, thirrje për t’u përfshirë edhe shoqatat vullnetare zjarrfikëse

D V

Rektorati I Universitetit “Nëna Terezë” në Shkup me apel për vaksinimin e stafit dhe studentëve të UNT-së

D V

Nesër pa rrymë disa nga konsumatorët nga Qendra dhe Buteli

D V

Zjarr i madh nga pasditja po tërbon në Rankovc, ka edhe shtëpi të djegura

D V

Minsitri Filipçe: Pjesa më e madhe e të infektuarve, janë të ardhurit nga jashtë vendi

D V

Koçani është duke u djegur, banorët në panikë

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...