Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni TOP LAJM

Qytetarëve ju takon, por shumë pak dinë mbi ndihmën juridike falas

Shkup, 6 mars – Gjatë vitit të kaluar, gjithsej 2.689 persona morën ndihmë juridike primare dhe 136 ndihmë juridike dytësore, për të cilën vetëm një e treta e planifikuar prej pesë milion denarë ishin shpenzuar për atë qëllim.

Sipas Ministrisë së Drejtësisë, përdorimi i ulët është për shkak të informacionit të pamjaftueshëm të qytetarëve për të drejtat e tyre, ndërsa sipas shoqatave që punojnë në fushën e ndihmës juridike falas, përveç informacionit të ulët, ndikohet nga kushtet kufizuese për ushtrimin e së drejtës.për shkak të të cilave qytetarët nuk arritën të ushtrojnë të drejtat e tyre për një kohë të gjatë.

Qytetarët jo vetëm që nuk janë të njohur me kushtet që duhet të plotësojnë për të marrë ndihmë juridike dytësore, dhe as nuk e dinë që kanë të drejtë për to, ato shpesh ndodhin kur procedurat që ata kanë kryer para organeve të ndryshme janë në fazën e fundit ose shumë kanë kaluar vitet., nga momenti kur ata filluan mosmarrëveshjen dhe afatet brenda të cilave çdo veprim mund të ndërmerret janë tejkaluar.

Shumica e kërkesave për GRP në Tetovë, Berovë dhe Karpos, asnjë në Kocani, Probishtip, Radovish dhe Gazi Babë

Qytetarët me një pozicion të palakmueshëm financiar mund të kërkojnë ndihmë juridike parësore që përfshinë informacione dhe këshilla për çështje të një natyre ligjore ose ndihmë juridike dytësore në lidhje me përfaqësimin në gjykata individuale ose procedurat administrative.

Ndihma juridike primare sigurohet nga persona të autorizuar nga Ministria e Drejtësisë ose nga zyrat rajonale në qytetet në brendësi të vendit, pastaj nga shoqatat e autorizuara ose ligjore.

Sipas të dhënave nga Ministria e Drejtësisë, në vitin 2020 përmes zyrave rajonale 625 persona morën ndihmë juridike primare, përmes shoqatave të qytetarëve – 2 039 persona dhe përmes zyrave ligjore – 25 persona.

Shumica e qytetarëve morën ndihmë juridike primare në zyrën rajonale në Tetovë – 173, në Berovë – 61 dhe Karposh 55, ndërsa në Kocani, Probishtip, Radovish dhe Gazi Babë nuk ka asnjë rast të vetëm.

Interestingshtë interesante që në zyrën rajonale në Ohër asnjë person nuk ka marrë ndihmë juridike primare, por janë paraqitur pesë kërkesa për ndihmë juridike dytësore dhe të gjitha janë pranuar.

Shumica e kërkesave për ndihmë juridike dytësore janë dorëzuar përmes departamentit rajonal të Ministrisë së Drejtësisë në Kumanovë – 34 të paraqitura, nga të cilat 22 janë aprovuar, pasuar nga Kisela Voda – 33 të paraqitura, nga të cilat 21 të pranuara dhe Tetova – 32 të paraqitura, nga të cilat 15 janë pranuar.

Sipas të dhënave nga Ministria e Drejtësisë, në Tetovë qytetarët më së shumti kërkuan ndihmë juridike për divorc, çështje juridike pronësore, kompensim, mbrojtje sociale dhe marrëdhënie pune, në Berovë – për kompensim, divorc, atësi, marrëdhënie pune dhe ligj të pronës, ndërsa në Karposh për të drejtën e pronës dhe zhvillimin e martesave.

Shoqata e Avokatëve të Rinj vitin e kaluar ofroi ndihmë juridike primare për 441 persona dhe kërkoi ndihmë juridike dytësore për 21 persona. Sipas Goce Kocevskit, nga përvoja e tyre e deritanishme në fushën e GRP, mund të vërehet një përmirësim i informacionit të qytetarëve, por nuk është mjaft i gjerë dhe qytetarët nuk janë të informuar sa duhet për llojin dhe fushën e shërbimeve që mund të kërkesa, aq shpesh Ndodh që ata të presin përbërjen e proceseve gjyqësore dhe përfaqësimin nga organizatat e shoqërisë civile dhe zyrat rajonale të Ministrisë së Drejtësisë, megjithëse kjo mund të bëhet vetëm nga avokatë me ndihmë juridike sekondare të aprovuar më parë.

“Qytetarët kërkojnë zgjidhje për problemin me të cilin përballen (shpesh për një periudhë të gjatë kohore dhe duke luajtur ping pong nga institucionet). Si një shoqatë me një mandat për të siguruar ndihmë juridike primare që është e kufizuar në informacion dhe këshilla, roli ynë është të krijojmë një marrëdhënie besimi me personin dhe të informojmë si duhet, plotësisht dhe në mënyrë të kuptueshme statusin ligjor të personit dhe cilat mundësi janë në dispozicion tek ai / ajo. “Ndonjëherë me udhëzime dhe informacione të duhura, mjafton të zgjidhet problemi ligjor, por në raste të tjera ekziston nevoja për të shpjeguar se situata nuk mund të zgjidhet në interes ose në favor të personit,” tha Kocevski në një intervistë me MPB-në.

Gjatë vitit 2020, Koalicioni Të Gjithë për Gjykime të Drejta siguroi ndihmë juridike falas për 78 qytetarë, dhjetë prej të cilëve në kuadër të projektit “Korrupsioni? Jo në komunën time! “

“Qytetarët të cilët zakonisht nuk dinë se cilat të drejta janë në dispozicion për ne, por ka nga ata që tashmë kanë përdorur mjete ligjore dhe u janë drejtuar disa institucioneve, por për shkak të mosrespektimit të tyre nuk arritën të ushtrojnë të drejtat e tyre. Shumicën e kohës, qytetarët nuk janë të njohur me kushtet që duhet të plotësojnë për të marrë ndihmë juridike dytësore, dhe as nuk e dinë që e meritojnë atë. Gjithashtu mund të konkludohet se qytetarët më së shpeshti paraqiten kur procedurat që ata kanë kryer para organeve të ndryshme janë në fazën përfundimtare ose kanë kaluar shumë vite nga momenti kur ata filluan mosmarrëveshjen dhe afatet brenda të cilave çdo veprim mund të ndërmerren janë tejkaluar theksuar nga Koalicioni për MPB-në.

Nga puna e deritanishme, Koalicioni, si dhe Ministria e Drejtësisë, besojnë se qytetarët nuk janë të informuar sa duhet për mundësinë e përdorimit të ndihmës juridike falas, dhe as nuk dinë për mundësinë e ndihmës juridike dytësore.

“Mungesa e informacionit të qytetarëve në lidhje me ndihmën juridike falas është ende në një nivel të lartë. Kërkesat e qytetarëve kanë për qëllim zgjidhjen e problemit të tyre juridik, përkatësisht referimin e saktë në një institucion kompetent, opsionin ligjor për zgjidhjen e problemit juridik si dhe ndihmën në përgatitjen e instrumenteve ligjore siç janë apelimi, paraqitja, kërkesa etj., Thonë nga Koalicioni. .

Sipas Ligjit për PPP, ajo që ekipi i Koalicionit mund të bëjë dhe mundësojë është sigurimi i ndihmës juridike primare në formën e një këshille ligjore fillestare për të drejtën e përdorimit të ndihmës juridike falas: informacion i përgjithshëm juridik, këshillim i përgjithshëm juridik, kërkesa për ndihmë juridike dytësore, ndihmë në plotësimin e formularëve, formularë të lëshuar nga një organ administrativ në një procedurë administrative për mbrojtjen sociale dhe mbrojtjen e të drejtave të fëmijëve; sigurimi i pensionit, paaftësisë dhe shëndetit; mbrojtja e viktimave të dhunës me bazë gjinore dhe dhunës në familje; procedura për regjistrim në regjistrin e lindjeve; Blerja e dokumenteve për identifikimin personal dhe shtetësinë, përgatitja e ankesave në Komisionin për Mbrojtjen nga Diskriminimi dhe Avokati i Popullit dhe kërkesat për mbrojtjen e lirive dhe të drejtave në Gjykatën Kushtetuese të Republikës së Maqedonisë Veriore

Ligji për Ndihmën Juridike Falas është në fuqi që nga Tetori 2019. Që një qytetar të marrë ndihmë juridike falas ai duhet të plotësojë disa kushte, ndër të cilat nëse jeton vetëm të ardhurat e tij mujore nuk duhet të kalojnë pagën minimale, dhe nëse jeton në një familje të ardhurat totale nuk duhet të kalojnë pagën minimale të rritur me 20 përqind për secilin anëtar individualisht. Kjo do të thotë se nëse paga minimale është 15 mijë denarë, plus 3,000 mijë ose gjithsej 18,000 denarë për një dy-anëtarësh, 21,000 për një tre-anëtarëshe, 24,000 për një familje prej katër anëtarësh, etj.

Për më tepër, aplikuesit për ndihmë juridike falas nuk duhet të ketë më shumë se një ndërtesë banimi ose apartament në një ndërtesë, jo më shumë në pronësi të një ose më shumë parcelave të lidhura fizikisht me një sipërfaqe totale prej 300 metra katrorë në Shkup ose 500 metra katrorë në një tjetër komuna, dmth një ose më shumë ngastra me një sipërfaqe totale që nuk i kalon 5,000 metra katrorë në zonat rurale dhe një automjet deri në 1,200 centimetra kub.

Postime të ngjashme

Shkupjani privohet nga liria për kontrabandim të emigrantëve

R Zh

Regjistrimi në Diasporë dukshëm më i ulët se sa ai para vendimit për shtyrje, kush i dëshpëroi!

R Zh

Mungesa e vaksinave ndërpret edhe fushatën e ndërgjegjësimit për vaksinim

R Zh

Tridhjetë ditë paraburgim për gjashtë të arrestuarit për tregti të paligjshme me 200 kilogram marijuhanë

R Zh

Sot 46 viktima dhe 687 raste të reja me COVID-19 në Maqedoni

R Zh

Qeveria demanton Milloshoskin: Zaevi dhe Spasovski nuk u kanë dhënë pasaporta pjesëtarëve të ISIS-it

R Zh

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...