Agjencia Zhurnal.mk

Rasti i Lajçit mbetet publik në Dhomën e Specializuar

Dhoma e Specializuar e Gjykatës Kushtetuese të Kosovës me seli në Hagë, të mërkurën ka refuzuar kërkesën e Zyrës së Prokurorit të Specializuar, që kërkesa për shqyrtim të kushtetutshmërisë, me rastin e procedurës së intervistimit të Driton Lajçit, drejtuesit të Zyrës qeveritare për mbrojtje juridike të të akuzuarve potencialë nga Dhomat e Specializuara, të klasifikohet nga dokument publik në dokument të besueshëm.

Prokurori i specializuar Jack Smith, konsideron që publikimi i informatave nga ajo kërkesë mund të ndikojë në integritetin dhe besueshmërinë e hetimit.

Kundër klasifikimit të sërishëm, nga një dokument publik në dokument të besueshëm, ka qenë vetë Lajçi.

Radio Evropa e Lirë më 15 nëntor ka shkruar që Zyra e prokurorit të Specializuar në Hagë po bën hetime për rolin e Zyrës së Qeverisë për mbrojtje juridike të të akuzuarve potencialë nga Dhomat e Specializuara, si dhe për drejtuesin e kësaj zyre, Driton Lajçin.

Hetimi po bëhet për shkak të pengimit të mundshëm të drejtësisë, përfshirë edhe pretendimin për shkelje të neneve të Kodit Penal të Kosovës, të cilat kanë të bëjnë me pengimin e provave ose procedurave zyrtare, si dhe të frikësimit gjatë zhvillimit të procedurës.

Siç thuhet, Lajçi, i cili është intervistuar në Hagë, më 17 tetor, është mbrojtur në heshtje, për shkak se, siç ka thënë, me gjithë insistimin e tij, nuk është lajmëruar paraprakisht se për çfarë vepra penale specifike bëhet fjalë, për bazat e provave për dyshimin se ka kryer vepër penale, ndërkaq që për pretendimet specifike nuk ka qenë i njoftuar as gjatë intervistimit.

Avokati i tij, Toby Cadman ka konfirmuar për Radion Evropa e Lirë se në Dhomën e Specializuar të Gjykatës Kushtetuese të Kosovës me seli në Hagë, ka dorëzuar kërkesën për vlerësimin e kushtetutshmërisë të procedurës së intervistimit, gjë që është edhe pjesë e dokumentacionit publik.

Ajo kërkesë, në të cilën Radio Evropa e Lirë ka pasur qasje, më 14 nëntor, për disa orë ishte publikuar në faqen e internetit të Dhomës së Specializuar dhe më pas ishte larguar.

Nga Dhomat e Specializuara kanë konfirmuar që kërkesa mund të tërhiqet nga faqja e internetit, në rast se ekzistojnë shqetësime të palëve dhe pas shqyrtimit nga Dhoma kompetente, sërish mund të publikohet ose mund të klasifikohet si e besueshme.

Në fakt, prokurori kryesor Jack Smith, më 18 nëntor, ka kërkuar nga Dhoma e Specializuar në kuadër të Gjykatës Kushtetuese me seli në Hagë, që dokumentin ta klasifikojë sërish si të besueshëm dhe në mënyrë që të mbrohet besueshmëria dhe integriteti i hetimit në vazhdim.

Marketing 2/1

Marketing 2/2

Marketing 2/1

Marketing 2/2

T E

Lajmet e fundit

Loading...