Rezoluta e VMRO-së sot në seancë parlamentare

Shkup, 29 korrik – Kuvendi do të rifillojë punën sot pas seancën e 47 -të, në axhendën e të cilit është projekt -rezoluta për përcaktimin e pozicioneve shtetërore të Maqedonisë në kontekst të bllokadave të integrimeve evropiane, të paraqitur nga grupi parlamentar i VMRO – DPMNE së.

 

Shumica qeverisëse njoftoi se nuk do ta pranonte rezolutën nëse nuk përfshihej emri i saj kushtetues. Në atë drejtim, një grup deputetësh nga shumica paraqitën një amendament, me të cilën në Rezolutën e dorëzuar të VMRO-DPMNE-së për “vijat e kuqe” kombëtare, shtohet prapashtesa E Veriut.

Nga LSD-ja theksojnë se për ta thelbi i rezolutës për vijat e kuqe me Bullgarinë është plotësisht i pranueshëm pa asnjë ndërhyrje, por lënia e prapashtesës “E Veriut” në emër të shtetit do të ishte një shkelje e Kushtetutës.

Kryeministri Zoran Zaev gjithashtu njoftoi se LSDM-ja nuk do të votojë për rezolutën e propozuar nga VMRO-DPMNE për bisedimet me Bullgarinë, nëse ajo mbetet me emrin siç është paraqitur tani.

“Nuk ka të bëjë me kokëfortësinë apo ndonjë tekë. Është çështje parimi, bëhrt fjalë për Kushtetutë. Është e papranueshme që kryeministri, shumica në pushtet, institucionet e sistemit të votojnë kundër Kushtetutës. Kjo dërgon një mesazh që ne po dergojmë nga i gjithë sistemi”, tha Zaev, duke shtuar se Kushtetuta është miratuar dhe duhet respektuar.

Ata presin mbështetje të gjerë nga VMRO-DPMNE për rezolutën, e cila, siç tha kryetari i partisë Hristijan Mickoski, do të thotë unitet që na nevojitet për fillimin e negociatave me Bashkimin Evropian, por, mbi të gjitha, do të jenë forcuar pozicionet shtetërore të Maqedonisë.

Draft -rezoluta, ndër të tjera, parasheh që negociatat të zhvillohen në mënyrë të barabartë dhe parimore, me respektimin e duhur të ligjit ndërkombëtar, pa asnjë kushtëzim nga njëra anë ose nga ana tjetër, dhe me respekt për dinjitetin e popullit maqedonas.

Për të respektuar autoktoninë e popullit maqedonas dhe vazhdimësinë e tij historike, gjuhësore, kulturore dhe fetare, përsëris vazhdimësinë.

Gjuha maqedonase dhe larmia e saj dialektore kanë vazhdimësinë e tyre hapësinore dhe vazhdimësinë e tyre kohore.

Të vazhdojë procesi i integrimit evropian të vendit tonë në frymën e respektit dhe vlerësimit reciprok të përpjekjeve të bëra nga ana jonë për të përmbushur kriteret.

Të zbatohen Konventat ndërkombëtare pozitive dhe të pranuara përgjithësisht dhe Deklaratat e KB për të drejtën e vetëvendosjes dhe të drejtat dhe liritë e njeriut.

Të respektohet vullneti i shprehur pa kushte i popullit maqedonas, veçantia e tij etnike dhe shpirtërore, thuhet, ndër të tjera, në rezolutën e propozuar të VMRO-DPMNE-së.

Related posts

Vendet e Vishegradit PRO “Mini Schengen-it”: Mbështesin përshpejtimin e procesit të zgjerimit të BE-së

D V

Nikollovski: Draft versioni i ligjit për origjinën e pronës i mbyllur dhe janë zgjidhur të gjitha çështjet

D V

Regjistrimi do të jetë i suksesshëm, pohon Zaevi, Mickoski thotë ka probleme

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More