Agjencia Zhurnal.mk
Ekonomi

Rritet kostoja e jetesës, për një familje duhen mbi 550 euro

Shkup, 14 shkurt – Për një vit, çmimi i jetesës është rritur për një mijë denarë. Nëse në dhjetor 2019 nevojiteshin 32,732 denarë për një familje katër-anëtaresh për të mbuluar nevojat bazë mujore të jetesës, në dhjetor 2020 shporta minimale peshonte 33,697 denarë.

Llogaritja e përgatitur nga Lidhja e Sindikatave tregon se për 12 muaj kostot, për produktet ushqimore bazë u rritën, për gati 500 denarë në muaj. Rritje e kostës u regjistrua edhe në shpenzimet tjera mujore(shpenzime komunale etj), për 400 denarë.

Shpenzimet tjera të nevojshme për të kaluar muajin, paratë për transport, higjienë, vizitë në ngjarje kulturore, blerje rrobash dhe këpucësh, dhe ruajtjen e shëndetit, janë pothuajse identike me vitin 2019.

Nr.rendorElementet që formojnë vlerën e shportës minimale sindikaleMuaji 122020% pjesëmarrja struktura
1.Ushqimi dhe pijet14.078,2741,78
2.Banimi10.817,3432,10
3.Higjiena2.386,077,08
4.Transporti2.464,227,31
5.Veshje dhe këpucë2.159,416,41
6.Kulturë1.066,793,17
7.Ruajtja e shëndetit724,802,15
Gjithsej:33.696,90100,00
Nr.rendorElementet që formojnë vlerën e shportës minimale sindikaleMuaji 122019% pjesëmarrja struktura
1.Ushqimi dhe pijet13.642,1141,68
2.Banimi10.410,931,81
3.Higjiena2.301,137,03
4.Transporti2.422,867,40
5.Veshje dhe këpucë2.181,656,67
6.Kulturë1.066,793,26
7.Ruajtja e shëndetit706,282,16
Gjithsej:32.731,73100,00

Qytetarët thonë se e kanë ndjerë rritjen e çmimeve të produkteve, që i blejnë rregullisht. Ata ankohen se fuqia e tyre blerëse po dobësohet.

“Çmimet janë të larta, ato po rriten, për shembull mishrat e thata, mishi, mendoj se është i lartë”.

“Unë blej rregullisht dhe mendoj se ka një rritje të lehtë në çmime.”

“Nuk ka fuqi blerëse, qytetarët nuk kanë para, nuk kanë ku të fitojnë, shumë nga punëtorët u pushuan nga puna …”

Të dhënat e Entit Shtetëror të Statistikave tregojnë se ka një rritje prej 2.4 përqind të shpenzimeve për ushqim dhe pije joalkoolike, 5.3 përqind për pije alkoolike, mallra dhe shërbime të ndryshme për 2.6 përqind.

“Të dhënat e Institucionit Evropian të Statistikave Eurostat, tregojnë se standardi i qytetarëve të Maqedonisë ka një nga standardet më të ulëta në rajon. Sipas fuqisë blerëse, pas nesh janë vetëm qytetarët e Bosnjë Hercegovinës dhe Shqipërisë”.

Postime të ngjashme

Çadezh: Në Shkup fillojmë epokë të re të bashkëpunimit ekonomik dhe politik

Z H

Hoxha në inspektim të njësisë së re rajonale të MBPEU-së në Aerodrom të Shkupit

Z H

Azeski: Ballkani të hapet, historia të mbyllet, biznesi të bashkohet

Z H

Finance Think: Fokusi nevojitet të vendoset në efikasitetin e shpenzimeve

Z H

Rimëkëmbja ekonomike e Maqedonisë vështirë të arrihet pa punësime të reja

D V

Biznesmenë nga Koçani dhe Berova me interes për masën “Diversifikimi i fermave dhe zhvillimi i bizneseve të vogla”

Z H

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...