Agjencia Zhurnal.mk

Ruzhin: Me metodologjinë e re, BE ‘mbrohet’ nga diktator të vegjël si Gruevski

Shkup, 15 janar – Metodologjia e re e zgjerimit të Bashkimit Europian nuk është një mjet i keq sepse kërkon reforma të ndershme. Nëse shkoni në një bllokim ose ka në një të ardhme një Nikolla Gruevski i cili do të vendosë njëfarë kontrolli mbi median dhe gjithçka tjetër, atëherë BE-ja ka të drejtë për një proces të kthyeshëm, pra atë që keni kaluar si një detyrim e kthen nga fillimi, kështu thekson ish ambasadori në NATO, Nano Ruzhin.

“Macron ka gjetur një mjet të jashtëzakonshëm për të kontrolluar më tej diktatorët e vegjël, populistët dhe njëkohësisht të ketë një reformë cilësore më të mirë në të gjitha nivelet, veçanërisht kapitujt 23 dhe 24 në lidhje me sundimin e ligjit. Macron është një politikan shumë i aftë ambicioz i fortë që dëshiron të udhëheqë. Ai fillimisht kushtëzoi zgjerimin me thellimin e reformave brenda vetë Bashkimit Evropian, thellimin e marrëdhënieve midis anëtarëve të Unionit duke marrë parasysh që procesi i vendimmarrjes ishte bërë i mërzitshëm, monoton dhe madje i padrejtë. Kjo është arsyeja që Rilindja e parë për Evropën, një strategji për Ballkanin dhe një metodologji e re e zgjerimit dolën me këtë tezë. Qëllimi i saj ishte i qartë dhe qëllimi strategjik i BE-së është që nëse ata duan të jenë një forcë kryesore politike ajo mund ta bëjë këtë vetëm me Ballkanin Perëndimor. Ajo nuk mund të mos mbajë premtimet e saj”, thotë Ruzin.

Ai shton se disa njerëz të afërt me ish-kryeministrin Zoran Zaev kanë dëgjuar që Macron i ka thënë Zaevit se do të bëj gjithçka që Maqedonia të marrë një datë për fillimin e negociatave.

Sipas Ruzinit, presidenti Marcon është një politikan i izoluar dhe askush nuk e justifikon atë që ka bërë me datën e negociatave me Maqedoninë.

“Të gjithë liderët ishin që duhet të merrnim datë për negociatat. Problemi më i madh për Macron ishte Shqipëria, e cila është vendi i dytë më i madh në numrin e azilkërkuesve. Metodologjia e re do të marrë parasysh të gjitha detajet nga azilkërkuesit për respektimin e ligjit, nga parametrat ekonomik, shoqëror, politik dhe të tjera. Macron është sot njeriu më i fortë në Bashkimin Evropian, Merkel është në rënie. Kur bëhet fjalë për Republikën e Maqedonisë Veriore, të gjithë janë të gatshëm t’i japin asaj një datë për negociata”, thotë Ruzin.

Marketing 2/1

Marketing 2/2

Marketing 2/1

Marketing 2/2

T E

Lajmet e fundit

Loading...