Agjencia Zhurnal.mk
Bota

Sa % e zviceranëve kanë antitrupa

Corona Immunitas, një program i testimit në mbarë vendin ka ndjekur përqindjen e popullsisë së Zvicrës me antitrupa kundër virusit SARS-CoV-2 me kalimin e kohës. Që nga vala e dytë e pandemisë, përqindja e popullsisë me antitrupa është dyfishuar në shumë prej kantoneve të mbuluara nga studimi.

Një rritje e mprehtë e normave të antitrupave mund të shihet kur krahasoni normat e gjetura para valës së dytë me normat e regjistruara më së fundmi pas kulmit të valës së dytë.

Kantone me nivelet më të larta të seropozitivitetit nga raundi i fundit i studimeve përfshijnë Vaud (25%), Gjenevë (21%), Fribourg (20%), Luzern (18%) dhe Neuchâtel (17%). Normat ishin më të ulëta në Ticino (16%), Bern (14%), Bazel (13%) dhe Cyrih (8%), shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Kantonet me normat më të larta kanë parë ngritjet më të mëdha 1. Vaud (10% -> 25%), Gjenevë (8% -> 21%), Fribourg (8% -> 20%) dhe Neuchâtel (5% – > 17%) të gjithë janë rritur me të paktën 12 pikë përqindjeje. Në të kundërt, normat në Bazel (6% -> 13%) dhe Cyrih (3% -> 8%) janë rritur vetëm me 7 dhe 5 pikë përqindjeje.

Krahasuar me të gjithë kantonet e tjera të mbuluara, Gjeneva shquhet për nivelin jashtëzakonisht të ulët të infeksionit midis atyre mbi 64 vjeç krahasuar me popullsinë e përgjithshme. Në Gjenevë, seropozitiviteti midis këtij grupi ishte 11%, shumë më i ulët se norma e përgjithshme prej 21%. Në shumicën e kantoneve të tjera, shkalla midis kësaj grupmoshe ishte e ngjashme me ose më e lartë se mesatarja e popullsisë. Për shembull, në Bazel, 16% e atyre mbi 64 vjeç kishin antitrupa krahasuar me një mesatare prej 13% të përgjithshme, përcjell tutje albinfo.ch.

Shkalla relativisht e ulët e infeksionit në Gjenevë midis atyre mbi 64 vjeç ka ndihmuar në mbajtjen poshtë të shkallës së vdekshmërisë së infeksionit (IFR) – bazuar në vlerësimin e fundit të seropozitivitetit të Gjenevës, IFR ka 0.7% (705 / 20.5% x 500,000). Me vaksinat tani në skenë, Gjeneva ka një shans të mbyllë një pjesë të këtij avantazhi. Deri në fund të shkurtit 2021, Gjeneva kishte bërë përparim të mirë për këtë, pasi kishte administruar 94 doza për 100 persona mbi moshën 80 vjeç dhe 53 për 100 midis atyre midis 69 dhe 80.

Në përgjithësi, sipas Corona Immunitas, 17% e popullatës zvicerane tani mund të kenë antitrupa. Sidoqoftë, arritja në këto nivele më të larta të antitrupave ka përfshirë rreth 8,000 vdekje shtesë dhe ka lënë ndoshta 100,000 ose më shumë pacientë të tjerë me Covid të gjatë, një sëmundje që shkakton një sërë simptomash që ende nuk kuptohet mire, përcjell tutje albinfo.ch.

Sipas një studimi të fundit nga Corona Immunitas, 26% e atyre me Covid-19 nuk ishin kthyer në shëndetin normal brenda 6 muajsh. Një studim i ngjashëm në Mbretërinë e Bashkuar zbuloi se 22% kishin Covid të gjatë për deri në 5 javë, me norma më të larta midis moshave 24 dhe 69. Inkurajuese, të njëjtat të dhëna treguan se përqindja me simptoma të gjata Covid kishte rënë në 10% pas 12 javësh. Çfarë ndodh për periudha më të gjata kohore mbetet e paqartë.

Postime të ngjashme

“I lodhur nga pandemia”, jep dorëheqje ministri i Shëndetësisë në Austri

S.B.

Kina shpreh shqetësim serioz për shkarkimin e ujit radioaktiv nga Japonia

Z H

Qeveria japoneze: Uji i ndotur nga Fukushima do të hidhet në det

S.B.

Kryeministri malazez ndihet i mashtruar nga opozita: Nuk lejoj trillime e të pavërteta

S.B.

Porti Xinjiang sheh 1500 udhëtime me trena mallrash Kinë-Evropë këtë vit

Z H

Kina përpiqet të mbushë hendekun ‘tronditës’ të vaksinimit mes vendeve

Z H

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...