Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni

Shabani: Shkollat e mesme profesionale të gjenerojnë kuadër që kërkohet në tregun e punës

Ohër, 8 shkurt – Përmes avancimit të arsimit profesional, të përgjigjet në nevojat e sektorit real me staf adekuat profesional, por edhe të mundësohet punësim më i madh i të rinjve. Këtë sot e theksoi zëvendësministri i Arsimit dhe Shkencës, Arafat Shabani në Ohër, ku kishte takim konsultativ me përfaqësues të ndërmarrjeve, vetëqeverisjes lokale dhe shkollave të mesme profesionale në qytet.

“Po flasim me autoritetet lokale dhe sektorin e biznesit për nevojat e tyre reale nga profile të caktuara të stafit që u mungojnë ndërmarrjeve, si dhe për mundësitë që ata të hapin klasa në shkollat ​​e mesme. Ne besojmë se përmes këtij dialogu social do t’i identifikojmë nevojat dhe do të jemi në gjendje t’u përgjigjemi kërkesave të ndërmarrjeve, por edhe të krijojmë arsim profesional që do të gjenerojë staf të nevojshëm për sektorin real, tha Shabani.

Ai shpjegoi se Ministria e Arsimit dhe Shkencës tashmë ka kryer një analizë të profileve ekzistuese të ofruara nga shkollat, pajtueshmërinë e tyre me nevojat e kompanive, por edhe gatishmërinë e kompanive për të bashkëpunuar me shkollat ​​e mesme profesionale në nivel lokal.

Këto takime janë pjesë e procesit “Mëso zgjuar, puno në mënyrë profesionale”, qëllimi kryesor i të cilit është ta identifikojë nevojën për të hapur profile dhe klasa të caktuara në shkollat ​​e mesme profesionale në qytete në të gjithë vendin nga viti i ardhshëm shkollor.

Kryetari i Komunës së Ohrit, Konstantin Georgieski, nga ana e tij shprehu besim se reformat e planifikuara në arsimin e mesëm profesional do të mundësojnë jetë më cilësore për të rinjtë, inkurajim dhe rritje të rritjes ekonomike. Prandaj, siç theksoi ai, nevoja që të gjithë palët e interesuara të përfshihen në mënyrë të barabartë në proces me sugjerimet e tyre.

“Ekzistenca e komunave në kushte moderne nuk mund të imagjinohet pa zhvillimin ekonomik lokal. Realizimi me sukses i këtij koncepti nënkupton krijimin e një klime të favorshme biznesi për të gjitha aktivitetet e biznesit dhe investimet e të gjitha subjekteve afariste që ekzistojnë në qytet. Një nga parakushtet më të rëndësishme për zhvillimin e industrisë, biznesit dhe sektorit të turizmit është një staf i kualifikuar, profesional që do të jetë në gjendje të përgjigjet në mënyrë produktive ndaj nevojave të tregut të punës”, tha Georgieski.

Përveç stafit të kualifikuar për kapacitetet industriale, Georgieski tha se Ohri si qendër turistike ka një nevojë të vazhdueshme për ta përmirësuar cilësinë dhe aftësitë e stafit profesional në fushën e turizmit dhe hotelerisë, por edhe në biznes, ekonomi dhe mjekësi. Pikërisht për shkak të kësaj, është e nevojshme analizë e përshtatshme profesionale e programeve aktuale mësimore, udhëzimeve aktuale profesionale në shkollën e mesme komunale “Shën Kirili dhe Metodi” dhe në qendrën rajonale për arsimin e mesëm profesional “Vanço Pitosheski”.

Georgieski e shfrytëzoi rastin për të theksuar se Komuna e Ohrit në kuadër të kompetencave të saj vazhdimisht investon në përmirësimin e kushteve për nxënësit në shkollat ​​e mesme, përmes implementimit të aktiviteteve dhe projekteve rindërtuese, me paralajmërim për zbatim të aktiviteteve të ngjashme edhe në të ardhmen. (Zhurnal.mk)

Postime të ngjashme

Shërbime të reja në sportelet e SHA “Posta e Maqedonisë së Veriut”

Z H

Hoxha në inspektim të njësisë së re rajonale të MBPEU-së në Aerodrom të Shkupit

Z H

Aksion i madh antidrogë, janë arrestuar 12 persona, mes tyre dhe një polic

Z H

Konfirmohen ndryshimet në Kodin Penal, vendoset një vepër e re penale

Z H

Do të formohet NP për menaxhim dhe mbrojtje të Parkut Nacional Mali Sharr

Z H

Azeski: Ballkani të hapet, historia të mbyllet, biznesi të bashkohet

Z H

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...