Shaqiri: Strategjia për IKT 2021-2025 është me rëndësi për përshpejtimin e transformimit digjital

Shkup, 23 korrik – Qeveria përmes Ministrisë së Shoqërisë Informatike dhe Administratës (MSHIA) është e vendosur në përpjekjet e saj për të përdorur përparësitë e IKTS industries dhe për të krijuar një shoqëri të përparuar të informacionit. Kjo do të rrisë produktivitetin, efikasitetin dhe inovacionin në sektorin publik dhe privat, theksoi sot ministri i Shoqërisë Informatike dhe Administratës, Jeton Shaqiri.

 

Ai gjatë debatit të hapur për projekt Strategjinë Kombëtare për IKT 2021-2025 dhe Planin shoqërues të veprimit, të organizuar nga MSHIA, theksoi se kjo IKT strategji ka një rëndësi të veçantë për forcimin e infrastrukturës dixhitale të qeverisë, për dixhitalizimin e shërbimeve publike, krijimin e Agjencisë dixhitale, krijimi i një Qendre të përbashkët Qeveritare të të Dhënave, por edhe ndërtimi i Rrjeti kombëtar optik të transportit.

Strategjia u publikua në faqen e ENER një muaj më parë dhe pritet të miratohet së shpejti nga Qeveria.
Dokumentet e kësaj strategjie, siç theksoi ministri, ishin përgatitur gjatë vitit 2020, sipas kushteve të projektit “Përpunim i strategjisë afatgjate dhe kombëtare të IKT-së”, financuar nga BE.

Megjithatë, ai shtoi se për shkak të kushteve të vështira të shkaktuara nga pandemia Kovid-19, por edhe për shkak të përsosjes së modelit të lidhjes, procesi i miratimit të dokumentit është shtyrë.

“Duke e pasur parasysh atë që punohet në nivel kombëtar, debati i hapur publik është thelbësor në mënyrë që të mund të dëgjojmë mendimin e të gjithë aktorëve nga të gjitha fushat e shoqërisë. Për këtë strategji, deri më tani kemi marrë komente dhe sugjerime nga palë të ndryshme, të cilat janë të pranueshme, të zbatueshme dhe do të kompletohen në strategji”, tha Shaqiri.

Sipas ministrit Shaqiri, strategjia dhe plani i veprimit kombëtar për TIK do të jetë një lloj “ombrellë” për të gjitha aktivitetet e ndërmarra nga Qeveria në fushën e TIK dhe dixhitalizimit.

“Të gjithq projektet dhe përparësitë e MISA janë të ndërlidhura dhe varen ngushtë nga miratimi i Strategjisë Kombëtare të IKT, e cila përqendrohet në fushat e identifikuara me përparësi në sektorin e IKT dhe synon të përgatisë vendin për një të ardhme të larmishme dixhitale”, shtoi ministri.

Ai shtoi, realizimi i këtij projekti do të ketë një rëndësi të konsiderueshme për zvogëlimin e hendekut dixhital që ekziston midis vendit tonë dhe vendeve anëtare të BE-së, por edhe për përshpejtimin e transformimit dixhital.

Related posts

Levizja Besa do garoj me Rexhepin për ta fituar Çairin

D V

PDSH zyrtarizon kandidatin për kreun e Komunës së Strugës

D V

Nga fillimi i vitit mbi 100 milion euro investime të huaja në shtet

Z H

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com