Shilegov: Të gjithë jemi në të njëjtën anë në luftën kundër pandemisë së Kovid-19

Sot, Kryetari Shilegov mori pjesë në Konferencën e Parë Vjetore të organizuar nga Ministria e Financave me temë “Rimëkëmbja ekonomike dhe rritja pas Kovid”, ku pati mundësinë të shkëmbejë përvoja nga masat e marra deri më tani, si dhe opsionet e mundshme për më tej, në lidhje me sfida imponoi një pandemi koronavirus.

 

Siç thotë edhe titulli i konferencës së sotme, ne jemi në të njëjtën anë dhe jemi përfaqësues të institucioneve publike të pushtetit ekzekutiv dhe të vetëqeverisjes vendore që punojnë në shërbim të qytetarëve, por edhe përfaqësues të sektorit të biznesit, partnerë ndërkombëtarë të zhvillimit, publik ekspert, organizata civile që gjithashtu punojnë me dhe për qytetarët. Qëllimi i kësaj konference është të inkurajojë sinergjinë e ideve dhe iniciativave nga politikëbërësit dhe të gjithë këta aktorë për të përmirësuar dialogun politik mbi temat ekonomike dhe financiare me rëndësi kombëtare, rajonale dhe lokale. Pandemia e koronavirusit i gjeti të gjitha vendet dhe qytetet në botë pothuajse të papërgatitur. Ne të gjithë e dimë se vetë fakti që kemi të bëjmë me një virus të ri dhe të rrezikshëm, për të gjithë ne do të thoshte se nuk kishte asnjë procedurë universale për t’u marrë me pasojat shëndetësore dhe ekonomike që të gjithë duhej të ndiqnim. Në përkthim, kjo do të thoshte se ne ishim të detyruar të improvizonim me ndryshime të shpejta të sistemit në të gjitha nivelet të cilat, përveçse të shpëtonin fjalë për fjalë jetën dhe shëndetin e qytetarëve, duhet të shpëtonin sigurinë e tyre sociale duke u përballur me pasojat ekonomike që ndonjëherë përfshijnë shkurtimin e pagave, pushimet nga puna fuqia, shfaqja e ekonomisë gri dhe një numër fenomenesh të tjera jopopullore – tha Shilegov.

Ai shtoi se Qyteti i Shkupit në fillim të prillit të vitit të kaluar mbajti një sesion të Këshillit në të cilin u miratuan një sërë masash me të cilat Qyteti u përpoq të ndihmonte ekonominë lokale, veçanërisht në fushën e ndërtimit dhe hotelierisë.

Në fushën e ndërtimit, ne braktisëm përkohësisht ndërtimin e Parkut Luna, filluam një ofensivë ndërtimi për ndërtimin dhe rindërtimin e mbi 20 rrugëve të qytetit në mënyrë që të ndihmojmë kompanitë vendase në fushën e ndërtimit, mundësuam që shërbimet të paguhen në 18 në vend të 12 kësteve të mëparshëm. Një lehtësim shtesë që preku më së shumti furnizuesit e ushqimit ishte ulja e tarifës komunale për marrjen me qira të hapësirës publike nga 15 në 5 denarë për metër katror (cili është çmimi minimal i lejuar me ligj) për tërë vitin 2020; ulim taksën e kompanisë për subjektet afariste nga 7,000 në 4,000 denarë për vitin 2020 (që është edhe minimumi ligjor). Aty ku kushtet hapësinore lejuan, ne gjithashtu lejuam vendosjen e tavolinave shtesë në zonat publike, në mënyrë që të mundësojë furnizuesit e ushqimit të mbajnë distancën e kërkuar midis tavolinave. Ne i rekomanduam bordeve të shkollave që qiramarrësit e hapësirës në shkollat ​​e mesme të përjashtohen nga qiratë mujore për të gjithë kohëzgjatjen e gjendjes së jashtëzakonshme – tha Shilegov në fjalimin e tij para auditorit.

Ai shtoi se, për fat të keq, si një vetëqeverisje lokale, brenda kompetencave ekzistuese të përcaktuara ligjërisht, qyteti ka mundësi të kufizuara shumë për të futur masa shtesë që do të lehtësonin pasojat ekonomike.

  • Dimri është para nesh, vala e re e koronavirusit përsëri e bën situatën kritike, pavarësisht vaksinimit të popullsisë që po zhvillohet në lëvizje të plotë. Kjo është arsyeja pse ne duhet të jemi një hap para kohe dhe të gjejmë mënyra dhe modalitete të reja për të kapërcyer periudhën që pason. Në këtë pjesë dua të flas më pak dhe të dëgjoj më shumë. Ajo që mund të them nga ky pozicion dhe nga kjo distancë kohore është se Qyteti i Shkupit mbetet i hapur për bashkëpunim për të ndihmuar brenda aftësive dhe kompetencave të tij. Shpresoj që ajo që ne po marrim si pjesë e masave për të lehtësuar pasojat ekonomike të pandemisë, së bashku me masat e marra nga Qeveria, të paktën do të lehtësojnë pak funksionimin e sektorit të biznesit, i cili është sektori i vetëm që krijon vlerë në çdo ekonomie. Jam i bindur se përmes shkëmbimit të ideve brenda kësaj konference ne të gjithë së bashku do të kontribuojmë në përmirësimin e koherencës së politikave dhe forcimin e procesit të planifikimit të buxhetit. Rekomandimet e politikave dhe njohuritë e vlefshme që do të dalin prej saj do të shërbejnë si një kontribut i rëndësishëm në fazën e formulimit të politikave për vitin e ardhshëm, por edhe në planin afatgjatë – tha Shilegov.

Shilegov theksoi se, për fat të keq, në kohë të tilla të vështira, të gjithë humbasin, si qytetarë, ashtu edhe si institucione të sistemit, dhe si kompani që kryejnë një lloj aktiviteti ekonomik, kështu që të gjithë së bashku ne duhet dhe duhet të përfshihemi në gjetjen e zgjidhjeve optimale që ata do ta bëjnë jetën tonë më të lehtë, sepse në fund të ditës ne të gjithë jemi në të njëjtën anë.

Related posts

Koalicioni LSDM-BDI kritikohet nga partitë opozitare

D V

6 të shëruar dhe 15 të infektuar me covid në Maqedoni

Z H

Çair: Nesër përkujtohe gjenocidi i Srebrenicës, sot boshnjaket organizuan aktivitete

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com