“Shkurorëzimi” i shtrenjtë i Britanisë së Madhe me BE-në

Mbretërisë së Bashkuar do t’i kushtojë deri në 47.5 miliardë euro “shkurorëzimi” nga Bashkimi Evropian. Pjesa e parë prej 6.8 miliardë eurosh duhet të paguhet deri në fund të vitit.

 

Fatura përfundimtare e largimit në llogaritë vjetore të konsoliduara të Bashkimit Evropian për vitin 2020 është dukshëm më e lartë se vlerësimi i mëparshëm i mbikëqyrësit fiskale britanike.

Në vitin 2018, Zyra për Përgjegjësinë e Buxhetit deklaroi se BREX-it do të kushtojë rreth 41.4 miliardë euro (37.1 miliardë funte). Gjatë negociatave për BREX-it, zyrtarët e qeverisë britanike thanë se fatura përfundimtare do të ishte rreth 35-39 miliardë funte, shkruan theguardian.

Projekt-ligji përfshin borxhet e Britanisë së Madhe dhe detyrimet e BE-së gjatë 47 viteve të anëtarësimit, të tilla si pagesa e projekteve të infrastrukturës, pensioneve, përfitimeve të sëmundjes për zyrtarët e BE-së.

Ishte një nga tre çështjet kryesore që qeveria ra dakord me BE-në në marrëveshjen e largimit të nënshkruar nga kryeministri britanik, Boris Johnson në dhjetor të vitit 2019.

Elementët e tjerë kryesorë të marrëveshjes ishin – të drejtat e qytetarëve dhe protokolli i Irlandës së Veriut, të cilën Britania e Madhe tani dëshiron ta ndryshojë.

Auditorët e BE-së ende nuk kanë nënshkruar llogaritë për vitin 2020, por konsiderohet se “llogaria e BREX-it” ndoshta nuk do të ndryshojë. Anëtari irlandez i Gjykatës së Auditorëve, Tony Murphy, i tha transmetuesit kombëtar RTE News, i cili publikoi atë shifër, se shifra prej 47.5 miliardë euro mund të konsiderohet përfundimtare.

Megjithëse llogaritë e BE-së mund të mos ndryshojnë, burimet nga qeveria britanike thonë se ky është një vlerësim i kontabilitetit, dhe jo një shifër zyrtare. Disa detyrime mund të mos përmbushen kurrë.

Pjesa më e madhe e faturës për BREX-it, 36 miliardë euro, duhet të paguhet nga infrastruktura dhe projektet sociale të BE-së, për të cilat ra dakord qeveria e mëparshme e Britanisë së Madhe. Pjesa më e madhe e pjesës tjetër përbëhet nga detyrimet e BE-së, përfshirë pensionin dhe sigurimin shëndetësor për zyrtarët e pensionuar të BE-së, ish-komisionerët e BE-së dhe eurodeputetët.

Qeveria zotëron gjithashtu një pjesë të aseteve të BE-së, duke përfshirë 1.8 miliardë euro në gjobat e vëna për kompanitë. Si rregullator i konkurrencës në BE, Komisioni gjobit rregullisht kompani që shkelin rregullat dhe Mbretëria e Bashkuar ka të drejtë në një pjesë të të gjitha shumave të paguara gjatë anëtarësimit.

Fatura përfundimtare nuk pritet të zgjidhet për shumë vite, megjithëse Britania e Madhe ka mundësinë të bëjë ripagime të hershme. Boris Johnson një herë tha se BE-ja “mund ta godiste atë” nëse priste që Britania e Madhe të paguante faturën e largimit, por më vonë ra dakord që Mbretëria e Bashkuar të zgjidhte borxhet e saj në mënyrë që të negocionte një marrëveshje tregtare. 

Related posts

Merkel në detyrë edhe pas zgjedhjeve

Z H

Mbretëria e Bashkuar, SHBA dhe Australia nisin një pakt “për t’iu kundërvënë Kinës” – reagon kjo e fundit, Franca e quan ‘thikë pas shpine’

D V

Një tërmet me fuqi shkatërruese prej 5.4 magnitudë godet Kinën, humbin jetën dy persona dhe dhjetëra tjerë lëndohen

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More