Agjencia Zhurnal.mk
Shqipëri

Shqipëria, ndër vendet me nivelin më të ulët të vetëvrasjeve në Europë

Zhurnal Ads

Shqipëria renditet ndër vendet që ka një nivel të ulët vetëvrasjesh në krahasim me shtetet e tjera të Europës.

Shqipëria kishte në vitin 2017, kur bëhet raporti i gjithë të dhënave, 7.5 vetëvrasje për 100 mijë banorë, duke u renditur ndër 10 vendet që e kanë më të ulët këtë tregues dhe në krahasim me 11 vdekje nga vetëvrasjet për 100 mijë banorë që është mesatarja e bashkimit Europian. Serbia e ka nivelin e vetëvrasjeve në raport me popullsisë gati dy herë më të lartë se Shqipëria (14.3)

Të dhënat për vendet europiane janë publikuar nga Eurostat, ndërsa shifra e vetëvrasjeve jepet nga INSTAT dhe është përpunuar nga Monitor në raport me popullsinë.

Sipas Eurostat, në vitin 2017, midis Shteteve Anëtare të BE, Lituania regjistroi nivelin më të lartë të vetëvrasjeve me 26 vdekje për 100 000 banorë, pasuar nga Sllovenia (20 vdekje për 100 000 banorë), Letonia (18), Estonia dhe Hungaria (të dy 17).

Në skajin e kundërt të shkallës, Qipro regjistroi nivelet më të ulëta të standardizuara të vdekjes për vetëvrasje (4 vdekje për 100,000 banorë), pasuar nga Greqia dhe Malta (të dy 5), Italia (6) dhe Sllovakia (7).

Kur shihen të dhënat rajonale (NUTS2), rajonet Qendrore dhe Perëndimore të Lituanisë regjistruan shkallën më të lartë të standardizuar të vdekjes nga vetëvrasje me 28 vdekje për 100 000 banorë. Kjo u pasua nga Luksemburgu, në Rajonin e Vallonit në Belgjikë, me 25 vdekje për 100 000 banorë, Rrafshi i Madh i Jugut në Hungari (23) dhe Sllovenia Lindore (23).

Në skajin tjetër, rajonet me numrin më të vogël të vdekjeve që rezultojnë nga vetëvrasja ishin: Mayotte në Francë (në 2016), Campania në Itali, Ceuta në Spanjë dhe Greqinë Qendrore (Sterea Ellada) në Greqi. Të gjitha këto regjistruan një normë të standardizuar vdekjeje nga vetëvrasjet nga 3 vdekje për 100 000 banorë.

Rreth 48 700 njerëz në Bashkimin Evropian (BE) vdiqën si rezultat i vetë-dëmtimit të qëllimshëm në 2016, që korrespondon me 1% të të gjitha vdekjeve të raportuara atë vit. Pothuajse 8 në 10 nga këto vetëvrasje (77%) ishin midis burrave.

Mesatarisht, kishte pothuajse 11 vdekje për 100 000 banorë që rezultuan nga vetëvrasja në BE në 2016.

Në Shqipëri, viti kur është shënuar niveli më i lartë i vetëvrasjeve ishte në 2014-n, me 262 të tilla.

Në vitin 2019, ishin 216 shtetas që vendosën t’i japin vetë fund jetës në vend/Monitor.

Zhurnal Ads
Zhurnal Ads

Postime të ngjashme

PS komision parlamentar për akuzat e Dick Marty/ Meta: Turp më i madh që bën ‘Kali i Trojës’, po tenton përçarjen mes shqiptarëve

S.B.

Deputetja e PS: Shoqëria bëhet më e mirë nëse ka reagim qytetar, policia të sillet më mirë

S.B.

Bie intensiteti i reshjeve dhe ulen ndjeshëm temperaturat në Shqipëri

S.B.

Këshilli Politik mblidhet nesër në 12:00

admin

Kush është Denisa Dibra, një nga të mbijetuarat e aksidentit tragjik në Elbasan

admin

Ndërtimi i 2000 apartamenteve në Durrës, Balla falenderon Princin e Kurorës së Abu Dhabit

S.B.
duke ngarkuar....

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read more...