Si kinezët e sulmuan Wikipedia?

Wikipedia u detyrua të ndalojë shtatë kinezët të hyjnë në faqet e tyre të internetit në nivel global dhe të heqin qasjen administrativ dhe privilegje të tjera për 12 përdorues të tjerë, pas një raporti të HKFP mbi kërcënimet e pretenduara ndaj përdoruesve të Hong Kongut dhe keqpërdorimin e të dhënave personale.

Wikipedia ka filluar të hulumtojë një grup anonim të përdoruesve të Wikipedia nga Kina kontinentale dhe ka identifikuar “rreziqe sigurie” që ata mund të shkaktojnë kur infiltrojnë në sistemin Wikimedia dhe bëhen administrator i cili lejon qasje në të dhënat personale të përdoruesve, shkruan hkfp.

Grupi anonim përbëhet nga pothuajse 300 përdorues të Wikipedia të njohur si Wikimedia Continental China (VMC), e cila, ndryshe nga grupi i përdoruesve të Hong Kongut (VMHKG), nuk njihet nga fondacioni.

Edhe pse qeveria kineze bllokoi qasjen në Wikipedia për qytetarët e saj në vitin 2019, disa përdorues mbetën aktivë në komunitet. Disa përdorues të Wikipedia kanë deklaruar se ata besojnë se ky grup hakoi të dhënat e tyre personale. Wikipedia nuk beson në këtë, por ka ndaluar përgjithmonë qasjen në faqen e saj të internetit për shtatë përdorues nga Wikipedia kineze. Ai gjithashtu i ndaloi ata të hyjnë në çdo faqe në internet ndihmëse, duke hequr aksesin dhe privilegjet administrative për të tjerët.

Wikipedia monitorohet nga Fondacioni Wikimedia, një organizatë jofitimprurëse me seli në Shtetet e Bashkuara. Një enciklopedi me një mori burimesh thekson angazhimin e komunitetit. Shumica e përmbajtjes së tij, madje edhe rregullat, janë shkruar, vendosur dhe zbatuar nga përdoruesit dhe administratorët e zgjedhur. Ndalimi i qasjes te përdoruesit është relativisht i rrallë.

Sjellja e papërshtatshme, ngacmimi i përdoruesve, kërcënimet ose abuzime të tjera mund të çojnë në përfundimin e Wikipedia. Që nga viti 2012, ndalimet janë futur për gjithsej 93 përdorues, përfshirë rastet më të fundit.

Përdoruesit e ndaluar do të bllokohen nga përdorimi ose krijimi i llogarive alternative. Përpjekjet për të hyrë në mënyrë anonime nga vendet e njohura IP gjithashtu do të bllokohen.

Përveç ndalimeve totale dhe heqjes së privilegjeve të administratorit, 12 përdorues morën paralajmërime nga fondacioni për sjelljen gjatë zgjedhjeve për administratorët kryesorë.

Related posts

Katër funksionet e reja që i sjell iOS 15 në pajisjet e Apple gjatë 20 shtatorit

D V

Këta telefona inteligjentë të Samsung do të marrin Android 12

D V

GoPro prezanton kamerën Hero 10 Black me rezolucion 5.3 K, me funksione sikurse një telefon i mençur

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More