Agjencia Zhurnal.mk

Si mund të zhvillohet jeta nëse nuk zbulohet vaksina kundër Covid 19?

Shkup, 1 gusht – Megjithëse vendet po shkrijnë ngadalë pas masave të ashpra, miliarda njerëz po humbasin jetën e tyre. Pra, ne mezi presim atë që mund të shënojë fundin e pandemisë – vaksina e koronavirusit. Por ekziston një mundësi tjetër, më e keqja: të mos marrësh vaksinë. Në të dy rastet do të duhet të jetojmë me të.

Vendet janë hapur ngadalë dhe disa liria është rikthyer, por vetëm nëse ndiqen rekomandimet e ekspertëve, në një afat të shkurtër.

Testimi dhe distanca fizike janë bërë pjesë e jetës sonë, por në shumë vende, rekomandimet e papritura për izolim mund të vijnë në çdo kohë.

Ndërkohë, disa trajtime mund të zhvillohen – por sëmundja mund të ndodhë akoma çdo vit.

Kjo mundësi është thënë rrallë nga politikanët, të cilët janë optimistë për gjykimet në vazhdim për të gjetur një vaksinë.

Por shumë ekspertë gjithashtu shfrytëzojnë mundësinë e mos gjetjes së një vaksine – sepse ka ndodhur më parë, disa herë.

Parashikimet janë që një vaksinë do të ishte e mundur deri në fund të vitit dhe shkencëtarët janë të sigurt se do të zhvillohet; pjesërisht sepse, ndryshe nga sëmundjet e mëparshme si HIV dhe malarja, koronavirusi mutaton, por jo shpejt.

“Asnjëherë nuk kemi zhvilluar një vaksinë në një vit ose 18 muaj,” i tha CNN Dr. Peter Hotez, dekani i Shkollës Kombëtare të Mjekësisë Tropikale në Baylor College of Medicine në Houston.

“Nuk do të thotë se është e pamundur, por do të jetë një arritje heroike. “Ende na duhet një plan B,” tha ai.

Në 1984, Sekretarja e Shëndetit të SHBA Margaret Heckler njoftoi në Uashington se shkencëtarët kishin identifikuar me sukses virusin, i cili më vonë u bë i njohur si HIV dhe parashikoi që një vaksinë parandaluese do të ishte e gatshme për testim në dy vjet.

Gati katër dekada dhe 32 milion vdekje më vonë, bota është ende në pritje të një vaksine HIV.

Vështirësia për të gjetur një vaksinë filloi me vetë natyrën e HIV / AIDS.

“Për dallim nga gripi, HIV vazhdon të mutatojë tek ju, është si të infektoheni me mijëra lloje të ndryshme të HIV-it”, tha specialisti i infeksionit Paul Ofit për CNN.

“Dhe ndërsa ajo mutaton, shkatërron sistemin tuaj imunitar.”

Covid-19 nuk e ka këtë nivel të paparashikueshmërisë, duke i bërë ekspertët përgjithësisht më optimistë për gjetjen e një vaksine.

Por kishte edhe sëmundje të tjera që ngatërruan si shkencëtarët, ashtu edhe trupin e njeriut.

Një vaksinë efektive e dengës, e cila infekton deri në 400,000 njerëz në vit sipas OBSH, ka pllakosur mjekët për dekada të tëra.

Në vitin 2017, përpjekja e madhe për të gjetur u pezullua pasi u konstatua se përkeqësoi simptomat e sëmundjes.

Në mënyrë të ngjashme, është shumë e vështirë të zhvillohen vaksina për rinoviruse dhe adenoviruse të zakonshme – të cilat, si koronaviruset, mund të shkaktojnë simptoma të ftohta.

Ekziston vetëm një vaksinë për të parandaluar dy lloje të adenovirusit, por nuk është në dispozicion komercial.

Sidoqoftë, procesi i testimit – jo zhvillimi – po ngadalëson prodhimin e vaksinave, shton Hotez, i cili ka punuar në një vaksinë për të mbrojtur kundër SARS.

“Pjesa më e vështirë është vërtetimi se vaksina është efektive dhe e sigurt”.

Nëse i njëjti fat do të ndodhte me vaksinën Covid-19, virusi mund të qëndrojë me ne për shumë vite.

Por, përgjigja mjekësore ndaj HIV / AIDS ende siguron një kornizë për të jetuar me një sëmundje nga e cila nuk mund të mbrohemi.

“Me HIV, ne kemi sukses me ilaçe antivirale. Ne kemi bërë atë që kemi shpresuar gjithmonë të bëjmë me kancerin”, tha Ofit.

Një numër i trajtimeve janë gjithashtu duke u testuar për Covid-19, pasi shkencëtarët janë duke punuar në Planin B paralelisht me gjykimet në vazhdim të vaksinave, por të gjitha këto gjykime janë në një fazë shumë të hershme.

Lejohen disa ilaçe, siç është riparimi i virusit kundër Ebola ose deksametazonit të drogës që përdoret gjerësisht dhe i lirë, i cili sipas hulumtimeve në Britani mund të kursejë një të tretën e rasteve më të rënda të covid-19.

Studimi u përshëndet si “një hap i madh në luftën kundër sëmundjes”.

Hydroxychloroquine, e shpallur një “ndërrim i mundshëm i lojërave” nga Presidenti amerikan Donald Trump, është zbuluar se nuk funksionon në shumë pacientë të sëmurë.

Nëse nuk mund të prodhohet një vaksinë, jeta nuk do të jetë ajo që është sot. Mund thjesht të mos kthehet shpejt në normale.

“Bllokimi nuk është i qëndrueshëm ekonomikisht, dhe mbase politikisht,” tha Kate Neal nga Universiteti i Nottingham. “Kështu që ne kemi nevojë për gjëra të tjera për ta kontrolluar atë.”

Kjo do të thotë që ndërsa vendet fillojnë të dalin nga paraliza e imponuar, ekspertët do të detyrojnë qeveritë të zbatojnë mënyra të reja të pakëndshme për të jetuar dhe bashkëvepruar për të blerë kohë në muaj, vite ose dekada deri sa Covid-19 mund të eliminohet me një vaksinë. .

Nabaro bën thirrje për një “marrëveshje sociale” të re, në të cilën qytetarët në çdo vend, pasi fillojnë të kthehen në jetën e tyre normale, marrin përgjegjësi personale dhe izolohen nëse shfaqin simptoma ose bien në kontakt me një rast të mundshëm Covid-19.

Ekspertët parashikojnë gjithashtu një ndryshim të vazhdueshëm në qëndrimet ndaj punës nga shtëpia, e cila mund të bëhet një mënyrë standarde e jetës për disa punonjës.

“Absolutisht e rëndësishme të keni një sistem të themeluar të shëndetit publik, i cili përfshin kërkimin e kontaktit, diagnozën në vendin e punës, monitorimin për mbikëqyrjen sindromike, komunikimin e hershëm nëse distancimi shoqëror duhet të zbatohet,” shtoi Hotez. “Mund të bëhet, por është e ndërlikuar dhe me të vërtetë nuk e kemi bërë më parë.”

“Normalja e re” është gjithçka, por normale…

Këto sisteme mund të lejojnë që disa ndërveprime sociale të kthehen.

“Nëse ka një transmetim minimal, me të vërtetë mund të jetë e mundur të hapen ngjarje sportive dhe tubime të tjera të mëdha,” tha Hotes – por një veprim i tillë nuk do të ishte i përhershëm dhe do të ishte vazhdimisht nën kontroll nga qeveritë dhe organet e shëndetit publik.

Kjo do të thotë që Premier Liga, NFL dhe ngjarje të tjera masive do të vazhdojnë për sa kohë që atletët testohen rregullisht dhe tifozët do të ndahen në stenda – por me një kërcënim të vazhdueshëm të mbylljes së stadiumit shpejt nëse numri i të infektuarve fillon të rritet.

“Baret janë të fundit në këtë listë sepse janë të mbushur me njerëz,” sugjeroi Neil. “Ata, si restorantet, duhet të jenë të vendosur fizikisht nga mysafirët”.

Kufizime më të mëdha ka të ngjarë të kthehen gjatë dimrit, me Hotes duke sugjeruar që Covid-19 mund të ndodh çdo dimër të ardhshëm derisa të gjendet një vaksinë.

Dhe ndalimi i lëvizjes mund të hiqet në çdo kohë. “Kohë pas kohe do të ketë epidemi, lëvizja do të jetë e kufizuar – dhe mund të zbatohet në pjesë të një vendi, ose madje mund të aplikojë për një vend të tërë,” tha Nabarro.

Të gjitha këto parashikime janë disi siguruese me besimin e përgjithshëm se një vaksinë përfundimisht do të zhvillohet.

“Unë mendoj se do të ketë një vaksinë – ka shumë para, ka shumë interes dhe qëllimi është i qartë,” tha Ofit.

Por nëse epidemitë e mëparshme kanë vërtetuar ndonjë gjë, është se gjuetia e vaksinimit është e paparashikueshme.

“Nuk mendoj se asnjë vaksinë është zhvilluar shpejt,” paralajmëron Ofit.

Marketing 2/1

Marketing 2/2

Marketing 2/1

Marketing 2/2

T E

Lajmet e fundit

Loading...

Regjistrim Domain, Ueb Hosting, Uebfaqe për kompaninë tuaj, vetëm për    273 euro

error: Content is protected !!