Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni

Si po zhvillohet ‘pastrimi’ i gjyqësorit?

Zhurnal Ads

Shkup, 25 nëntor – Në tre muaj që nga reformat e njoftuara gjyqësore, vetëm dy gjyqtarë janë ndjekur penalisht. Kreu i Këshillit Gjyqësor për Tv24 konfirmoi se analizimi i çështjeve nga të gjitha gjykatat në vend është ende duke vazhduar dhe është e mundur shkarkimi i disa gjykatësve.

Ata zbuluan se dy gjykatës ishin duke mbajtur me vetëdije lëndët në sirtar. Ndër rastet në të cilat ata ishin të interesuar në Këshillin Gjyqësor është vrasja e të diplomuarit Angel Pekovski 6 vjet më parë.

“Kjo çështje e vrasjes u theksua si e papërfunduar, por ndërkohë u mor një vendim për rrëzimin e verdiktit dhe ne ishim të interesuar se pse nuk është vendosur për kaq gjatë. Këtu duhet të përmend se ai më parë ishte me dy gjykatës të cilët tashmë janë shkarkuar, Rahilka Stojkovksa dhe Risto Katavenovski, dhe pastaj lënda u dërgua te gjyqtarja Cvetanka Peric dhe u vendos.

Reformat gjyqësore ishin pjesë e fushatës së LSDM dhe premtimet e ministrit Bojan Maricic në njëqind ditët e para të formimit të Qeverisë do të përcaktojnë modelin që do të sigurojë pastrimin dhe depolitizimin e gjyqësorit dhe prokurorisë.

Reformat janë më të ngadalta se sa pritej. Ministria e Drejtësisë thotë se është ende duke analizuar se si do të pastrohet gjyqësori. “Për momentin, ne jemi duke punuar në detajet e modelit për filtrimin e gjyqësorit. Me kornizën e re ligjore mund të thuhet se procesi ka filluar. “Tetë gjyqtarë janë shkarkuar tashmë për qasjen 2019-2020 dhe sipas informacionit nga Këshilli Gjyqësor, po zhvillohen procedurat për 83 gjyqtarë.”

Analiza më e madhe është bërë nga Këshilli Gjyqësor dhe sipas vërejtjeve të deritanishme, sanksionet penale ekzekutive dhe kundërvajtjet janë më të vjetruara, dhe mosmarrëveshjet pronësore dhe procedurat e trashëgimisë janë grumbulluar në çështjet civile.

Zhurnal Ads
Zhurnal Ads

Postime të ngjashme

Opozita edhe sot do të protestojë para Qeverisë

Z H

Ndryshimet ligjore për fondin garantues e kaluan filtrin e dytë në Komisionin për financa dhe buxhet

Z H

Alternativa dënon gjuhën raciste të komitëve, fton prokurorinë të ngritë padi

E.E.

MSH: Vaksina kundër gripit sezonal ka për të gjithë

E.E.

733 gjoba për mosmbajtjën e maskës

T E

“Finance Think”: Mbyllja e ekonomisë dhe lëvizja e kufizar kanë shkaktuar recesionin më të madh

Z H
duke ngarkuar....

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read more...