Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni

Sondazh: Qytetarët pesimistë për tejkalimin e krizës së shkaktuar nga Kovid-19

Shkup, 2 prill – Zhurnal – Gati tre të katërtat e qytetarëve janë të shqetësuar për gjendjen aktuale të shkaktuar nga Kovid-19, gratë janë më pesimiste se burrat, ndërsa maqedonasit etnikë janë më të shqetësuar sesa shqiptarët etnikë, ndërsa shumica, në lidhje me origjinën e virusit, shumica e të anketuarve (72 për qind) konsiderojnë se qëllimisht ose aksidentalisht ka dalë nga laboratori.

Kjo, ndër të tjera, tregohet nga rezultatet e hulumtimit mbi gjendjen aktuale të shkaktuar nga Kovid-19 dhe një numër kushtesh të tjera të shkaktuara nga sëmundja e kryer me kërkesë të QMBN. Hulumtimi është i përbërë nga tre pjesë, ndërsa pjesa e parë merret me çështjet në lidhje me shqetësimet në lidhje me situatën aktuale në lidhje me Kovid-19, pikëpamjet mbi origjinën e virusit, përvojat me sëmundjen dhe kthimin në aktivitetet e përditshme.

Sipas QMBN, sondazhi tregoi shqetësim të madh të qytetarëve (74,6 për qind). Demografikisht, maqedonasit etnikë (79,9 për qind) dhe anëtarët e bashkësive të tjera (74,2 për qind) janë më të brengosur sesa shqiptarët etnikë (59,8 për qind).

Për sa i përket rajoneve, banorët e Pellagonisë thuhet se janë më të shqetësuar (85,5 për qind) për krizën. Shumica e qytetarëve janë pesimistë në lidhje me pasojat e krizës së Kovid-19, pra 63,5 për qind besojnë se më e keqja është ende për të ardhur. Gratë janë më pesimiste se burrat. Maqedonasit etnikë me 71,2 për qind janë më pesimistë sesa shqiptarët etnikë (43 për qind). Shumica e të anketuarve (43,6 për qind) besojnë se kriza pandemike nuk është aspak nën kontroll, ndërsa vetëm 5 për qind besojnë se është nën kontroll. Shumica e maqedonasve etnikë (51 për qind) besojnë se kriza nuk është aspak nën kontroll, ndryshe nga numri dy herë më i vogël i shqiptarëve etnikë ose 25,3 për qind dhe rreth një e treta e anëtarëve të komuniteteve të tjera (34,8 për qind).

Lidhur me origjinën e virusit, shumica e të anketuarve (72 për qind) kosiderojnë se qëllimisht ose aksidentalisht doli nga laboratori. Krahasuar me sondazhin e majit të vitit 2020, numri i atyre që menduan se virusi nuk ekzistonte u ul (nga 10,3 në 3,3 për qind).

Shumica dërrmuese (70,7 për qind) e të anketuarve personalisht njohin dikë që ishte në spital ose vdiq nga Kovid-19. Tetë në dhjetë maqedonas etnikë (80,8 për qind) njohin personalisht dikë që ishte në spital ose vdiq nga Kovid-19. Në bashkësitë e tjera etnike ajo përqindje është 71,2 për qind, dhe më e ulta është te shqiptarët etnikë, prej të cilëve 42,6 për qind iu përgjigjën kësaj pyetje me “po”. Gjithsej 20,1 për qind e të anketuarve janë infektuar me virusin korona gjatë vitit të kaluar, pra çdo i pesti, që është një numër më i lartë se statistikat zyrtare të qytetarëve të infektuar. Shumica dërrmuese e 75,1 për qind janë të shqetësuar se do të infektohen personalisht nga koronavirusi. Shqetësimet janë rritur që nga sondazhi i mëparshëm në maj të vitit 2020, kur ishte 60 për qind. Maqedonasit etnikë janë më të shqetësuar (82,5 përqind) sesa anëtarët e bashkësive të tjera (75,9 për qind), ndërsa shqiptarët etnikë (54,4 për qind). Shumica e qytetarëve (66,2 për qind) janë të shqetësuar se mund të përhapin koronavirusin pa e ditur atë. Ndryshe nga një e treta që nuk shqetësohet për këtë mundësi.

Rreth një e treta e qytetarëve (34 për qind) planifikojnë të kthehen në aktivitetet para-pandemike pas vaksinimit, pasi zyrtarët thonë se është e sigurt. Shumica e qytetarëve ndihen rehat kur shkojnë në dyqan (60,2 për qind). Në të gjitha aktivitetet e tjera, shumica ose shumica dërrmuese nuk ndihen rehat. Veçanërisht për vizitat në ngjarje sportive dhe kulturore në ambiente të mbyllura dhe vizitat në ahengje me shumë persona ku përgjigja negative u zgjodh nga 81,6 për qind, pra 80,6 për qind e të anketuarve.

Dy pjesët e tjera të hulumtimit QMBN paralajmëron që do të publikohen gjatë javës tjetër. Për QMBN, sondazhi u krye nga M-Prospekt. Të dhënat u mblodhën përmes sondazhit telefonik në periudhën prej 12 deri më 17 mars të vitit 2021. Sondazhi u krye në një mostër përfaqësuese kombëtare prej 1.003 të anketuar.

Postime të ngjashme

Maqedoni, gjobiten 220 motoçiklistë dhe 89 shoferë për vozitje në gjendje të dehur

Dafina Vidishiqi

Moti gjatë ditës së nesërme në Maqedoni

Dafina Vidishiqi

Ja kur pritet heqja e orës policore në Maqedoni

Dafina Vidishiqi

Filloi rikonstruimi i rrugës 116 në Tetovë

Dafina Vidishiqi

Agjencia e Sigurisë Kombëtare do të marrë 3 milion euro me rishikimin e buxhetit

Dafina Vidishiqi

Asnjë i vdekur nga COVID-19 në Maqedoninë Veriore

Dafina Vidishiqi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...