Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni

Spasovski në takimin e 10 joformal në kuadër të Procesit Bërdo

Shkup, 10 qershor – Zhurnal.mk – Ministri i Punëve të Brendshme Oliver Spasovski sot në Portorozh mori pjesë në takimin e 10-të joformal të ministrave të punëve të brendshme të Procesit Bërdo, ndërsa fokus i diskutimit është vendosur në menaxhimin me rrjedhat e përziera të migrimit, që u imponua si sfidë me rritjen e numrit të arritjeve të parregullta në rajon, i cili për emigrantët paraqet rutë të transitit deri në Evropë, kumtoi MPB-ja.

Në fjalimin e tij, ministri Spasovski i theksoi kontrollet kufitare dhe mbikëqyrjen e kufirit, gjegjësisht pajisjet për kalimet kufitare të dizajnuara për të parandaluar hyrjen e paligjshme, krijimin e një sistemi të integruar të mbikëqyrjes video në kufirin shtetëror, mbështetjen si fusha me përparësi të veçantë për të cilat nevojitet ndërtimi i mëtejshëm i kapaciteteve. në sigurimin e lëvizshmërisë së ekipeve të patrullimit dhe reagimit, shkëmbimin e rregullt të informacionit dhe të dhënave, dhe në perspektivë – pajisjet e mbikëqyrjes tokësore dhe ajrore në kohë reale.

“Vendosja e sistemit identifikimi ndërveprues do të mundësonte identifikim më efektiv të migrantëve, por gjithashtu shkëmbim informacioni mbi rreziqet e mundshme të sigurisë, përfshirë në kontekstin e krimit të organizuar dhe terrorizmit, qëllimi përfundimtar i të cilit do të ishte bashkëpunimi më i mirë ndërkufitar policor dhe siguria për të gjithë .

Në përputhje me angazhimin strategjik për anëtarësim të plotë dhe hyrjen në BE, por edhe për të marrë pjesë në mënyrë më efektive në gjetjen e një përgjigje të përbashkët evropiane ndaj sfidave të migracionit, përparësia e MPB mbetet zhvillimi i kapaciteteve kombëtare për identifikimin dhe regjistrimin, sipas ndaj kritereve të BE, të cilat do të jenë të ndërveprueshme me sistemet e BE-së”, tha Spasovski.

Përvojat, siç theksoi, kanë treguar se zotërimi i kapaciteteve të përputhshme kombëtare nuk është i mjaftueshëm në vetvete, prandaj është e nevojshme të punohet paralelisht në gjetjen e mundësive për lidhjen e tyre praktike me sistemet përkatëse të BE-së.

Si pjesë përbërëse e procesit të zbutjes së presionit të migracionit në rajon, është jashtëzakonisht e rëndësishme për rajonin të mbështesë Platformën e Përbashkët për Bashkëpunim, Rojën evropiane bregdetare dhe iniciativa të tjera ndërkombëtare dhe rajonale, veçanërisht në fushën e kthimit të migrantëve të paligjshëm në vendet e tyre. origjina.

Në këtë kontekst, përpjekjet e partnerëve të Ballkanit Perëndimor për krijimin e një baze ligjore për bashkëpunimin e kthimit dhe ripranimit me vendet e treta përfaqësojnë një zhvillim pozitiv dhe praktikë të mirë që duhet ndjekur.

Gjatë konferencës ministrore, Spasovski trajtoi gjithashtu temën e abuzimit seksual ose shfrytëzimit seksual të fëmijëve përmes internetit, veçanërisht aktuale në kushtet e pandemisë.
Siç theksohet në kumtesën e MPB-së, Spasovski tha se deri në fund të vitit secili vend partner pritet të përgatisë një raport duke analizuar situatën në vendin e tyre, i cili më pas do të jetë baza për iniciativa strategjike, praktikat e suksesshme dhe të ardhmen e përbashkët aktivitete për luftë edhe më të suksesshme. në këtë fushë.

Në margjinat e konferencës ministrore, Spasovski pati takim dypalësh me Drejtoreshën e Zyrës evropiane për mbështetjen e azilit Nina Gregori.

Paraprakisht sot, Spasovski dhe sekretarja e shtetit Magdalena Nestorovska, së bashku me ministrat e punëve të brendshme dhe shefat e delegacioneve që janë anëtare të Procesit Brdo, përfaqësues nga Austria, institucionet e BE-së dhe organizatat ndërkombëtare dhe rajonale, në Portoroz, diskutuan disa tema thelbësore dhe çështjet që ato tejkalojnë kufijtë e rajonit, dmth ato përfaqësojnë sfida evropiane dhe globale.

Gjatë drekës së djeshme të punës, pjesëmarrësit e pranishëm iu referuan luftës kundër trafikimit të qenieve njerëzore dhe forcimit të bashkëpunimit bazuar në Konventën për bashkëpunimin policor në Evropën Juglindore, kumtoi MPB-ja.

Postime të ngjashme

Heqja e platformave në plazhet në Strugë: Për Merkon nuk janë ilegale, ASH-ja e quan mashtrim të qytetarëve

Bekim Laçi

Rishikimi i buxhetit, dyfish më shumë për qeverinë

Zekirija Haxhiu

4 raste të reja dhe 1 viktimë nga Covid

Zekirija Haxhiu

Gjykatësit me rritje të pagave prej 15% deri në vitin 2022

Zekirija Haxhiu

Shekerinska: Treguam se mund të kontribojmë si aleatë në NATO njejtë si të tjerët

Zekirija Haxhiu

Zaev – Duda: Është shumë e rëndësishme mbështetja polake për RMV-në në BE

Zekirija Haxhiu

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...